Londonski sporazum (1915)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Lóndonski spórazum (italijansko Patto di Londra) je bil tajni sporazum med Italijo na eni strani in silami antante na drugi strani, ki so ga 26. aprila 1915 v Londonu podpisali predstavniki Italije, Združenega kraljestva, Francije in Rusije.

S sporazumom se je Italija zavezala napovedati vojno centralnim silam (kar je storila manj kot mesec zatem, 23. maja istega leta), v zameno pa bi Italija v primeru zmage pridobila naslednja ozemlja:

 1. Trst,
 2. Trento,
 3. Gorica,
 4. Istra,
 5. protektorat nad Albanijo,
 6. pristanišče Vlorë v Albaniji,
 7. Dodekaneški otoki,
 8. Zadar,
 9. dele Dalmacije,
 10. dolino Soče in
 11. del nemškega azijskega in afriškega kolonialnega imperija.

Sporazum so podpisnice želele ohraniti v tajnosti, vendar je bila približna vsebina kmalu znana. Naposled so ga Rusi po oktobrski revoluciji novembra 1917 objavili v časopisu Izvestja.

Pakt je bil razveljavljen z Versajskim sporazumom, saj je predsednik ZDA Woodrow Wilson podprl južnoslovanske interese in zavrnil italijanske ozemeljske zahteve po ozemlju Dalmacije. Kljub temu je z Rapalsko pogodbo leta 1920 ostalo izven meja matične države približno tretjina slovenskega etničnega ozemlja, celotna Istra, Reka in Zadar z neposrednim zaledjem. Omenjena ozemlja je takoj zajel močan val poitalijančevanja.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]