Olimpijski komite Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Logotip olimpijskega komiteja Slovenije

Olimpijski komite Slovenije (kratica: OKS) skrbi za udeležbo slovenskih športnikov na olimpijske igre, sredozemske igre, olimpijski festival evropske mladine, mladinske igre Alpe-Jadran in mladinske igre treh dežel. Ustanovljen je bil 15. oktobra 1991, s strani MOK začasno priznan 17. januarja 1992, s čimer se je Sloveniji omogočila prva samostojna uvrstitev na zimske olimpijske igre v Albertvillu, Franciji. Polnopravno je bil vključen 5. februarja leta 1992, prvi predsednik je bil mag. Janez Kocijančič.

Logotip[uredi | uredi kodo]

Logotip je sestavljen iz posode za olimpijski ogenj, troglavega lika — ki simbolizira Triglav in se zaključuje z valovanjem, ki prikazuje morje — plamenice, kot simbola olimpijskega ognja in olimpijskih krogov, ki so obvezen element vsakega logotipa nacionalnega olimpijskega komiteja.

Predsedniki[uredi | uredi kodo]

Priznanja in odlikovanja[uredi | uredi kodo]

12. oktobra 2011 je predsednik Republike Slovenije Danilo Türk odlikoval OZS z zlatim redom za zasluge Republike Slovenije »za uveljavljanje športa kot pomembne prvine kakovosti življenja Slovencev, za zasluge pri razvoju kar najširšega segmenta športa v Sloveniji in za prispevek k slovenskim vrhunskim dosežkom na mednarodnih športnih tekmovanjih«.[1]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]