Rdeči križ

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Rdeči križ je mednarodna organizacija, ki je bila ustanovljena 23. oktobra 1863 v Ženevi, ko so se srečali predstavniki 16 držav in na pobudo Jeana Henrija Dunanta ustanovili človekoljubno organizacijo Mednarodni Rdeči križ.

Rdeči križ
Rdeči polmesec
Rdeči kristal

Organizacija je dokončno zaživela naslednje leto, med njenimi cilji pa je bila predvsem nevtralna pomoč vsem udeležencem vojn. Simbol organizacije je postal rdeči križ na belem ozadju (obrnjena švicarska zastava), kasneje pa tudi muslimanski rdeči polmesec in Davidova zvezda. 7. decembra 2005 so države članice izglasovale uvedbo tretjega simbola, rdečega kristala, tako da se je lahko izraelska organizacija Magen David Adom vključila v Mednarodni komite Rdečega križa (ICRC), saj dotlej simbol te organizacije, rdeča Davidova zvezda, ni bil priznan kot simbol Rdečega križa.[1]

Prvi začetki rdečega križa so se sicer pojavili že tristo let pred Dunantovo zamislijo, ko se je s tovrstno humanitarno dejavnostjo na bojnih poljih ukvarjal Italijan Kamil de Lellis. Za simbol svoje dejavnosti si je že takrat izbral podobo rdečega križa.

Organizacija sedaj deluje v 160 državah. V Sloveniji je Rdeči križ deloval kot regionalna postojanka, Rdeči križ je bil ustanovljen 31. oktobra 1944. Svoje delo je nadaljeval ob samostojni Sloveniji.

Simboli/emblemi[uredi | uredi kodo]

Emblemi v uporabi[uredi | uredi kodo]

Rdeči križ[uredi | uredi kodo]

To je simbol, ki so ga uradno podprli v Ženevi leta 1863. V tedanjem času je simbol imel težave, ker je bil podoben križu sv.Jurija. Razlika je bila predvsem v tem, da je križ zamejen z vidnimi robi na vseh straneh simbola. Da bi bila razlika še bolj jasna v opisu, ga imenujejo tudi grški rdeči križ. Križ je inverzna zastava Švice. V zgodnjem obdobju nastanka organizacije je bilo vse delovanje izrazito v Švici. Ni nikakršnega dokaza, da sta zastavi med seboj povezani. Leta 1899 je konvencija zapisala, da je zastava Rdečega križa veljavna tudi v pomorskem pravu kot označitev ladij, ki skrbijo za bolnišnično oskrbo. Te ladje poleg svoje teritorialne označbe obesijo tudi zastavo Rdečega križa, kot simbola nevtralnosti, kot ga označuje Ženevska konvencija.

Rdeči polmesec[uredi | uredi kodo]

Prvič se je simbol Rdečega polmeseca uporabil med konfliktom 1876–1878, ko sta bili vpleteni v spopad Otomansko cesarstvo in Rusko carstvo. Simbol je bil sprejet leta 1929 in uveljavljen za 33 držav. Je prav tako inverzna podoba Otomanskega cesarstva, a to ni utemeljen razlog za emblem.

Rdeči kristal[uredi | uredi kodo]

Rdeči kristal z dodatnimi vsebinami

Simbol naj bi bil religiozno nevtralen simbol za mnoge države, ki niso bile zadovoljne s ostalimi rešitvami. Želja je, da so simboli, če na njih vztrajajo, v sredini kristala. Priznani a zdaj neuporabljeni simboli

Nekdanja iranska označba

Rdeč lev in sonce[uredi | uredi kodo]

Rešilec s staro označbo

Rdeča Davidova zvezda[uredi | uredi kodo]

Aktivnosti[uredi | uredi kodo]

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Turški otroci z emblemom

Rdeči križ je kot mednarodna organizacija zelo raznolika. ICRC je v marsičem drugačna od Mednarodne federacije društev, a pravo mnoštvo organizacij deluje na regionalni, krajevni ravni, državni ravni.

Načela[uredi | uredi kodo]

Na Dunaju 2.–9. oktobra 1965 so delegati razglasili sedem temeljnih načel, ki naj bi veljale za vse člane, društva, zveze. Ti so bili dodani tudi statutu gibanja leta 1986.[2] Trajnost in sprejemanje zavez novih usmeritev organizacije je bil dolgoletni proces, kjer se išče soglasje o temu, kaj so misli vseh društev, vseh organizacij gibanja, kar bi nekako veljalo za vrednote zadnjih 100 let delovanja. Razglasitev je tako bila posebej poudarjena vizija, nekakšno odkritje načel, kot jih kaže čas in iskanje generacijske dediščine.

Vizija naj bi bila stabilna, dolgoletna, neminljiva in bistveni del gibanja za bodoče delovanje:

Bistvena načela gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca
Načela Definicije
Humanost Mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca je nastalo iz želje po dostopu pomoči brez diskriminacije ranjencev na bojnem polju. Gibanje si prizadeva na nacionalni in mednarodni ravni preprečiti ali olajšati človeško trpljenje, kjer se nahaja. Namen je zaščititi življenje in zdravje in zagotoviti spoštovanje človeških bitij. Podpira medsebojno razumevanje, prijateljstvo, sodelovanje in trajni mir med ljudstvi.
Strpnost Organizacije ne ločujejo med nacionalno pripadnostjo, raso, verskim prepričanjem, družbenim razredom in političnim prepričanjem. Organizacija si prizadeva lajšati trpljenje posameznikov, z mislijo predvsem na njihove potrebe, predvsem pa posega v delo najbolj pomoči potrebnim.
Nevtralnost Gibanje v želji po zbujanju zaupanja ne izbira strani v sovražnostih in ne išče mesta in stališč v javnosti glede politične, verske, rasne ali ideološke narave.
Neodvisnost Gibanje je neodvisno. Nacionalno društvo je lahko sicer podizvajalec nekih vladnih storitev, dolžna v vseh primerih upoštevati zakonodajo, a mora ohranjati in krojiti neodvisnost in avtonomijo in tako skrbi predvsem za uveljavljanje načel gibanja.
Prostovoljstvo Je prostovoljna dejavnost, ki v nobenem primeru ne more biti povezana z pridobitništvom.
Enotnost V državi je lahko le eno društvo, razvejeno in delujoče. Odprta je za vse člane. Zavezana je humanitarnem delu na področju vsega področja.
Splošnost Mednarodno gibanje in vse njihove članice, ki so med seboj enakovredne, deluje povsod po svetu oziroma, kjer je človek.
Vhod v stavbo organizacije v Ženevi v Švici

Mednarodne konference in komisija[uredi | uredi kodo]

Mednarodne konference Rdečega križa in Rdečega polmeseca se zgodi na vsake 4 leta. Konferenca je najvišje telo gibanja in sestavlja vse institucije gibanja in društva in podpisnice Ženevskih konvencij. Med konferencam skrbi za delovanje organizacije Delujoča komisija Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki je nadzorno telo sklepov resolucij in nadzira izvrševanje dejavnosti organizacije, kot so bile zadane. Komisija je sestavljena iz dveh članov ICRC, dveh članov federacije IFRC in petih izvoljenih članov po volji Mednarodne konference. Delujoča komisija zaseda vsakih 6 mesecev. Ob tem se vsakih dve leti izvede konvencija sveta delegatov gibanja, ki lahko torej tudi v vmesnem obdobju zasedejo ob delujoči Komisiji.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. [1][mrtva povezava]
  2. The Fundamental Principles of the International Red Cross and Red Crescent Movement: Ethics and Tools for Humanitarian Action (Report). IFRC and ICRC. Nov 2015. str. 15. Pridobljeno 23 Nov 2022.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]