Rdeči križ

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Rdeči križ
Rdeči polmesec
Rdeči kristal

Rdeči križ je mednarodna organizacija, ki je bila ustanovljena 23. oktobra 1863 v Ženevi, ko so se srečali predstavniki 16 držav in na pobudo Jeana Henrija Dunanta ustanovili človekoljubno organizacijo Mednarodni Rdeči križ.

Organizacija je dokončno zaživela naslednje leto, med njenimi cilji pa je bila predvsem nevtralna pomoč vsem udeležencem vojn. Simbol organizacije je postal rdeči križ na belem ozadju (obrnjena švicarska zastava), kasneje pa tudi muslimanski rdeči polmesec in Davidova zvezda. Prvi začetki rdečega križa so se sicer pojavili že tristo let pred Dunantovo zamislijo, ko se je s tovrstno humanitarno dejavnostjo na bojnih poljih ukvarjal Italijan Kamil de Lellis. Za simbol svoje dejavnosti si je še takrat izbral podobo rdečega križa.

Organizacija danes deluje v 160 državah. V Sloveniji je bil Rdeči križ ustanovljen leta 1944.

7. decembra 2005 so države članice izglasovale uvedbo tretjega simbola, rdeči kristal, tako da se bo lahko izraelska organizacija Magen David Adom vključila v Mednarodni komite Rdečega križa (ICRC), saj do sedaj simbol te organizacije, rdeča Davidova zvezda, ni bil priznan kot simbol Rdečega križa [1].

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]