Slovenska tiskovna agencija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Slovenska tiskovna agencija
Druga imenaSTA
Državni okvirRepublika Slovenija
Status organaNeodvisen organ
SedežTivolska 48
1000 Ljubljana
Generalni direktorBojan Veselinovič
Spletna stran
www.sta.si

Slovenska tiskovna agencija (kratica: STA) je bila ustanovljena junija 1991. Edini ustanovitelj in družbenik STA je Republika Slovenija. STA je nacionalna tiskovna agencija, ki podrobno spremlja dogajanje v Sloveniji in v mednarodnem okolju, v tem času pa je prerasla v vodilnega ponudnika medijskih vsebin za domače in tuje javnosti. Agencija je članica Evropskega združenja tiskovnih agencij (EANA) in sodeluje v regionalnih združenjih AMAN in ABNA, poleg tega pa je partnerica vseh pomembnejših svetovnih agencij.

STA opravlja javno službo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Republiki Sloveniji in po svetu za potrebe javnosti v Republiki Sloveniji, Slovencev po svetu in slovenskih narodnih manjšin v sosednjih državah v slovenskem jeziku ter o dogajanju v Republiki Sloveniji za potrebe medijev in javnosti v Republiki Sloveniji in zunaj meja Republike Slovenije v angleškem jeziku v skladu z zakonom o STA (ZSTAgen), aktom o ustanovitvi STA in zakonom, ki ureja področje medijev.

STA poleg opravljanja javne službe opravlja tudi tržno dejavnost, prek katere si zagotavlja pomemben delež prihodkov za svoje delovanje.

Storitve STA[uredi | uredi kodo]

Splošni servis STA v slovenskem jeziku[uredi | uredi kodo]

Splošni servis STA v slovenskem jeziku je eden osnovnih in najbolj izčrpnih virov informacij za slovenske in tuje medijske hiše, državne ustanove, diplomatska predstavništva, podjetja, nevladne organizacije in druge naročnike. V okviru splošnega servisa v slovenskem jeziku STA vsak dan posreduje do 300 novic, ki jih pripravljajo novinarji notranjepolitičnega, gospodarskega, zunanjepolitičnega, evropskega, kulturnega in športnega uredništva ter dopisniki po Sloveniji in v tujini.

Novice in drugi prispevki v okviru splošnega servisa so razdeljeni v kategorije Slovenija, Evropska unija, svet, gospodarstvo, kultura, šport, zdravstvo, izobraževanje in znanost, kronika ter zanimivosti.

Poleg tega splošni servis vključuje še dnevne in tedenske napovedi dogodkov, dnevne in tedenske preglede dogodkov, sporočila uredništvom, pregled tiska, aktualne prometne informacije o stanju na slovenskih cestah in najnovejše informacije o vremenskih razmerah v Sloveniji in v Evropi.

Splošni servis STA v angleškem jeziku[uredi | uredi kodo]

Servis STA v angleškem jeziku je dnevni vir poročanja o aktualnih dogodkih, povezanih s Slovenijo, v angleškem jeziku. Ekipa novinarjev in prevajalcev pripravi dnevno do 50 novic, tem, intervjujev, pregledov tiska in drugih prispevkov, ki ponujajo celovit in sproten vpogled v dogajanje v politiki, gospodarstvu, družbi, znanosti, kulturi in športu.

Poleg dogajanja v Sloveniji servis spremlja mednarodno dejavnost Slovenije, še posebej v okviru Evropske unije, jugovzhodne Evrope in mednarodnih organizacij. Velik poudarek namenja tudi gospodarski politiki Slovenije in aktivnosti slovenskih podjetij na domačem in tujih trgih.

Foto servis STA[uredi | uredi kodo]

Foto servis dnevno zagotavlja fotografije najpomembnejših političnih, gospodarskih, kulturnih in športnih dogodkov v državi ter fotografije s področja zabave in zanimivosti. Fotografije poleg ekipe izkušenih fotografov STA pošiljajo tudi ustrezno usposobljeni dopisniki STA iz Slovenije in tujine. STA ima vzpostavljeno tudi širšo mrežo izmenjave fotografij z nekaterimi partnerskimi agencijami.

Radijski servis STA-R[uredi | uredi kodo]

STA-R omogoča naročnikom dostop do tekstovnih in zvočnih novic, prilagojenih zahtevam radijskih postaj. Avdio servis pokriva vse ključne informativne dogodke iz notranje in zunanje politike, gospodarstva, kulture, športa ter ostalih področij in dopolnjuje obstoječi dnevni servis STA. Servis STA-R ustvarjajo novinarji Slovenske tiskovne agencije s pomočjo dopisniške mreže doma in po svetu. Cilj projekta STA-R je zagotoviti radijskim postajam dostop do kakovostnih in uravnoteženih informativnih vsebin, oblikovanih na način, ki je primeren za radijski medij.

STAkrog - portal z novicami o razvoju podjetij, startupov, medijev in družbe[uredi | uredi kodo]

Portal STAkrog spremlja razvoj slovenskega gospodarstva, s posebnim poudarkom na dosežkih slovenskih podjetij in startupov. Posebna rubrika je namenjena tudi slovenskim medijem.

Vsebine portala so razdeljene v štiri glavne rubrike. V rubriki Podjetja se nahajajo novice o razvojnih dosežkih slovenskih podjetij in ukrepih, ki spodbujajo njihov razvoj, rubrika Startupi pa bo sledila napredku inovativnih mladih slovenskih podjetij oziroma startupov. V Medijih bo STA kot ena osrednjih stičnih točk slovenskega medijskega prostora sledila razvoju slovenskih medijev. V rubriki #Družba pa bodo na voljo zgodbe o pomembnih dosežkih slovenske družbe tudi izven gospodarske sfere, še posebej v znanosti in inovatorski skupnosti. Portal poleg tega prinaša tudi intervjuje z gospodarstveniki ter akterji, pomembnimi za spodbujanje razvoja gospodarstva, ter brezplačen tedenski elektronski bilten z izborom zgodb preteklega tedna. Vsebine portala so dosegljive tudi prek spletnega družbenega omrežja Twitter, na profilu @STAkrog.

MISLI[uredi | uredi kodo]

Spletna stran MISLI je poseben spletni portal, ki je v celoti posvečen dogajanju v kulturi. Kulturne vsebine so v celoti dosegljive najširšemu krogu spletnih uporabnikov. Podstran, ki jo je sprva sofinanciralo ministrstvo za kulturo, vključuje napovednike dogodkov v kulturi, novice, intervjuje, predstavitve knjižnih novosti, zemljevid slovenskih literatov, ankete, statistične podatke in druge zanimivosti. Stran dopolnjujejo še foto in video vsebine, vsak teden pa je bralcem na voljo obveščanje o novih vsebinah s posebnim elektronskim biltenom, ki povzema najaktualnejše vsebine na spletni strani in ga je mogoče prejemati preko elektronske pošte.

Dnevni bilten STA[uredi | uredi kodo]

Dnevni bilten STA vsebuje strnjen in informativen pregled najaktualnejšega dogajanja doma in v svetu, tematske prispevke o ključnih dogodkih dneva, napovedi dogodkov v Sloveniji in svetu za prihodnji dan ter pregled pisanja tiska in poročanja tujih tiskovnih agencij o Sloveniji. Izhaja v elektronski obliki šestkrat tedensko.

Servis originalnih sporočil za javnost 'O-STA'[uredi | uredi kodo]

V servisu O-STA, ki je ločen od splošnega servisa, so objavljena sporočila za javnost v izvirni obliki, namenjen pa je podjetjem in organizacijam, ki želijo domači in tuji javnosti sporočiti novosti ali jih obvestiti o spremembah v svoji dejavnosti, izdelkih ali storitvah. Vsa obvestila so arhivirana in torej dostopna v vsakem trenutku. STA ima kot edina ponudnica v Sloveniji tudi možnost posredovati ta obvestila v tujino oziroma na ciljne trge naročnika, saj je STA s projektom O-STA vključena v mednarodno mrežo OTS. V servisu O-STA je poleg posredovanja obvestil tudi možnost objave fotografij, preglednic in logotipa organizacije z možnostjo povezave na stran pošiljatelja. Sprejem obvestil O-STA je brezplačen. Obvestila so lahko objavljena v angleškem in slovenskem jeziku, na željo naročnika lahko obvestilo tudi prevedejo.

STA KLUB[uredi | uredi kodo]

STA KLUB predstavlja projekt, pod okriljem katerega STA nekajkrat letno organizira okrogle mize z uglednimi osebnostmi ter strokovnjaki. Posamezni dogodki z obravnavo izbranih tem pokrivajo najrazličnejša področja in so kot taki namenjeni različnim ciljnim javnostim. Na ta način želijo vzpodbuditi javni diskurz glede pomembnih družbenih vprašanj ter prispevati k še boljšemu osveščanju in informiranju celotne slovenske javnosti. Poleg tega želijo s pomočjo STA KLUBA še okrepiti prepoznavnost Slovenske tiskovne agencije kot najbolj verodostojnega in kredibilnega vira informacij, nenazadnje pa je namen vzpostaviti dolgoročne prijateljske odnose z naročniki in partnerji. Osrednje ciljne skupine STA KLUBA so namreč ravno naročniki in partnerji STA, pa tudi mediji, strokovna javnost, mnenjski voditelji in nenazadnje širša javnost.

Kliping STA[uredi | uredi kodo]

Naročnik sam izbere ključne besede, o katerih želi biti obveščen, in na podlagi teh besed se filtrirajo novice, ki jih naročnik prejme na svoj elektronski naslov. Glavne ciljne javnosti so predstavniki za odnose z javnostmi večjih podjetij in ministrstev, ki jim čas obveščenosti predstavlja ključno komponento pri njihovem delu, ter podjetja, ki jim storitev klipinga drugih specializiranih ponudnikov predstavlja previsok strošek.

Informativni blok STA-AND (Agencijske Novice Dneva)[uredi | uredi kodo]

Informativni blok STA-AND je vsebinska obogatitev programske zasnove TV medijev in digitalnih oglasnih zaslonov. S pomočjo informativnega bloka lahko ponudniki svojim gledalcem oz. uporabnikom ponudijo ažurne, kratke, jedrnate in točne informacije o aktualnih dogodkih doma in po svetu. Poleg tega kratke informativne vsebine lahko povečajo tudi atraktivnost komercialnih sporočil in posledično njihovo večjo učinkovitost.

Informativni blok STA-AND je pripravljen po vzoru vodilnih svetovnih tiskovnih agencij in prinaša širok nabor aktualnih in ažurnih dnevnih novic, ki jih pripravlja strokovna ekipa novinarjev in sodelavcev slovenske tiskovne agencije, in s tem zagotavlja večjo zanimivost, informativnost in atraktivnost programov TV medijev.

Spletna pasica STA-AND je tehnološko napredna storitev, namenjena vsebinski obogatitvi spletnih strani z vedno svežimi, aktualnimi novicami dneva, ki jih pripravljajo novinarji STA. Namenjena je spletnim mestom, ki želijo svojim obiskovalcem ponuditi ažurne, kratke in jedrnate informacije o aktualnih dogodkih doma in po svetu in s tem povečati obisk ter informativnost svojega spletnega mesta.

STA mobilni servis (STA-M)[uredi | uredi kodo]

Z razvojem sodobnih aplikacij za dostop do vsebin STA prek pametnih telefonov in tabličnih računalnikov je tudi STA vstopila na področje mobilnih tehnologij. Aplikacija uporabnikom mobilnih naprav ponuja enostaven in pregleden dostop do servisa STA. STA-M je namenjen vsem, ki želijo biti prek svojih mobilnih naprav v stiku z najpopolnejšimi, zanesljivimi in ažurnimi informacijami. Storitev STA-M omogoča uporabnikom popolno obveščenost za osebno rabo in ni namenjena komercialni rabi njenih vsebin. Uporabniki STA-M tako lahko dostopajo do vseh novic, ki jih ponuja splošni servis STA. Prednosti uporabe STA-M so takojšen dostop do vsebin Slovenske tiskovne agencije, intuitiven in pregleden grafični vmesnik, prirejen za uporabo na majhnih zaslonih ter nastavitev sprotnega obveščanja o novih novicah dneva, nujnih novicah, sporočilih uredništvom ali napovedih.

Seznam direktorjev[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "STA". agencija.sta.si. Pridobljeno dne 2021-03-26.