Kras (območje)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Krás (latinsko Iulia Carsia, italijansko Carso, nemško in angleško Karst, furlansko Cjars) je mednarodno geografsko območje, ki zajema Južno Primorsko, del Notranjske ter nekdanje Tržaške in Goriške pokrajine v Italiji. Razprostira se med Tržaškim zalivom, Soško ravnino, Vipavsko dolino, gornjo Pivko in Postojno, Čičarijo, Brkini in Socerbsko planoto. Slovenski del tržaškega Krasa obsega ozemlje občin Sežana, Hrpelje-Kozina, Divača, Komen in del občine Miren-Kostanjevica, Italijanski del vel večinoma sovpada z območjem nekdanje Tržaške pokrajine, hrvaški del pa ozemlje občine Klana in zahodni del občine Matulji.

Kras je od leta 2003 v sklopu Unescovega programa »Človek in biosfera« razglašene za biosferni rezervat.[1]

Kras je dal ime kraškim pojavom v geologiji in tudi območjem, kjer se pojavljajo.

Slovenski Kras[uredi | uredi kodo]

Glej tudi: Kras v Sloveniji

Slovenska pokrajina tržaškega Krasa leži v jugozahodnem delu Slovenije in se razteza med mejo z Italijo, Vipavsko dolino in Brkini. Glavno mesto Krasa na slovenski strani meje je Sežana, imenovana tudi kraška metropola.

Kraške hiše v Štanjelu. V ospredju levo hiša z značilno kritino s skrlami, za njo pa moderno prepleskana hiša, kjer je bil obnovljen leseni gank. Na desni neobljudene hiše, kjer so bili ganki in leseni oprijemi na stopniščih odstranjeni.

Za Kras so značilne kamnite hiše, v preteklosti krite s kamnitimi škrlami, danes pa z mediteranskimi korci. Značilnost kraške hiše je pokrit gank oziroma balkon, ki je po navadi ozek, sega čez vso dolžino hiše, ima leseno ograjo ter leseno nosilno konstrukcijo. Borjač-Korta (kraško dvorišče) je zaprt s kamnitim zidom, bivalno hišo in gospodarskimi poslopji (hlevom, skednjem). Edini dostop na dvorišče je skozi vhod imenovan porton, ki je okrašen s kamnitim obokom (kaluonja). Kras slovi tudi po vinu teran in po mesnini kraški pršut.

Sklici in viri[uredi | uredi kodo]

  • Gogala, Andrej Kamen, voda, sonce in veter : narava Krasa in slovenske Istre, Ljubljana, Prirodoslovni muzej Slovenije, 2003, (COBISS) ISBN 961-6367-06-4

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]