Atene

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Atene
Αθήνα
Athīna
Pogled na mesto z Akropole
Vzdevek: Atenino mesto ali Zibelka demokracije
Atene se nahaja v državi Grčija
Atene
Lega v Grčiji
Koordinati: 37°58′N 23°43′E / 37.967°N 23.717°E / 37.967; 23.717Koordinati: 37°58′N 23°43′E / 37.967°N 23.717°E / 37.967; 23.717
Država Grčija
Pokrajina Atika
Prefektura Atene
Ustanovljeno okoli 2000 pr. n. št.
Upravljanje
 • Župan Giorgos Kaminis
Površina[1][2]
 • Urbano 412 km2
 • Metropolitansko obm. 2.928 km2
Nadmorska višina 70-338 m
Prebivalstvo (2011)
 • Urbano 3.074.160
 • Urbana gostota 7.462 preb./km2
 • Metropolitansko obm. 3.737.550
 • Metropolitanska gostota 1.276 preb./km2
Časovni pas EET (UTC+2)
 • Poletje (DST) +1 (UTC)
Poštne števike 10x xx, 11x xx, 120 xx
Omrežna skupina 21
Avtomobilska oznaka Yxx, Zxx, Ixx (brez ZAx in INx)
Spletna stran cityofathens.gr

Atene so grško glavno mesto, ki leži na polotoku Atika na jugovzhodnem delu celinske Grčije. Leta 2011 je imelo mesto 655,780 prebivalcev. Mesto je znano predvsem po številnih zgradbah in drugih ostankih iz časov antične Grčije, ko so bile Atene močan polis in središče umetnosti, učenosti ter filozofije.

Atene so še vedno živahna metropola in predstavljajo finančno, industrijsko, politično ter kulturno središče države.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zgodovina Aten se začne v antični Grčiji, ko so postale največja mestna država in imele demokracijo. Vendar jih je bratomorna vojna s Šparto zelo oslabila. Hitro si je Atene podredila makedonska država in malo zatem še Rimljani. Pod rimsko oblastjo so Atene uživale kar velik ugled, saj so se po njihovi državni ureditvi in arhitekturi ter veri zgledovali Rimljani. Vendar vsaka država ali imperij enkrat propade. Tudi Rimljani niso bili izjema. Po padcu Rima, se je vzhodni del imperija ohranil kot bizantinsko cesarstvo. Seveda je bila državna vera v tem cesarstvu krščanstvo. Atenci pa so še vedno verjeli v svojih več bogov. Bizancu je šlo to v nos, zato so najprej leta 529 zaprli njihove filozofske šole. Pod Bizancem se Atenam ni dobro godilo. To pa je trajalo vse do leta 1458. Takrat je mesto padlo pod Turke. Turški sultan, ki si je podredil Atene, je bil zelo navdušen nad antičnimi spomeniki. Odločil je, da se morajo ohraniti. S časom sta se zmanjševala populacija Aten in skrb za dragocene razvaline. Leta 1687 so Benečani napadali Atene. Partenon je bil uporabljen kot skladišče za orožje. Benečani so ga v tem času resno poškodovali. V 19. Stol. se je Grčija končno osamosvojila. Atene so bile določene kot grško glavno mesto. Zato so se začele zelo hitro razvijati.

Mitologija o nastanku mesta[uredi | uredi kodo]

Mitologija pravi, da naj bi Atena in Pozejdon tekmovala za pokroviteljstvo nad mestom. Ker se nista mogla dogovoriti, sta odločitev prepustila Kekropsu (tedanjemu kralju). Kralj se je iz mučnega položaja izvlekel tako, da je odločitev preložil na ljudstvo. Ljudstvo je bilo pragmatično in je od bogov želelo dar: bog, ki bo dal boljši dar, naj bi postal ustanovitelj oziroma zaščitnik mesta. Pozejdon je na akropoli udaril s trizobom po skali, iz katere je pritekla slana voda. Atena pa je dala mestu oljko; ta ni imela toliko pomena za kulinariko, ampak bolj, kar je bistveno, svetlobo, luč, poleg tega pa gospodarstvo (trgovanje z oljem). Ljudje so bili bolj pragmatični kot vraževerni, zato je postala zaščitnica mesta Atena. Erehtejon pa je postal tempelj Atene πολιάς (zaščitnica mesta).

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

menjava straže Evzonov pred grškim parlamentom

Druge znamenitosti:

stadion Panathinaikos prizorišče OI 1896

Šport[uredi | uredi kodo]

Atene so bile dvakrat prizorišče modernih olimpijskih iger:

V Atenah so doma trije prestižni evropski klubi, znani v več športih: Olympiacos, Panathinaikos in AEK Atene. V nogometu je Olympiacos v vrhu domačega prvenstva, Panathinaikos je bil leta 1971 zmagovalec Evropskega pokala, pa tudi AEK je vedno med vodilnimi. Ti trije veliki klubi imajo tudi močne ekipe v košarki. Panathinaikos je med velikani evropske košarke in je petkratni zmagovalec Evrolige, Olympiacos je bil šampion Evrolige leta 1997, AEK Atene pa je bil sploh prva grška ekipa, ki je osvojila evropsko lovoriko v enem od skupinskih športov. Drugi atenski klubi z bogato športno tradicijo so Panionios, Panellinios, Ethnikos iz Pireja in Maroussi. Prav tako so atenski klubi pomembni na domačih in mednarodnih tekmovanjih tudi v drugih športih.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]