Aristotel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Aristotel
Zahodna filozofija
Antična filozofija
Aristoteles Louvre.jpg
Ime Ἀριστοτέλης, Aristotéles
Datum rojstva 384 pr. n. št.
Kraj rojstva Stagira, Halkidika, Grčija
Datum smrti 7. marec 322 pr. n. št.
Kraj smrti Halkida, Evboja, Grčija
Šola/tradicija peripatetiki
aristotelizem
Glavna zanimanja metafizika, logika, teologija, dialektika, sofistika, retorika, drama, politika, etika, psihologija, biologija, zoologija
Pomembne ideje bitnost, konceptualizem, pragibalec, propozicionalna logika, dramski trikotnik

Aristótel (starogrško Ἀριστοτέλης: Aristotelēs), starogrški filozof, * 384 pr. n. št., Stagira, (grška kolonija na makedonskem polotoku Halkidiki), Trakija, † 7. marec 322 pr. n. št., Halkida (Kalcis), otok Evboja (Evbeja, Evbija), (danes Evvoia).

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Aristotel je bil sin Nikomaha, zdravnika makedonskega kralja Amintasa. Bil je vodilna oseba Likije. S 17. letom je prišel v Atene in postal Platonov učenec. S 40. leti je postal vzgojitelj kraljevskih sinov. Njegov učenec Aleksander Veliki Makedonski je osvojil Perzijo in mu podaril 800 talentov, mu poslal neznane rastline, živali, kamnine.

Že več kot 50 let star se je s svojimi zbirkami vrnil v Atene in ustanovil samostojno filozofsko šolo Peripatos (na odprtem pokritem sprehajališču) v Liceju, gimnaziji blizu mesta. Dopoldne je imel ezoterična predavanja pred izbranimi učenci, zvečer pa je izobraževal širši krog poslušalcev z javnimi ali ezoteričnimi predavanji. Atenci so ga osumili, da pripada makedonski stranki, in so ga obsodili brezbožništva. Zbežal je v Halkido na otoku Evboja, kjer je umrl.

Opozoril je, da je senca na Luni med Luninim mrkom okrogla, kar dokazuje, da je Zemlja okrogla. Po Platonu je bil največji mislec starega veka. V Knjigi o živih bitjih je zapisal: »Luna je v najožjem sorodstvu z Zemljo, Sonce pa Zemljo oplaja in njena nosnost se konča vsako leto s porodom. Tako torej najdemo v tej ureditvi občudovanja vredno harmonijo sveta in zanesljivo, harmonično povezanost gibanja in velikosti zvezdnih poti, kot je ni mogoče najti nikjer drugod.«

Razdelitev filozofije[uredi | uredi kodo]

Zelo znana je Aristotelova razdelitev filozofije. V njegovem času sta bili filozofija in znanost identični, tako da gre v bistvu za prvo evropsko klasifikacijo znanosti.

  • teoretična filozofija (prva filozofija, matematika, fizika)
  • praktična filozofija (etika, politika, ekonomija)
  • poetična filozofija

Beseda »fizika«, ki jo najdemo tudi kot naslov Aristotelovega dela, označuje znanost o naravi in bi jo danes prevedli kot »naravoslovje«. »Prva filozofija« zajema ontologijo in teologijo. (Temo prve filozofije obravnavajo Aristotelovi spisi, naknadno naslovljeni Metafizika.)

Izbrana dela[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]