Tomaž Akvinski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Sveti Tomaž Akvinski)
Skoči na: navigacija, iskanje
Tomaž Akvinski
Zahodna filozofija
Srednjeveška filozofija/visoka sholastika
Saint thomas d aquin.jpg
Tomaž Akvinski
Ime Tomaž Akvinski
Datum rojstva okoli 1225
Kraj rojstva grad Roccasecca, blizu mesta Aquino, Lacij, Italija
Datum smrti 7. marec 1274
Kraj smrti Fossanova, Lacij, Italija
Šola/tradicija sholastika, aristotelizem, tomizem
Glavna zanimanja metafizika (s teologijo), logika, epistemologija, etika, estetika, politična filozofija
Pomembne ideje petero poti

Tomaž Akvinski, italijanski filozof, krščanski teolog in cerkveni učitelj, * 1225, verjetno Roccasecca, Neapeljsko kraljestvo (danes Italija), † 7. marec 1274, Fossanova.

Bil je eden pomembnejših filozofov in teologov srednjeveške Cerkve, toda status najpomembnejšega med katoliškimi filozofi je dobil šele leta 1879 z okrožnico papeža Leona XIII. 28. januarja obhaja Rimskokatoliška cerkev god tega svetnika in cerkvenega učitelja. Na ta dan so leta 1369 njegove posmrtne ostanke pokopali v Toulousu v Franciji.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Tomaž Akvinski je bil rojen v ugledni italijanski družini. S petimi leti so ga starši poslali na šolanje v samostan Monte Cassino in ga s 14 leti zaradi odličnih uspehov poslali v Neapelj. Tukaj se je prvič seznanil z nauki Aristotela, ki so kasneje vplivali na njegovo celotno kariero. Pet let pozneje je Tomaž Akvinski vstopil v red dominikancev, čemur je njegova družina močno nasprotovala. Leta 1248 je odšel v Köln, da bi študiral pod mentorstvom svetega Alberta Velikega.

Leta 1322 je bil razglašen za svetnika in leta 1567 so ga uvrstili med katoliške učitelje. Imenovali so ga »doctor angelicus«. Njegova filozofska dela temeljijo na Avguštinovih in Aristotelovih spisih. Bil je prvi, ki je ločil teologijo od filozofije. Znanje ga je pripeljalo do vere, šele povezava obeh disciplin je lahko pravična krščanski modrosti. Napisal je dokaz o obstoju Boga, ki temelji na podobnosti bitja Bogu. Te misli so kasneje vplivale na vse srednjeveško življenje.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]