Aleš Debeljak: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 7 zlogov ,  pred 2 letoma
 
== Življenjepis ==
V mladosti je bil do poškodbe pri 17-ih letih uspešen judoist, reprezentant in 1978 viceprvak Jugoslavije v judu. Potem se je posvetil publicistiki in literaturi, bil je glavni urednik študentskega časopisa Tribuna (1982-83) in objavil ''Zamenjave, zamenjave''1982 je v ''Pesniškem almanahu mladih'' (1982)objavil ''Zamenjave, zamenjave''.
 
Leta 1985 je [[diploma|diplomiral]] na ljubljanski [[Filozofska fakulteta v Ljubljani|Filozofski fakulteti]] iz [[primerjalna književnost|primerjalne književnosti]] in filozofije, nato pa odšel na študij v ZDA, kjer je 1993 [[doktorat|doktoriral]] iz sociologije kulture na ''Sirakuški univerzi'' v [[New York]]u. Zaposlil se je na ljubljanski [[Fakulteta za družbene vede v Ljubljani|Fakulteti za družbene vede]] oz. njenem Centru za proučevanje kulture in religije, čigar predstojnik je bil; leta 1999 je postal izredni in 2004 redni profesor na Oddelku in katedri za kulturologijo (ki ju je nekaj let vodil) ter tam predaval sprva sociologijo religije in primerjalno religiologijo, nato sociologijo umetnosti in sodobne kulturološke smeri. V letih 1985–88 je bil [[urednik|glavni urednik]] revije ''Problemi-Literatura'' in obenem član uredništva ''Nove revije'', kasneje predsednik komisije za mednarodno sodelovanje pri Društvu slovenskih pisateljev (1994-98), 1996-98 nacionalni koordinator za kulturologijo pri ministrstvu za znanost, zunanji urednik več tujih literarnih revij (mdr. ''Sarajevski zvezki'' in ''Verse'') in glavni urednik knjižne zbirke ''Terra Incognita: Writings from Central Europe'' (Buffalo, ZDA).
 
NjegovoNjegov javnojavni udejstvovanje muangažma je prinesloodražal njegovo gojitev slovesideala javnega intelektualca.
 
Za pesniško zbirko ''Slovar tišine'' je leta 1989 prejel [[Jenkova nagrada|Jenkovo nagrado]], za deli ''Slovar tišine'' in ''Postmoderna sfinga'' leta 1990 [[nagrada Prešernovega sklada|nagrado Prešernovega sklada]], prejel pa je tudi ''Zlato ptico'' (1985), nagrado ''7 sekretarjev SKOJ'' (1985); ''Kristal Vilenice'' (1990) in več tujih nagrad (Amerika, Izrael, Japonska). Leta 2001 je dobil priznanje ambasadorja znanosti za prispevek k uveljavljanju Slovenije v svetu, [[Univerza v Ljubljani]] mu je posmrtno podelila zlato plaketo, na [[FDV]] pa so odprli Čitalnico Aleša Debeljaka.
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni