Atene

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Atene
Αθήνα
Athīna
Vzdevek: Atenino mesto ali Zibelka demokracije
Atene is located in Grčija
Atene
Atene
Lega v Grčiji
Koordinati: 37°58′N 23°43′E / 37.967°N 23.717°E / 37.967; 23.717Koordinati: 37°58′N 23°43′E / 37.967°N 23.717°E / 37.967; 23.717
Država Grčija
Pokrajina Atika
Prefektura Atene
Ustanovljeno okoli 2000 pr. n. št.
Upravljanje
 • Župan Giorgos Kaminis
Površina[1][2]
 • Urbano 412 km2
 • Metropolitansko obm. 2.928 km2
Nadmorska višina 70-338 m
Prebivalstvo (2011)
 • Urbano 3.074.160
 • Urbana gostota 7.462 preb./km2
 • Metropolitansko obm. 3.737.550
 • Metropolitanska gostota 1.276 preb./km2
Časovni pas EET (UTC+2)
 • Poletje (DST) +1 (UTC)
Poštne števike 10x xx, 11x xx, 120 xx
Omrežna skupina 21
Avtomobilska oznaka Yxx, Zxx, Ixx (brez ZAx in INx)
Spletna stran cityofathens.gr

Athína (starogrško Ἀθῆναι, Athēnai) je grško glavno mesto, ki leži na polotoku Atika na jugovzhodnem delu celinske Grčije. Leta 2011 je imelo mesto 655,780 prebivalcev. Mesto je znano predvsem po številnih zgradbah in drugih ostankih iz časov antične Grčije, ko so bile Atene močan polis in središče umetnosti, učenosti ter filozofije. Atene dominirajo nad področjem Atike, in spadajo med najstarejša mesta na svetu, saj zgodovinski zapisi o njej obsegajo okoli 3.400 let, z najstarejšim znakom človeške prisotnosti iz 11. – 7. tisočletja pred našim štetjem. Antične Atene so s časom postale močna mestna država, vzporedno z razvojem pristanišča v sosednjem Pireju. Postale so središče umetnosti, učenja in filozofije, dom Platonovi akademiji in Aristotelovemu Liceju in splošno priznane kot zibelka zahodne civilizacije in rojstni kraj demokracije, predvsem zaradi vpliva v 5. in 6. stoletju pred našim štetjem na ostanek tedaj znane Evrope. Atene so dandanes svetovljanska metropola in središče ekonomskega, finančnega, industrijskega, političnega in kulturnega življenja Grčije. Leta 2012 so bile Atene 39. najpremožnejše mesto po kupni moči svojih prebivalcev in po raziskavi UBS na 77. mestu med najdražjimi mesti na svetu[3] .


Atene so znane kot svetovno pomembno središče, zaradi svoje geostrateške lege in pomena na področju financ, trgovine, medijev, umetnosti, mednarodnih poslov, kulture, izobraževanja in turizma. Mesto spada med največje ekonomske centre jugovzhodne Evrope, saj razpolaga z obsežnim finančnim sektorjem in z največjim potniškim pristaniščem (Pirej) v Evropi[4][5] in tretjim največjim na svetu.[6] Mesto Atene je leta 2011 imelo 664.046 prebivalcev,(796.442 in 2004)[7] na svojem administrativnem območju velikosti 39 km2 (15 sq mi).[8] Metropolitansko območje Aten (širše Atene in širši Pirej) je leta 2012 imelo 3.074.160 prebivalcev [9] na področju 412 km2 (159 sq mi).[8]Po podatkih Eurostata iz 2004 spada širše urbano področje Aten (Larger Urban Zone - LUZ) na 7. mesto med LUZ Evropske unije in s 4.013.368 prebivalci na 5. mesto med glavnimi mesti EU. Atene so najjužnejše glavno mesto evropske kopnine.

Dediščina klasičnih časov je v mestu še vedno prisotna s starodavnimi spomeniki in umetninami, kot je na prvem mestu Partenon, ključna priča zahodne civilizacije. V mestu je videti tudi spomenike iz rimskih in bizantinskih časov, pa tudi - v manjšem obsegu - spomenike iz otomanskih časov. Atene so mesto z dvema UNESCO-vima spomenikoma, to sta Akropola in srednjeveški samostan Dafni. Značilnosti modernih časov po ustanovitvi neodvisne grške države v 1834 v današnji prestolnici so med drugim Grški parlament (19. stoletje) in Atenska trilogija, ki jo sestavljajo Državna knjižnica Grčije, Atenska univerza in Atenska akademija. Atene so bile gostitelj prvih sodobnih olimpijskih iger leta 1896, 108 let kasneje pa so ponovno gostile poletne olimpijske igre 2004.[10] V Atenah je Narodni arheološki muzej, v katerem je mogoče občudovati največjo zbirko predmetov iz grške antike na svetu in tudi novi Muzej na Akropoli.

Izvor imena[uredi | uredi kodo]

Atena, boginja zavetnica Aten; Narodni arheološki muzej Atene

V antični grščini so Atene imenovali množinsko Ἀθῆναι (Athēnai). V še starejši Homerjevi grščini je bilo ime najprej v ednini: Ἀθήνη (Athēnē)[11], potem pa je prešlo v množinsko obliko, enako kot za Θῆβαι (Thēbai) in Μυκῆναι (Μukēnai). Koren besede verjetno ni grškega, temveč indo-evropejskega izvora in lahko da sloni na predgrški zasnovi iz Atike,[12], kot je to primer z imenom boginje Atene, od vekov povezane z mestom (([atiško Ἀθηνᾶ Athēnā, jonsko Ἀθήνη Athēnē in dorsko Ἀθάνα Athānā). V srednjem veku so začeli znova uporabljati edninsko obliko Ἀθήνα, vendar je zaradi konzervativnosti pisnega jezika Ἀθῆναι, to je množinska oblika, ostala uradno ime mesta do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je edninska oblika imena Ἀθήνα postal tudi uradna. V grščini mestu pravijo tudi "τὸ κλεινὸν ἄστυ", to je slavno mesto ali preprosteje "η πρωτεύουσα" (protevousa), 'prestolnica'.

Starodavni Atenčani so poznali mit o izvoru mestnega imena, ovekovečili so ga celo na zahodnem timpanonu Partenona. Boginja Atena in bog Pozejdon naj se ne bi vedno dobro razumela, tako sta se tudi prepirala o tem, kdo bo boter mesta. Ker se nista mogla dogovoriti, sta odločitev prepustila Kekropsu (tedanjemu kralju). Kralj se je iz mučnega položaja izvlekel tako, da je odločitev preložil na ljudstvo, ki pa je mislilo praktično in si je od bogov zaželelo dar: ustanovitelj oziroma zaščitnik mesta naj postane tisti, ki bo mestu dal boljši dar. Pozejdon je na akropoli udaril s trizobom po skali, iz katere je pritekla slana voda - kot znak pomembnosti morja za mesto in njegove meščane. Atena pa je mestu darovala oljko, kot znak svetlobe in luči, pa tudi posredno trgovanja (trgovanje z oljem). Ljudstvo se je odločilo za Ateno in ji, zaščitnici mesta (Atene πολιάς), v čast zgradilo tempelj Erehtej.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Akropola z Odeonom Heroda Atika na levi

Najstarejša znana človeška prisotnost v Atenah je Jama skrilavca, ki je datirana med 11. in 7. tisočletje pred našim štetjem. Atene so neprekinjeno naseljene vsaj 7000 let. Do leta 1400 pred našim štetjem je naselje postalo pomembno središče Mikenske civilizacije in Akropola velika mikenska trdnjava, katere ostanki so verjetno deli značilnega Kiklopskega zidu. [13] Za razliko od drugih mikenski centrov, kot sta Mikene in Pilos, ni znano ali so Atene utrpele uničenje okrog leta 1200 pred našim štetjem, dogodek, ki ga pogosto pripisujejo invaziji Dorcev, a Atenci vedno trdijo, da so bili "čisti" Jonci brez dorskih elementov. Tudi Atene, tako kot mnoge druge bronasto-dobne naselbine, so začele upadati približno 150 let kasneje.

Kip Tezeja. Tezej je bil, po legendi, odgovoren za synoikismos ("skupno bivališče") - politično poenotenje Atike pod Atenami.

Grobovi iz železne dobe v Keramikosu in drugih lokacijah, pogosto bogati z najdbami, dokazujejo, da so bile od 900 pred našim štetjem dalje Atene eden od vodilnih centrov trgovine in blaginje v regiji. [14] Vodilni položaj Aten je lahko tudi omogočila centralna lokacija v grškem svetu, njena varna trdnjava na Akropoli in dostop do morja, ki je dajal naravno prednost pred celinskimi tekmeci, kot so bile Tebe in Šparta.

Delijska liga, pod vodstvom Aten pred peloponeško vojno 431 pr. n. št.
Filopaposov spomeni iz obdobja Rimljanov

V 6. stoletju pred našim štetjem so se razširili socialni nemiri in pripeljala do Solonovih reform. To je utrlo pot za morebitno uvedbo demokracije s strani Klistena 508 pred našim štetjem. Atene so v tem času postale pomembna pomorska sila z veliko floto in pomagale pri uporu Jonskih mest proti Perzijskemu vladarju. V grško-perzijskih vojnah so Atene skupaj s Šparto, vodile koalicijo grških držav, ki so sčasoma odbile Perzijce in jih premagale v Bitka na Maratonskem polju 490 pred našim štetjem ter ključni bitki pri Salamini 480 pred našim štetjem. Vendar to ni preprečilo, da Aten ne bi Perzijci zajeli in dvakrat uničili v enem letu po odporu v bitki pri Termopilah s Špartanci in drugimi Grki pod vodstvom kralja Leonidasa po tem, ko sta Beocija in Atika padli pod Perzijci.

Naslednja desetletja so postala znane kot zlata doba atenske demokracije. V tem času so Atene postale vodilno mesto antične Grčije, s svojimi kulturnimi dosežki položile temelje zahodni civilizaciji. V tem času so v dramatiki dominirali Ajshil, Sofokles in Evripid, zgodovinarja Herodot in Tukidid, zdravnik Hipokrat in filozof Socrates. Atene je vodil Periklej, ki je spodbujal umetnost in pospešil demokracijo ter začel ambiciozen program gradenj stavb na Akropoli (vključno s Partenonom). Imperij je krepil preko Atiško-delske pomorske zveze. Prvotno namenjena kot združenje grških mestnih državic naj nadaljuje boj proti Perzijcem,se je liga kmalu spremenila v vlečni voz lastnih imperialnih ambicij Aten. Nastale napetosti so privedle do peloponeške vojne (431-404 pr. n. št.), v kateri so bile Atene poražene od tekmeca Šparte.

Sredi 4. stoletja pred našim štetjem je severno grško kraljestvo Makedonija postalo prevladujoče v atenskih zadevah. Leta 338 pred našim štetjem je vojska Filipa II. premagala zavezništvo nekaterih grških mestnih državic, vključno Atene in Tebe v bitki pri Hajroneji, s čemer se dejansko konča atenska neodvisnost. Kasneje, pod Rimom, so Atene dobile status svobodnega mesta, zaradi svojih zelo občudovanih šol. Rimski cesar Hadrijan je v 2. stoletju našega štetja zgradil knjižnico, telovadnico, akvadukt, ki je še vedno v uporabi, nekaj templjev in svetišč, most in financiral dokončanje templja Olimpskega Zevsa.

Do konca pozne antike je mesto doživelo padec, ki mu je sledilo okrevanje v drugi polovici srednje bizantinskega obdobja, v 9. do 10. stoletja našega štetja in je bilo relativno uspešno v času križarskih vojn, zaradi koristi od italijanske trgovine. Po četrti križarski vojni je bila ustanovljena Atenska vojvodina. Leta 1458 jih je osvojilo Osmansko cesarstvo in začelo se je dolgo obdobje upadanja.

Trg Omonoia v 1960-tih
Prihod kralja Ota v Atene, Peter von Hess, 1839.

Po grški vojni za neodvisnost in vzpostavitev grškega kraljestva, so bile 1834 Atene izbrane kot glavno mesto nove neodvisne grške države, predvsem zaradi zgodovinskih in sentimentalnih razlogov. V času je bilo mesto majhno, zgrajeno okoli vznožja Akropole. Prvi kralj Grčije, Otto I. Bavarski, je naročil arhitektoma Stamatiosu Kleanthisu in Eduardu Schaubertu oblikovati sodoben mestni načrt primeren za glavno mesto države.

Prvi moderni načrt mesta je bil sestavljen iz trikotnika, ki je bil določen z Akropolo, antičnim pokopališčem Kerameikos in novo palačo bavarskega kralja (v kateri je sedaj grški parlament), tako, da je označil kontinuiteto med modernimi in antičnimi Atenami. Neoklasicizem, mednarodni slog te dobe, je bil arhitekturni slog, skozi katerega so bavarski, francoski in grški arhitekti kot Hansen, Klenze, Boulanger ali Kaftantzoglou zasnovali prve pomembne javne zgradbe novega glavnega mesta. Leta 1896 so Atene gostile prve moderne olimpijske igre. Med 1920 so številni grški begunci, izgnani iz Male Azije po grško-turški vojni (1919-1922), povečali število prebivalcev Aten. Zlasti po drugi svetovni vojni in od leta 1950 in 1960, je prebivalstvo mesta eksplodiralo in Atene so doživela postopno širitev.

Leta 1980 je postala očitna preobremenjenost mesta zaradi smoga iz tovarn in vedno večjega števila avtomobilov, kot tudi pomanjkanja ustreznega prostora, kar se je razvilo v najpomembnejši izziv mesta. Niz ukrepov proti onesnaževanju so sprejeli organi mesta leta 1990, skupaj z znatnim izboljšanjem infrastrukture (vključno z avtocesto Attiki ODOS, širitev podzemne železnice v Atenah in novo mednarodno letališče), kar je precej ublažilo onesnaževanje in preoblikovalo Atene v veliko bolj funkcionalno mesto. Leta 2004 so v Atenah gostili poletne olimpijske igre leta 2004.

Pogled na Partenon
Pogled na Partenon

Geografija[uredi | uredi kodo]

Geologija[uredi | uredi kodo]

Pogled na goro Penteli, drugo najvišjo v okolici Aten.
Gora Likabetus.

Atene ležijo čez osrednjo ravnino Atike, ki je pogosto imenovana kot Atenska ali Atiška kotlina (grško: Λεκανοπέδιο Αττικής). Porečje je omejeno s štirimi velikimi gorami. Gora Aegaleo na zahodu, Parnita na severu, Penteli na severovzhodu in Himetus na vzhodu. Poleg gore Aegaleo leži ravnina Triasian, ki tvori podaljšek osrednjega višavja na zahodu. Saronski zaliv leži na jugozahodu. Gora Parnita je najvišja od štirih gora (1.413 m) in je bil razglašena za narodni park.

Potok Eridanos, Kerameikos

Atene so zgrajene okoli številnih gričev. Lycabettus, eden najvišjih v mestu, ponuja pogled na celotno Atiško kotlino. Geomorfologija Aten je ena od najbolj zapletenih na svetu, saj njene gore povzročajo pojav temperaturne inverzije, ki je skupaj s težavami grške vlade z nadzorom industrijskega onesnaževanja, odgovorna za težave z onesnaženostjo zraka v mestu. [25 ] To vprašanje ni edinstveno le v Atenah; na primer Los Angeles in Ciudad de Mexico prav tako trpita zaradi podobnih težav, inverzije zaradi geomorfologij.

Reke Cefisus, Ilisos in potok Eridanos so zgodovinske reke Aten.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Atene imajo subtropsko sredozemsko podnebje (KÖPPEN CSA) in prejme ravno dovolj padavin, da se izognejo razvrstitvi BSH (pol sušno podnebje) po KÖPPEN-u. Prevladujoča značilnost atenskega podnebja je menjavanje med podaljšanimi vročimi in suhimi poletji in milimi zimami z zmerno količino padavin. [31] Povprečno 414,1 mm letnih padavin se pojavlja predvsem med meseci od oktobra do aprila. Julij in avgust sta najbolj suha meseca, ko se pojavljajo redko enkrat ali dvakrat na mesec nevihte. Zime so mile in deževne, s povprečno januarsko temperaturo 8,9 °C. Snežne nevihte so redke, a se pojavijo. Snežne padavine so pogostejše v severnem predmestju mesta. [15]

Atene držijo rekord za najvišjo kdajkoli zabeleženo temperaturo v Evropi, pri 48,0 °C, ki je bila izmerjena v predmestju Eleusina in Tatoi v Atenah 10. julija 1977.[16]

Uprava[uredi | uredi kodo]

Bivša Atenska prefektura (modro), znotraj Atike (sivo)

Atene so postale glavno mesto Grčije leta 1834, po Nafplionu, ki je bil začasno glavno mesto od 1829. Atene so tudi glavno mesto mestne občine v regiji Atika. Atene se lahko nanašajo bodisi na občino Atene, na Velike Atene ali celotno Atensko metropolitansko območje.

Regija Atika[uredi | uredi kodo]

Atensko metropolitansko območje obsega več kot 2.929 km2, in se nahaja znotraj 3.808 km2 regije Atika. Regija zajema najbolj naseljeno regijo Grčije z 3.827.624 prebivalci v letu 2011, medtem ko je ena najmanjših regij v državi po površini.

Regija Atika je razdeljena na osem območnih enot, od katerih so prve štiri del Velikih Aten, medtem ko regionalna enota Pirej tvori Veliki Pirej. Skupaj sestavljajo Atensko urbano območje, ki zajema več kot 412 km2. [17]

 • Severne Atene (Velike Atene, Atensko urbano območje)
 • Zahodne Atene (Velike Atene, Atensko urbano območje)
 • Centralne Atene (Velike Atene, Atensko urbano območje)
 • Južne Atene (Velike Atene, Atensko urbano območje)
 • Pirej (Veliki Pirej, Atensko urbano območje)
 • Vzhodna Atika (Atensko metropolitansko območje)
 • Zahodna Atika (Atensko metropolitansko območje)
 • Atiški otoki

Do leta 2010 so prve štiri območne enote tvorile ukinjeno Atensko prefekturo (kar je navedeno kot Velike Atene), ki je bila najbolj naseljena prefektura v Grčiji in je predstavlja 2.640.701 ljudi (v letu 2011) na območju velikem 361 km2 .

Mestna občina Atene[uredi | uredi kodo]

Atenska mestna občina ima sedem okrožij

Mestna občina Atene 664.046 prebivalcev (v letu 2011) in obsega območje 39 km2, ki tvori jedro atenskega urbanega območja v Atiški kotlini. Sedanji župan Aten je Giorgos Kaminis. Občina je razdeljena na sedem občinskih okrožij, ki se večinoma uporabljajo za upravne namene.

Za Atenci je najbolj priljubljen način delitev mesta na soseske, kot so: Pagkrati, Ambelokipi, Exarcheia, Patissia, Ilissia, Petralona, Koukaki in Kypseli, vsaka s svojo različno zgodovino in značilnostmi.

Občina Atene tvori tudi jedro in središče Velikih Aten, ki so sestavljene iz občine Atene in 34 drugih občin, ki so razdeljene v štiri regionalne enote (sever, zahod, center in južne Atene). Občine Velikih Aten skupaj z občinami v Velikem Pireju (regionalne enote Pireja) tvorijo Atensko urbano območje, medtem ko večje metropolitansko območje vključuje še več drugih predmestij, ki mesto obkrožajo.

Panorama mesta[uredi | uredi kodo]

Panorama mesta z Areopaga.
Panorama mesta z Areopaga.
Pogled na središče mesta in vzhodna predmestja Aten z Likabetusa.
Pogled na središče mesta in vzhodna predmestja Aten z Likabetusa.

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Neoklasični dvorec iz 19. st. z art nouveau in eklektičnimi elementi v okrožju Makrygianni.
Dvorana Zappeion
Stolp 1 - Atenski kompleks nebotičnikov (1968–1971)

Atene vsebuje arhitekturne sloge, od grško-rimskega in neoklasicističnega do modernega. Pogosto jih najdemo na istih področjih, zato so Atene označene kot zelo raznolike z arhitekturnimi slogi.

V večji polovici 19. stoletja je prevladoval neoklasicizem, kot tudi nekaj odstopanj od njega kot eklekticizem, zlasti v začetku 20. stoletja. Tako je Helenski parlament prva pomembna javna stavba, ki je bila zgrajena med letoma 1836 in 1843. Pozneje, v srednjem in poznem 19. stoletju, sta Theophil Freiherr von Hansen in Ernst Ziller sodelovala pri gradnji številnih neoklasicističnih stavb, kot so Atenska akademija in Dvorana Zappeion. Ziller je oblikoval tudi številne zasebne palače v središču Aten, ki so postopoma postale javne, običajno z donacijami, kot Schliemanov Iliou Melathron.

V začetku leta 1920 je imela sodobna arhitektura vključno Bauhaus in Art déco vpliv na skoraj vse grške arhitekte in javni in zasebni objekti so bili izdelani v skladu s temi slogi. Kraji z velikim številom takšnih stavb so Kolonaki in nekatera območja v središču mesta; soseske, razvite v tem obdobju kot je Kypseli.

Leta 1950 in 1960 v času širjenja in razvoja Aten, so druga sodobna gibanja igrala pomembno vlogo. Središče Aten je bilo v veliki meri obnovljeno, kar pomeni rušenje številnih neoklasičnih zgradb. Arhitekti tega obdobja so uporabljali materiale kot so steklo, marmor in aluminij in številne mešane sodobne in klasične elemente. Po drugi svetovni vojni so mednarodno znani arhitekti snovali in gradili v mestu (Walter Gropius, s svojo zasnovo za Veleposlaništvo ZDA in, med drugim Eero Saarinen, z zasnovo za vzhodni terminal letališča Ellinikon).

Pomembnejši grški arhitekti iz leta 1930-1960 so Konstantinos Doxiadis, Dimitris Pikionis, Pericles A. Sakellarios, Aris Konstantinidis in drugi.

Soseske mesta Atene[uredi | uredi kodo]

Mestna občina Atene, center mesta, je razdeljena na več okrožij: Omonoia, Syntagma, Exarcheia, Agios Nikolaos, Neapolis, Lykavittos, Lofos Strefi, Lofos Finopoulou, Lofos Filopappou, Pedion Areos, Metaxourgeio, Aghios Kostantinos, Larissa Station, Kerameikos, Psiri, Monastiraki, Gazi, Thission, Kapnikarea, Aghia Irini, Aerides, Anafiotika, Plaka, Acropolis, Pnyka, Makrygianni, Lofos Ardittou, Zappeion, Aghios Spyridon, Pangration, Kolonaki, Dexameni, Evaggelismos, Gouva, Aghios Ioannis , Neos Kosmos, Koukaki, Kynosargous, Fix, Ano Petralona, Kato Petralona, Rouf, Votanikos, Profitis Daniil, Akadimia Platonos, Kolonos, Kolokynthou, Attikis Square, Lofos Skouze, Sepolia, Kypseli, Aghios Meletios, Nea Kypseli, Gyzi, Polygono, Ampelokipoi, Panormou-Gerokomeio, Pentagono, Ellinorosson, Nea Filothei, Ano Kypseli, Tourkovounia-Lofos Patatsou, Lofos Elikonos, povezuje Koliatsou, Thymarakia, Kato Patisia, Treis Gefyres, Aghios Eleftherios, Ano Patisia, Kypriadou, Prompona, Aghios Panteleimonas, Pangrati, Goudi in Ilisia

Urbane in suburbane občine[uredi | uredi kodo]

Atensko metropolitansko območje sestavlja 58 gosto naseljenih občin. Za Atence so vse občine okoli mestnega središča imenovane predmestje. Glede na njihovo geografsko lego v odnosu do mesta Aten, so predmestja razdeljena na štiri cone; severno predmestjo (vključno Agios Stefanos, Dionysos, Ekali, Nea Erythraia, Kifissio, Maroussi, Pefki, Lykovrysi, Metamorfosi, Nea Ionia, Nea Filadelfeia, IRAKLEIO, Vrilissia, Melissia, Penteli, Halandrija, Agia Paraskevi, Galatsi, Psychiko in Filothei); južno predmestjo (vključno Alimos, Nea Smyrni, Moschato, Kallithea, Agios Dimitrios, Palaio Faliro, Elliniko, Glyfada, Argyroupoli, Ilioupolija, Voula in Vouliagmeni); vzhodno predmestjo (vključno Zografou, Dafni, Vyronas, Kaisariani, Cholargos in Papagou); in zahodno predmestjo (vključno Peristeri, Ilion, Egaleo, Agia Varvara, Chaidari, Petroupoli, Agioi Anargyroi in Kamatero).

Atenska mestna obala, ki sega od velikega trgovskega pristanišča v Pireju do najjužnejšega predmestja Varkiza je dolga približno 25 km in je povezana s središčem mesta s tramvajem. [18]

Plaža Vouliagmeni, ena od ducat plaž ob južni obali Aten

V severnem predmestju Maroussi leži glavni olimpijski kompleks (znan tudi po svoji grški kratico OAKA). Območje je bilo sanirano v skladu s projektom španskega arhitekta Santiaga Calatrave, z jeklenimi loki, urejenimi vrtovi, fontanami, futurističnim steklom in prelomljeno modro stekleno streho, ki je bila dodana na glavni stadion. Drugi olimpijski kompleks, tik ob morju, na plaži Palaio Faliro, ima tudi sodobne stadione, trgovine in povišano ploščad. V teku je preoblikovanje starega atenskega letališča - imenovano Elliniko - v južnem predmestju, v enega največjih urejenih parkov v Evropi, ki se imenuje Hellenikon Metropolitan Park. [19]

Mnoga južna predmestja (kot Alimos, Palaio Faliro, Elliniko, Voula, Vouliagmeni in Varkiza) imajo številne peščene plaže, od katerih večino upravlja grška nacionalna turistična organizacija in zahteva vstopnino. Igralnice delujejo tako na gori Parnitha, okoli 25 km iz središča Aten [20] (dostopen z avtomobilom ali gondolo) in bližnjem mestu Loutraki (dostopen z avtomobilom po avtocesti Atene - Korint ali primestno železnico Proastiakos).

Parki in živalski vrt[uredi | uredi kodo]

Narodni park Parnitha je prepreden z dobro označenimi potmi, soteskami, izviri, hudourniki in jamami. Pohodništvo in gorsko kolesarjenje v vseh štirih gorah so priljubljene dejavnosti na prostem za prebivalce mesta. Narodni vrt Aten je bil končan leta 1840 in je zeleno zatočišče veliko 15,5 hektarjev v središču grške prestolnice. Ponuja ravnotežje med stavbo Parlamenta in Zappeionom, slednji ohranja svoj vrt velik 7 hektarjev.

Deli mestnega središča so bili sanirani v okviru masterplana imenovanega Unification of Archeological Sites of Athens (Poenotenje arheoloških najdišč v Atenah), za katerega je dala sredstva tudi EU. [21][22] Znamenita ulica Dionysiou Areopagitou je namenjena pešcem in tvori scensko poti. Pot se začne pri templju Olimpskega Zevsa na aveniji Vasilissis Olgas, se nadaljuje po južnem pobočju Akropole v bližini Plaka in konča tik nad Hefajstovim templjem v Thiseio. Pot v celoti zagotavlja obiskovalcem pogled na Partenon in Agoro (stičišče starodavnih Atencev), stran od mestnega hrupa mesta.

Atenski hribi so tudi zelene površine. Lycabettus, Philopappos in območje okoli njih, vključno hriba Pnyx in Ardettos, so zasadili z borovci in drugimi drevesi, ki imajo značaj malega gozda, namesto tipičnih metropolitanskih parkov. Prav tako je Pedion tou Areos (Marsovo polje) veliko 27,7 hektarja, v bližini Narodnega arheološkega muzeja.

Največji atenski živalski vrt je Atiški zoološki vrt, 20 hektarov velik zasebni živalski vrt v predmestju Spata. Živalski vrt ima okoli 2000 živali, ki predstavljajo 400 vrst in je odprt 365 dni na leto. Obstajajo še drugi manjši živalski vrtovi v javnih vrtovih ali parkih.

Kultura in turizem[uredi | uredi kodo]

Arheološko središče[uredi | uredi kodo]

Mesto je svetovno središče arheoloških raziskav. Poleg nacionalnih institucij, kot so Univerza v Atenah, Arheološko društvo, več arheoloških muzejev, vključno Narodni arheološki muzej, Kikladski muzej, Epigrafski muzej, Bizantinski muzej, kot tudi muzeji na antični Agori, Akropoli, Kerameikosu in Kerameikosov arheološki muzej. Mesto je tudi dom Demokritovega laboratorija za arheometrijo, poleg regionalnih in nacionalnih arheoloških organov, ki so del Ministrstva za kulturo.

V Atenah je 17 tujih Arheoloških inštitutov, ki spodbujajo in olajšujejo raziskave, ki jih izvajajo znanstveniki iz svojih matičnih držav. Atene imajo več kot ducat arheoloških knjižnic in tri specializirane arheološke laboratorije in so vsako leto prizorišče več sto strokovnih predavanj, konferenc in seminarjev, kakor tudi več deset arheoloških razstav. V vsakem trenutku se v mestu nahaja na stotine mednarodnih znanstvenikov in raziskovalcev v vseh disciplinah arheologije.

Muzeji[uredi | uredi kodo]

Najpomembnejši muzeji v Atenah so:

 • Narodni arheološki muzej, največji arheološki muzej v državi in eden od najbolj pomembnih na mednarodni ravni, saj vsebuje veliko zbirko starin; njegovi artefakte pokrivajo obdobje več kot 5000 let, od poznega neolitika do rimske Grčije;
 • Muzej Benaki s svojimi različnimi zbirkami, vključno antična, bizantinska, otomanska in kitajska umetnost;
 • Bizantinski in krščanski muzej, eden najpomembnejših muzejev bizantinske umetnosti;
 • Numizmatični muzej, z veliko zbirko starih in modernih kovancev;
 • Muzej kikladske umetnosti, z obsežno zbirko, vključno z znamenitimi figuricami iz belega marmorja;
 • Muzej Nova Akropola, odprt leta 2009 nadomešča star muzej na Akropoli. Novi muzej se je izkazal za zelo priljubljenega.
 • Številni manjši in zasebni muzeji grške kulture in umetnosti.
 • Arheološki muzej Kerameikos, muzej, ki prikazuje artefakte iz grobišča v Kerameikosu. Velik del lončenine in drugih predmetov se nanaša na atenski odnos do smrti in posmrtnega življenja različnih starosti.
 • Judovski muzej Grčije, muzej, ki opisuje zgodovino in kulturo grške judovske skupnosti.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Atene so bile cilj popotnikov od antike do danes. V zadnjem desetletju se je mestna infrastruktura in udobje izboljšalo, deloma zaradi uspešne ponudbe v času olimpijskih iger leta 2004. Grška vlada, podprta s strani EU, je financirala večje infrastrukturne projekte, kot so letališče Eleftherios Venizelos International Airport [23], širitev sistema atensskega metroja in nove avtoceste Attika Odos. [21]

Atene so leta 2015 veljale za tretje najboljše evropsko mesto za obisk, po mnenju European Best Destination. Glasovalo je več kot 240.000 ljudi.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Druge znamenitosti:

Šport[uredi | uredi kodo]

Atene so bile dvakrat prizorišče modernih olimpijskih iger:

V Atenah so doma trije prestižni evropski klubi, znani v več športih: Olympiacos, Panathinaikos in AEK Atene. V nogometu je Olympiacos v vrhu domačega prvenstva, Panathinaikos je bil leta 1971 zmagovalec Evropskega pokala, pa tudi AEK je vedno med vodilnimi. Ti trije veliki klubi imajo tudi močne ekipe v košarki. Panathinaikos je med velikani evropske košarke in je petkratni zmagovalec Evrolige, Olympiacos je bil šampion Evrolige leta 1997, AEK Atene pa je bil sploh prva grška ekipa, ki je osvojila evropsko lovoriko v enem od skupinskih športov. Drugi atenski klubi z bogato športno tradicijo so Panionios, Panellinios, Ethnikos iz Pireja in Maroussi. Prav tako so atenski klubi pomembni na domačih in mednarodnih tekmovanjih tudi v drugih športih.

Izobraževanje[uredi | uredi kodo]

Zgradba Grške narodne akademije (Akadimía Athinón)
Vhod v Grško narodno knjižnico
Narodna in Kapodistrijska univerza Atene

Na ulici Panepistimiou se nahajajo star kampus Univerze v Atenah, Narodna knjižnica in Atenski akademija, ki skupaj tvorijo "Atensko trilogijo", zgrajeno v sredini 19. stoletja. Večina delovanja Univerze se je preselila v veliko večji, sodobni kampus, ki se nahaja v vzhodnem predmestju Zografou. Druge visokošolske inštitucije v mestu so Politehnična šola na ulici Patission. To je kraj, kjer je bilo 17. novembra 1973 več kot 13 študentov ubitih in več sto ranjenih v času vstaje [24] proti vojaški hunti, ki je vladala od 21. april 1967 do 23. julij 1974. Obstaja še enajst splošnih državnih visokošolskih ustanov (ali terciarnih), ki se nahajajo v metropolitanskem območju Aten. To so: Atenska šola za likovno umetnost (1837), Državna tehnična univerza (1837), Narodna in Kapodistrska Univerza (1837), Kmetijska univerza (1920), Univerza za ekonomijo in poslovanje (1920), Panteion univerza za socialno in politično znanost (1927), Univerza v Pireju (1938), Tehnološki pedagoški inštitut v Pireju (1976 ), Tehnološki pedagoški inštitut v Atenah (1983), Univerza Harokopio (1990), Šola za pedagoško in tehnološko izobraževanje (2002). Obstaja tudi več drugih zasebnih šol colleges, kot se uradno imenujejo, saj je ustanovitev zasebne univerze prepovedana z ustavo. Mnoge od njih so akreditirane s strani tujih držav ali univerz, kot so American College in Atenski kampus Univerze v Indianapolisu

Okolje[uredi | uredi kodo]

Do poznih 1970-ih je onesnaženost v Atenah postala tako uničevalna, da je takratni grški minister za kulturo, Constantine Trypanis, dejal "... da so izrezljane podrobnosti na petih kariatidah v Erehteju resno poškodovane, medtem ko je lice jezdeca na Partenonovi zahodni strani popolnoma zabrisano". [25] Sprejeta je bila sprejeta vrsta ukrepov, ki je po letu 1990 povzročila izboljšanje kakovosti zraka, videz smoga (ali nefos kot rečejo Atenci) je postal manj pogost.

Kljub izboljšanju, onesnaženost zraka še vedno ostaja vprašanje še posebej v vročih poletnih dneh. Konec junija 2007 je regija Atika doživela številne gozdne požare, [97], eden je uničil velik del gozdnatega narodnega parka Parnitha, ki je ključen za ohranjanje boljše kakovost zraka v Atenah skozi vse leto. [26]

Glavna prizadevanja za ravnanje z odpadki, ki se izvajajo v zadnjem desetletju so izboljšala kakovost vode v Saronskem zalivu in obalnih voda, ki so zdaj spet dostopne kopalcem. V januarju 2007 so bile Atene soočene s problemom ravnanja z odpadki zaradi bližine odlagališča Ano Liosia, v atenskem predmestju, ki je doseglo zmogljivost. [27] Smeti so začeli odvažati na začasno deponijo.

Promet[uredi | uredi kodo]

Atenska metropolitanska železniška mreža (metró in proastiakós), januar 2014
Postaja Agios Dimitrios s peronom

Atene so pokrite z različnimi prevoznimi sredstvi, ki tvorijo največji javni prometni sistem v Grčiji. Atenski Mass Transit Sistem je sestavljen iz velikega števila avtobusov, trolejbusov, ki vozijo predvsem v centru Aten, mestni Metro, primestne železnice in tramvajskega omrežja, ki povezuje južna predmestja s središčem mesta.

Atenski metro[uredi | uredi kodo]

Atenski metro - 3. generacija vozil)

Atenski metro je bolj znana v Grčiji kot Metro Attiko (grško: Αττικό Mετρό) in zagotavlja javni prevoz po vsem atenskem mestnem območju. V njegovem območju so ohranjeni tudi artefakti, ki so jih odkrili med gradnjo sistema. Obratuje več linij, ki so bile zgrajene v veliki meri v 1990-tih letih, z začetkom delovanja prvih odsekov v januarju 2000. Vse linije v celoti potekajo pod zemljo. 42 vlakov dnevno prepelje 550.000 potnikov. [28]

Električna železnica (ISAP)[uredi | uredi kodo]

Vlak ISAP (Zelena linija) vozi mimo Atalosove stoe v središče Aten

Družba ISAP (grški: ΗΣΑΠ) je linija Electric Railway Company, ki že vrsto let služi kot primarni železniški promet v mestu Atene. ISAP ima veliko nadzemnih odsekov. To je bila prvotna metro linija iz Pireja do Kifisia. ISAP prepelje okoli 600.000 potnikov na dan. [29] with a network length of 256 km (159,1 mi),[29]

Primestna železnica (Proastiakos)[uredi | uredi kodo]

Primestna železnica

Atenska primestna železnica "Proastiakós", povezuje Eleftherios Venizelos International Airport z mestom Korint, 80 km zahodno od Aten, preko postaje Larissa, osrednje mestne železniške postaje in pristanišča Pirej. Storitev je včasih veljalo za četrto linijo podzemne železnice. Dolžina primestnega železniškega omrežja Aten se razteza na 120 km in se še širi. Proastiakos se bo razširil na Hilokastro zahodno od Aten in Halkidiko. [30]

Tramvaj[uredi | uredi kodo]

Modern atensski tramvaj na postaji

Atenski Tram SA upravlja 35 vozil, imenovanih "Sirios". Dnevno prepelje 65.000 potnikov. Tramvajska mreža je dolga 27 km in zajema deset atenskih predmestij. Nadaljnje razširitve so načrtovane v smeri pristanišča Pirej v dolžini 5,4 km.

Mednarodno letališče[uredi | uredi kodo]

Atensko mednarodno letališče (ATH) se nahaja v bližini mesta Spati, na vzhodni ravnici Messoghia, okoli 35 km vzhodno od Aten. Letališče, ki je dobilo nagrado "evropsko letališče leta 2004", je namenjeno kot vozlišče za letalski promet v jugovzhodni Evropi. Leta 2014 je letališče obdelalo 15.196.369 potnikov. [31] Od teh je bilo 5.267.593 na notranjih letih, ostali na mednarodnih letih.

Železnica in trajekti[uredi | uredi kodo]

Atene so središče nacionalnega železniškega sistema (OSE), ki povezuje glavno mesto z večjimi mesti po vsej Grčiji in v tujini (Carigrad, Sofija in Bukarešta). Pristanišče Pirej povezuje Atene s številnimi grškimi otoki v Egejskem morju s trajekti, hkrati pa služi ladjam za križarjenje.

Ceste[uredi | uredi kodo]

Razcep Attiki Odos za letališče

Dve glavni avtocesti v Grčiji se začneta v Atenah in sicer A1 / E75, ki preči preko Aten v iz Pireja, proti severu do drugega največjega mesta Grčije, Soluna; in A8 / E94, ki gre proti zahodu, proti Patrasu, kjer se priključi na GR-8a.

Atenska metropolitanska regija je prepredena z avtocestnim omrežjem Attiki Odos- cestninske avtoceste. Dolžina je 65 km in je največje metropolitansko avtocestno omrežje v vseh Grčiji.

Mednarodni odnosi[uredi | uredi kodo]

Atene so pobratene z mnogimi svetovnimi mesti, poleg tega pa imajo partnerska razmerja še z nekaj drugimi mesti po svetu.

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

Atene so pobratene z naslednjimi mesti:

Partnerska mesta[uredi | uredi kodo]

Drugi kraji, poimenovani po Atenah[uredi | uredi kodo]

Flag of the United States Združene države Amerike
 • Athens, Alabama (preb. 24.234)
 • Athens, Arkansas
 • Athens, Kalifornija
 • West Athens, Kalifornija (preb. 9101)
 • Athens, Georgia (preb. 114.983)
 • Athens, Illinois (preb. 1726)
 • New Athens, Illinois (preb. 2620)
 • New Athens Township, St. Clair County, Illinois (preb. 2620)     
 • Athens, Indiana
 • Athens, Kentucky
 • Athens, Louisiana (preb. 262)
 • Athens Township, Jewell County, Kansas (preb. 74)
 • Athens, Maine (preb. 847)
 • Athens, Michigan (preb. 1111)
 • Athens Township, Michigan (preb. 2571)
 • Athens, Minnesota
 • Athens Township, Minnesota (preb. 2322)
 • Athens, Mississippi
 • Athens (mesto), New York (preb. 3991)
 • Athens (vas), New York (preb. 1695)
 • Athens, Ohio (preb. 21.909)
 • Athens County, Ohio (preb. 62.223)
 • Athens Township, Athens County, Ohio (preb. 27.714)
 • Athens Township, Harrison County, Ohio (preb. 520)
 • New Athens, Ohio (preb. 342)
 • Athena, Oregon (preb. 1270)
 • Athens, Pennsylvania (preb. 3415)
 • Athens Township, Bradford County, Pennsylvania (preb. 5058)
 • Athens Township, Crawford County, Pennsylvania (preb. 775)
 • Athens, Tennessee (preb. 13.220)
 • Athens, Texas (preb. 11.297)
 • Athens, Vermont (preb. 340)
 • Athens, West Virginia (preb. 1102)
 • Athens, Wisconsin (preb. 1095)
Zastava Kanade Kanada
 • Athens Township, Ontario (preb. 3086)                                  
Zastava Kostarike Kostarika
 • Atenas (preb. 7716)
 • Atenas (kanton) (preb. 23.743)
Zastava Nemčije Nemčija
 • Athenstedt, Saška-Anhalt] (preb. 431)                
Zastava Hondurasa Honduras
 • Atenas De San Cristóbal, Atlántida [54]
Zastava Italije Italija
 • Atena Lucana, Provica Salerno, Kampanija (preb. 2344)
Zastava Ukrajine Ukrajina
 • Afini (Zoria – Зоря), Doneck (preb. 200)

Opombe[uredi | uredi kodo]

 1. ^ http://www.gto.gr/athens/athens/athens.html
 2. ^ http://www.gtp.gr/AthensTown
 3. ^ "City Mayors: Cost of living – The world's most expensive cities". City Mayors. 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24 December 2008. Pridobljeno dne 26 December 2008. 
 4. ^ "Presentation". www.olp.gr. Pridobljeno dne 2008-12-27.   od dne September 2010[slepa povezava]
 5. ^ "Piraeus by Maritime Database". www.maritime-database.com. Pridobljeno dne 2008-12-27. 
 6. ^ "ANEK Lines – Piraeus". www.anek.gr. Pridobljeno dne 2008-12-27.   od dne September 2010[slepa povezava]
 7. ^ Athens Facts (2011). "Athens Facts & Figures". aviewoncities.com. Pridobljeno dne 17 June 2011. "796 442" 
 8. ^ 8,0 8,1 "Characteristics". Hellenic Interior Ministry. www.ypes.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4 January 2007. Pridobljeno dne 6 January 2007. 
 9. ^ "ΕΛΣΤΑΤ Απογραφη 2011". www.statistics.gr. Pridobljeno dne 22 August 2011. 
 10. ^ CNN & Sports Illustrated (5 September 1997). "Sentiment a factor as Athens gets 2004 Olympics". sportsillustrated.cnn.com. Pridobljeno dne 28 March 2007. 
 11. ^ kot na primer v Od.7.80
 12. ^ R. S. P. Beekes, Etymological Dictionary of Greek, Brill, 2009, p. 29 (s.v. "Ἀθήνη").
 13. ^ Iakovides, S. 1962. 'E mykenaïke akropolis ton Athenon'. Athens.
 14. ^ Osborne, R. 1996, 2009. Greece in the Making 1200 – 479 BC.
 15. ^ Livada, I.; Santamouris, M.; Niachou, K.; Papanikolaou, N.; Mihalakakou, G. (2002). "Determination of places in the great Athens area where the heat island effect is observed". Theoretical and Applied Climatology 71 (3–4): 219–230. doi:10.1007/s007040200006. 
 16. ^ "Europe's highest temperature". Pridobljeno dne 3 April 2009. 
 17. ^ Kallikratis reform law textPDF
 18. ^ "Distance between Piraeus (Attiki) and Varkiza (Piraios Nomos) (Greece)". Distancecalculator.globefeed.com. 9 December 2007. Pridobljeno dne 9 June 2009. 
 19. ^ "Hellenikon Metropolitan Park Competition". Hellenic Ministry of the Environment and Public Works. www.minenv.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24 November 2005. Pridobljeno dne 3 January 2007. 
 20. ^ "Europe | Greek forest fire close to Athens". BBC News. 29 June 2007. Pridobljeno dne 9 June 2009. 
 21. ^ 21,0 21,1 "Olympic Games 2004: five major projects for Athens". European Union Regional Policy. ec.europa.eu. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20 May 2007. Pridobljeno dne 5 April 2007.  od dne February 2012[slepa povezava]
 22. ^ "Eaxa :: Ενοποιηση Αρχαιολογικων Χωρων Αθηνασ Α.Ε". Astynet.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28 February 2009. Pridobljeno dne 21 March 2009. 
 23. ^ "AIA: Finance". Athens International Airport, S.A. www.AIA.gr. Pridobljeno dne 5 April 2007. 
 24. ^ "1973: Army deposes 'hated' Greek president". BBC News. 25 November 1973. Pridobljeno dne 22 March 2009. 
 25. ^ "Acropolis: Threat of Destruction". Time Magazine (Time.com). 31 January 1977. Pridobljeno dne 3 April 2007. 
 26. ^ Kitsantonis, Niki (16 July 2007). "As forest fires burn, suffocated Athens is outraged". International Herald Tribune. Pridobljeno dne 3 February 2008. 
 27. ^ "Rot sets in as Athens's trash problem mounts". 30 January 2007. Pridobljeno dne 10 February 2008. 
 28. ^ "Athens Urban Transport Network in Facts and Figures (pdf) page 15". OASA. www.oasa.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29 June 2006. Pridobljeno dne 4 February 2007. 
 29. ^ 29,0 29,1 "Athens Urban Transport Network in Facts and Figures (pdf) page 9". OASA. www.oasa.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29 June 2006. Pridobljeno dne 4 February 2007. 
 30. ^ "Proastiakos". www.proastiakos.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3 February 2009. Pridobljeno dne 9 June 2009. 
 31. ^ "ATHENS INTERNATIONAL AIRPORT "EL.VENIZELOS"". aia.gr. Pridobljeno dne 7 May 2015. 
 32. ^ "Beijing Sister Cities". City of Beijing. www.ebeijing.gov.cn. Pridobljeno dne 3. januarja 2007. 
 33. ^ 33,0 33,1 33,2 "Twinnings". Central Union of Municipalities & Communities of Greece. Pridobljeno dne 2013-08-25. 
 34. ^ "Twinnings of the city". City of Beirut. www.beirut.gov.lb. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. februarja 2008. Pridobljeno dne 25. januarja 2008.  od dne junij 2011[slepa povezava]
 35. ^ "Twinning with Palestine". Twinning With Palestine. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. februarja 2008. Pridobljeno dne 26. januarja 2008. 
 36. ^ "::Bethlehem Municipality::". www.bethlehem-city.org. Pridobljeno dne 10. oktobra 2009. 
 37. ^ "Academy of Economic Studies – Short History of Bucharest". Bucharest University of Economics. Pridobljeno dne 1. avgusta 2008.   od dne september 2010[slepa povezava]
 38. ^ "Chicago Sister Cities". City of Chicago. www.chicagosistercities.com. Pridobljeno dne 3. januarja 2007. 
 39. ^ "Ciudades Hermanas". Municipalidad del Cusco (Spanish). www.municusco.gob.pe. Pridobljeno dne 25. januarja 2008.  od dne februar 2012[slepa povezava]
 40. ^ Erdem, Selim Efe (3 November 2003). "İstanbul'a 49 kardeş". Radikal (Turkish) (Radikal). Pridobljeno dne 25. januarja 2008. 
 41. ^ "Medmestno in mednarodno sodelovanje". Mestna občina Ljubljana (Ljubljana City) (Slovenian). Pridobljeno dne 2013-07-27. 
 42. ^ "Los Angeles Sister Cities". City of Los Angeles. www.lacity.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. januarja 2007. Pridobljeno dne 3. januarja 2007. 
 43. ^ "Moscow International Relations". Moscow City Government. junij 2007. Pridobljeno dne 31. julija 2008.  od dne junij 2011[slepa povezava]
 44. ^ Vacca, Maria Luisa. "Comune di Napoli -Gemellaggi" [Naples - Twin Towns]. Comune di Napoli (Italian). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2013-06-22. Pridobljeno dne 2013-08-08. 
 45. ^ "Nicosia:Twin Cities". Nicosia Municipality. www.nicosia.org.cy. Pridobljeno dne 25. januarja 2008. 
 46. ^ "International Cooperation: Sister Cities". Seoul Metropolitan Government. www.seoul.go.kr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. decembra 2007. Pridobljeno dne 26 January 2008. 
 47. ^ "Seoul -Sister Cities [via WayBackMachine]". Seoul Metropolitan Government (archived 2012-04-25). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2012-03-25. Pridobljeno dne 2013-08-23. 
 48. ^ "Twinning Cities: International Relations". Municipality of Tirana. www.tirana.gov.al. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. februarja 2008. Pridobljeno dne 25. januarja 2008. 
 49. ^ "Protocol and International Affairs: Sister-City Agreements". District of Columbia. os.dc.gov. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. januarja 2008. Pridobljeno dne 25. januarja 2008. 
 50. ^ "Yerevan - Partner Cities". Yerevan Municipality Official Website. © 2005—2013 www.yerevan.am. Pridobljeno dne 2013-11-04. 
 51. ^ "International Cooperation: Sister Cities: Athens". Yerevan Municipality. www.yerevan.am. Pridobljeno dne 26. januarja 2008. 
 52. ^ "International Cooperation". Grad Beograd. www.beograd.rs. Pridobljeno dne 26. januarja 2008. 
 53. ^ "International: Special partners". Mairie de Paris. www.paris.fr. Pridobljeno dne 26. januarja 2008.   od dne september 2010[slepa povezava]
 54. ^ "Where is Atenas De San Cristobal in Atlantida, Honduras Located?". 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]