Združeni arabski emirati

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
الإمارات العربيّة المتّحد
Dawlat Al-Amarat Al-'Arabiyya Al-Muttahida
Zastava Združenih arabskih emiratov Coat of arms of the United Arab Emirates.svg
Nacionalno geslo: -
Umestitev ZAE na Arabskem polotoku
Uradni jezik: arabščina
Glavno mesto: Abu Dabi City
Največje mesto: Dubaj
Površina 82.880 km²
Prebivalstvo
 - Skupno (2014)
 - Gostota
96. na svetu
9,446,000
64/km²
Predsednik šejk Zayed bin Sultan Al Nahayan
Predsednik vlade šejk Maktoum bin Rashid Al Maktoum
Neodvisnost razglašena 2. december 1971
Valuta dirham
Časovni pas UTC +4
Državna himna Arabic Emirati Tahiat Alalam
Vrhnja internetna domena .AE
Nacionalna klicna koda 971

Združeni arabski emirati, ali na kratko ZAE, so z nafto bogata obmorska puščavska država na jugovzhodu Arabskega polotoka, ki na severu meji na Perzijski zaliv, na severovzhodu na Omanski zaliv in Oman, na katerega meji tudi na vzhodu, na jugu in zahodu pa na Saudovo Arabijo. Na severozahodu je le kakšnih 20 km po morju oddaljena od obale Katarja.

Fizični opis[uredi | uredi kodo]

Združeni arabski emirati ( ali na kratko ZAE ) so obmorska puščavska država.

Lega: ZAE ležijo na jugovzhodu Arabskega polotoka v Jugozahodni Aziji.

Meje: na severu meji na Perzijski zaliv, na severovzhodu na Omanski zaliv in Oman, na jugu in zahodu pa na Savdsko Arabijo.

Površina: 83,600 km²

Perzijski zaliv ima veliko otokov in precej razčlenjeno obalo. Skoraj celotno površino države pokriva puščava. Samo na vzhodnem koncu države je Hajjarska gorska veriga (Hajjar v arabščini pomeni “skalne gore“). Na jugu in zahodu glavnega mesta Abu Dabi, se nahaja puščava Rub' al-Khali. Puščavski predel mesta Abu Dabi obsega dve glavni oazi z ustreznimi količinami podzemne vode za stalna naselja in poljedelstvo. Tukaj rastejo pravi datljevec, akacija in evkaliptova drevesa. V puščavi je rastlinstvo zelo redko in je sestavljeno iz trav in trnja. Domorodno živalstvo je skoraj izumrlo zaradi intenzivnega lova. Obalne ribe in sesalci so predvsem skuše, ostriž in tuna, kakor tudi morski psi in kiti.

Podnebje: podnebje Združenih arabskih emiratov je subtropsko in sušno z milimi zimami in vročimi poletji. V juliju in avgustu temperatura na obali lahko doseže tudi 48 °C in takrat piha tudi vlažen jugovzhodni veter, poznan kot Sharqi. Januarja in februarja pa temperatura doseže 10 °C. V ZAE le malokrat dežuje. Obala je nagnjena k občasnim, ampak silnim nevihtam prahu, ki lahko močno zmanjšajo vidljivost. ZAE nima rek, ampak so značilni vadi, ki označujejo suho rečno dolino.

Politični opis[uredi | uredi kodo]

Združeni arabski emirati so absolutna federalna monarhija. Predsednika federacije imenuje Vrhovni svet federacije, ki ga sestavljajo emirji (knezi), voditelji vsakega od sedmih posameznih emiratov (kneževin).

Državo sestavlja sedem emiratov:

Glavno mesto je Abu Dabi (872.700), največje mesto pa je Dubaj (2.100.000).

Združeni arabski emirati imajo razmeroma liberalne zakone in so pravna država. Sistem zveznega sodišča se uporablja v vseh emiratih, razen v emiratih v Dubaju in Ras al-Khaimahu, ki niso v celoti vključeni v zvezni sodni sistem. ZAE je doživela obdobje liberalizacije in posodobitve v času vladavine Sultana Al Nahyana. ZAE so del Sveta za sodelovanje arabskih zalivskih držav. ZAE so davčna oaza, kar pomeni, da so država, ki ima ohlapno zakonodajo in je slepa za kriminalno poreklo denarja. Nacionalna valuta države je dirham.

ZAE štejejo 9,3 milijonov prebivalcev, gostota poseljenosti pa je 99/km², od katerih je manj kot 20% državljanov Združenih arabskih emiratov. Večina prebivalstva sestavljajo izseljenci: 23% iranskih izseljencev, medtem ko približno 50% jih je iz Indije. Je tudi vedno večja prisotnost Evropejcev in prebivalcev iz drugih delov Azije. V Združenih arabskih emiratih je veliko Pakistancev, ampak je tudi velik delež prebivalstva iz Egipta, Somalije in Sudana ter iz Maroka. Približno 88% prebivalstva ZAE živi v urbanskih območjih. Preostalih 12% prebivalstva živi v majhnih vaseh, ki so raztresene po vsej državi ali ob naftnih poljih v puščavi.

Uradni jezik je arabščina, ki je semitski jezik. Islam je uradna vera države. 76 % celotnega prebivalstva je islamske vere, 8 % je krščanske vere, medtem ko je 15 % ljudi druge veroizpovedi. Državna himna je Ishy Bilady.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

ZAE ima odprto gospodarstvo, s šestim največjim dohodkom na prebivalca na svetu. Izvoz surove nafte in zemeljskega plina, imata pomembno vlogo v gospodarstvu države, še posebej v emiratu Abu Dabi. Več kot 85% gospodarstva Združenih arabskih emiratov temelji na izvozu naravnih virov. Prva naftna družba je izvozila prvo pošiljko nafte iz Abu Dabija v letu 1962. Prihodki nafte so se sčasoma povečali. Vladar Abu Dabija, Šejk Zajed bin Sultan Al Nahyan, je s pridobljenim denarjem vzpostavil širok program za gradnjo šol, stanovanj, bolnišnic in cest.

Industrija: kovinska industrija (predvsem aluminij, jeklo, železo), skupaj s tekstilnim sektorjem se zelo hitro razvijata in napoveduje se, da bosta v naslednjih 40-60 letih prehitela naftne prihodke in izvoz zemeljskega plina. V 19. in 20. stoletju je bila trgovina biserov pomemben vir prihodkov za ZAE. Turistični sektor je zelo pomemben, saj je prispeval k temu, da je državna vlada investirala v zelo drago infrastrukturo, ki vključuje tudi Burj Khalifo, najvišjo stavbo na svetu, Dubai World Central International Airport, ki je najdražje letališče na svetu ter tri Palm Islands, največje umetne otoke na svetu. Drugi projekti vključujejo Dubai Mall, največji nakupovalni center, in umetni arhipelag, imenovan The World. Turistična industrija zelo hitro raste v Dubaju. Tam gradijo Dubailand, ki naj bi postal največji zabaviščni park na svetu. Vendar pa je glavna skrb, da lahko ta gradbeni razcvet ustvari krizo državnega proračuna, kot se je zgodilo v Dubaju, kjer so lokalne banke pred kratkim odločile, da bodo krčile posojila. To je vplivalo na trg nepremičnin v Dubaju.

Glavni uvoz Združenih arabskih emiratov so industrijski proizvodi, stroji, oprema in vozila.

Kmetijstvo: kmetijstvo v Združenih arabskih emiratih, vključno z ribolovom, je predstavljalo manjši del gospodarstva v začetku leta 1990. Od nastanka ZAE, sta razpoložljivost kapitala in povpraševanje po svežih pridelkih začela spodbujati razvoj kmetijstva. Glavna območja gojenja so Sadaqah v Ras al-Khaimah. Falaj al Mualla v Umm al Quwain, vadi ADH Dhayd v Sharjah, Al Awir v Dubaju in obalno območje v Fujairah. Ta območja zavzemajo skupno 160.000 hektarjev. Večina obdelovalnih površin v ZAE je namenjena pridelovanju pravega datljevca. Gojijo jih v malih oazah. ZAE tudi finančno podpirajo kmete. Na primer, vlada ponuja 50-odstotno subvencijo za gnojila, semena in pesticide. Prav tako zagotavlja posojila za kmetijske stroje in tehnično pomoč. ZAE imajo enainštirideset kmetijskih enot. Število kmetov se vedno bolj povečuje. Pomanjkanje obdelovalnih površin, vročina, periodične jate kobilic in omejena oskrba z vodo so glavne ovire za kmetijstvo. Zaradi tega je moralo več kmetij prenehati s pridelavo. Med letoma 1979 in 1985, se je kmetijska proizvodnja povečala za šestkrat toliko . Kljub temu, so ZAE v 90-ih letih uvažali približno 70 odstotkov svojih potreb hrane. Glavni rastlinski pridelki, ki zadostujejo skoraj vsem državnim potrebam so: paradižnik, zelje, jajčevci, squash (rastlina podobna buči) in cvetača. Večina zelenjave prihaja iz Ras al-Khaimaha. Poleg pravega datljeveca, so druge sadne rastline agrumi in mango. V ZAE imajo razvito perutninstvo in proizvajajo veliko mleka. Precejšnji prihodki so bili namenjeni za pogozdovanje in parke.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Na obalnem pasu današnjih Združenih arabskih emiratov so živela arabska plemena, ki so jih vodili šejki (starešine). Ta plemena so živela ob južni obali Perzijskega zaliva in severozahodni obali Omanskega zaliva.

  • L.630 Območje Združenih arabskih emiratov zavzame Islam.
  • 15. stol ZAE postanejo del Portugalskega cesarstva.
  • 16. stol Združeni arabski emirati preidejo pod Osmansko cesarstvo
  • 19. stol Območje zavzame Britanski imperij.
  • L.1853 je bila podpisana pogodba z Veliko Britanijo, pod katero naj bi s šejki vzpostavili “večno pomorsko premirje“. Takrat so nastale „Države premirja“ (Trucial States) , ki so bile sestavljene iz današnjih emiratov. Britanci so poskrbeli, da so okrepili vezi s Premirjskimi državami, da bi ustavili kolonialne ambicije drugih evropskih sil na teh ozemljih.
  • L.1892 Pride do nove pogodbe, ki preoblikuje Premirjske države v britanski protektorat ( kar pomeni, da Britanski imperij zavzame Premirjske države).
  • L.1971 je Britanska vlada prekinila protektorat 1. decembra. Naslednjega dne, 2. decembra se združijo vsi emirati v državo Združeni arabski emirati.
  • 1990-1991 Združeni arabski emirati so sodelovali v prvi zalivski vojni.

Kultura[uredi | uredi kodo]

Prehrana: kuhinja Združenih arabskih emiratov je mešanica številnih bližnjevzhodnih in azijskih kuhinj. Sodobna prehrana Združenih arabskih emiratov vsebuje jedi s celega sveta. Jedi, ki so del kuhinje Združenih arabskih emiratov vključujejo: arabski kruh, kamelje meso, dateljne, ribe, kebab in ovčje meso. V ZAE pijejo še posebej tradicionalni čaj in kamelje mleko.

Glasba: glasba Združenih arabskih emiratov, izhaja iz glasbene tradicije Eastern Arabia. Plesne pesmi ribičev na tem območju so tudi dobro poznane. Liwa je vrsta glasbe in plesa, ki se je razširila pretežno v skupnostih, v katerih so potomci Bantu ljudstev iz regije Afriška velika jezera .

Šport: v Združenih Arabskih Emiratih je šport zelo razširjen in priljubljen. Najbolj priljubljen šport je nogomet. Drugi priljubljeni športi so: tenis, namizni tenis, kolesarstvo, golf, badminton, kriket, košarka, dirke s kamelami in rugby.

Književnost: poezija iz Združenih arabskih emiratov ima velik vpliv na kulturo, pri čemer je arabska država v Perzijskem zalivu. Stil in obliko antičnega pesništva v ZAE je močno spremenil arabski učenjak Al Khalil Ahmed bin v 8. stoletju.

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Dubaj nima sistema naslovov ter nima poštne kode. Če želi pošiljatelj pravilno poslati paket, mora na pismu nakazati pravilno smer do cilja omenjenega paketa. Dubaj nima kanalizacijskega sistema, namesto tega uporabljajo tovornjake, ki vozijo iztrebke celaga mesta daleč naokrog. Če želite piti alkohol doma, morate pridobiti dovoljenje. V Dubaju je še igrišče za golf, ki zahteva 4.000.000 litrov vode na dan. V Dubaju gradijo Masdar City, mesto, ki se bo v celoti vzdrževalo na osnovi sončne energije in drugih obnovljivih virov energije. Bo trajnostno, brez ogljičnega odtisa in brez odpadkov. V Dubaju so zgradili umetno otočje, imenovano The World (slovensko Svet). 20,25 % operativnih žerjavov na svetu se nahaja v Dubaju.

ZAE kljub temu, da je velik izvoznik nafte je tudi glavni investitor v sončno energijo.

Ljudje, ki živijo v Dubaju v 80. nadstropju najvišje stavbe na svetu Burj Khalifa, morajo počakati 2 dodatni minuti pred prekinitvijo svojega posta v svetem mesecu Ramadan, saj bodo lahko videli sonce dlje kakor tisti, ki so na cesti.

Perzijski zaliv je tudi znan kot Obala Piratov. Do leta 1853, naj bi plemena, ki so tam živela oropala trgovske ladje iz Indije. Rodovi istih družin, ki so vladale nad tistimi plemeni, so danes na vladi v Združenih arabskih emiratih.

Združeni arabski emirati so podarili prenosni računalnik vsakemu študentu v ameriški državi Missouri, potem, ko je tiste kraje opustošil tornado.

Znani nebotičnik Chrysler Building na Manhattnu je skoraj v celoti v lasti emirata Abu Dabi. Ferrari ima v lasti v Abu Dabiju največji pokriti tematski park na svetu. Imenuje se Ferrari World.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]