Sokrat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Sokrat (grško Σωκράτης: Sōkrátēs ), grški filozof, 4. junij 470 pr. n. št., Atene, Grčija, † 399 pr. n. št., Atene.

Sokrat
Head Sokrates Glyptothek Munich.jpg  *
Sokrat
Rojstvo 469 pr. n. št.[1] ali 470 pr. n. št.
Q2839314?
Smrt 398 pr. n. št. ali 399 pr. n. št.[1]
Atene
Državljanstvo Atene (država)
Poklic filozof


Sokrat velja za eno najpomembnejših oseb filozofije zahodnega sveta. Bil je Platonov učitelj. Poučeval je z metodičnim spraševanjem in velja za začetnika majevtike. Obravnaval je predvsem vprašanja naravnega delovanja.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Sokrat se je rodil v Atenah kot sin kiparja Sofroniska in babice Fenarete. V mladosti je, kot vsi atenski mladeniči, služil mestu kot vojak. Že v mladosti se je izkazal za odločnega, vztrajnega in hrabrega človeka. Že zgodaj pa je opustil svoj poklic kiparja in se odločil za življenje v revščini in poučevanje. Poleg tega je postal v Atenah znan kot velik mojster dialoga, ki mu praktično ni bilo para. Mimoidočim je postavljal vprašanja in jih preko njih hotel pripeljati do spoznanja neke resnice. Izhajal je iz reka "Vem, da nič ne vem"[navedi vir].

Sokrat ni zapustil svetu nobenega pisnega dela. Vsi njegovi dialogi so povzeti po zapiskih njegovih učencev in preučevalcev njegovega življenja, predvsem Platona, Ksenofona in Aristotela (učenec Platona).

Ko so leta 399 pr. n. št. v Atenah zrušili »oblast tridesetih« in ponovno vzpostavili demokracijo, so Sokrata obtožili brezboštva in ga obsodili na smrt z zastrupitvijo. Sokrat je mirno sprejel smrt in izpil čašo strupa iz trobelike ter med pogovorom s svojimi učenci umrl.

Njegov proces, na katerem je bil glavni tožnik Anit, je opisan v Platonovem delu Apologija

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


  1. ^ 1,0 1,1 Zapis #118615270 // Gemeinsame NormdateiLeipzig: Deutschen Nationalbibliothek, 2012—2014. Pridobljeno dne 9. april 2014.