Glasgow

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Geografska lega Glasgowa

Glasgow (škotsko-gelsko Glaschu, Škots Glesga) je največje mesto na Škotskem in tretje največje mesto v Združenem Kraljestvu (za Londonom in Birminghamom). Nahaja se ob reki Clyde in leži v zahodnem osrednjem nižavju.

Mesto je bilo včasih kraljevo okrožje in bilo znano kot drugo mesto Britanskega imperija v Viktorijanski dobi. Med industrijsko revolucijo je mesto postalo tudi pomembno pristanišče za transatlantsko prečkanje. Že prej je bilo ob reki pomembno ladjedelniško središče (najbolj pomembno na svetu); tu so tako zgradili med drugim Cunardove linijske ladje RMS Lusitania, RMS Aquitania, RMS Queen Mary, RMS Queen Elizabeth in RMS Queen Elizabeth 2 ter kraljevo jahto Britannia.

Največje število prebivalstva je mesto imelo leta 1931, ko je imelo 1.088.000 prebivalcev. Toda pozneje je število prebivalstva upadlo, saj so se prebivalci izseljevali v nova mesta (kot East Kilbride in Cumbernauld). Leta 2001 je mesto imelo 629.501 prebivalcev, medtem ko je imel Večji Glasgow okoli 2,1 milijona.

Je največje in najbolj razvito gospodarsko središče Škotske ter med 20. najpomembnejšimi gospodarski središči Evrope. Veliko gospodarstva temelji tudi na turizmu, saj je Glasgow tretje najbolj obiskana turistična destinacija v Združenem kraljestvu (za Londonom in Edinburghom).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]