Pakistan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Islamska republika Pakistan
اسلامی جمہوریۂ پاکستان
Islāmī Jumhūrīyah-e-Pākistān
Zastava Pakistana
Zastava
Državni emblem Pakistana
Državni emblem
Geslo: Ittehad, Tanzim, Yaqeen-e-Muhkam  (urdu)
»Enotnost, disciplina in vera«
Himna: Qaumi Tarana
Lega Pakistana
Glavno mestoIslamabad
33°40′N, 73°10′E
Največje mestoKarači
Uradni jezikiangleščinaa, Urdu[1]
Lokalni jezikipandžabščina, paštu, sindščina, saratski, beludžijščina, kašmirščina, Brahui, dogri, hindko, shina, balti, khowar, burushaski yidgha, dameli, kalasha, gawar-bati, domaaki[2][3]
Demonim(i)Pakistanec
Vladapolpredsedniška republika
• predsednik
Asif Ali Zardari
• predsednik vlade
Shehbaz Sharif
Ustanovitev
• Pakistansko gibanje za neodvisnost
od Združenega kraljestva
• Pakistanski dominion
14. avgusta 1947
• islamska republika
23. marec 1956
Površina
• skupaj
803.9401 km2 (36.)
• voda (%)
3,1
Prebivalstvo
• ocena 2021
Rast 225.199.937[4] (5.)
• popis 2017
Rast 207,8 milijonov
• gostota
244,4/km2 (56.)
BDP (ocena 2007)
• skupaj (PKM)
475,6 milijarde USD (25.)
• na preb. (PKM)
3004,5 USD (128.)
Gini (2002)30,6
srednji
HDI (2006)0,539
nizek · 134.
Valutapakistanska rupija (Rs.) (PKR)
Časovni pasUTC +5 (PST)
• poletni
UTC +6 (ne upoštevajo)
Klicna koda+92
Internetna domena.pk

Pákistan, uradno Íslamska repúblika Pákistan (urdujsko اسلامی جمہوریۂ پاکستان) je suverena država v Južni Aziji in na Srednjem vzhodu. Na zahodu meji na Iran in Afganistan, na severovzhodu na Kitajsko, na vzhodu na Indijo, na jugu pa na Arabsko morje. V Pakistanu živi okoli 220 milijonov ljudi, večina katerih je muslimanov, saj je islam tudi državna religija. Glavno mesto je Islamabad, največje mesto pa nekdanja prestolnica Karači.

Pakistan je urdujska beseda, ki pomeni »dežela čistih«. Pripona -stan, ki je pogosta pri državah na tem območju, pomeni »dežela od« po perzijsko (npr. Afganistan = dežela Afganov).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Obdobje pred kolonializmom[uredi | uredi kodo]

Kolonializem[uredi | uredi kodo]

Neodvisnost in sodobni Pakistan[uredi | uredi kodo]

Pakistan je neodvisnost razglasil 14. avgusta 1947 (27 Ramadan 1366 po islamskem koledarju). Od Britanske Indije se ja takrat odcepil vzhodni in severozahodni del Indije z večinskim muslimanskim prebivalstvom.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Reki Ind in Sutlej spadata k povodju Indijskega oceana. Najvišji vrh Pakistana je Dapsang (8611 m) na meji s Kitajsko, druga najvišja gora na svetu.

Na zahodu je podnebje polsuho in suho tropsko, na vzhodu monsunsko podnebje z več padavinami poleti in manj pozimi. Posledično nastajajo velike temperaturne razlike in suše ter poplave.

Rastlinstvo[uredi | uredi kodo]

V večjem delu Pakistana puščava omogoča le zelo redko rastlinstvo, saj je le okoli 4 % območja Pakistana poraščenega z gozdovi. Je več vrst bora: himalajska cedra in himalajska smreka. V njej je tudi monsunski gozd in grmovna in trnasta savana.

Živalstvo[uredi | uredi kodo]

Na ozemlju Pakistana živi 190 različnih vrst sesalcev. Veliko jih je bilo pobitih z lovom. Indijski slon, azijski lev, gepard. Zelo ogroženi so leopardi in snežni leopardi, tudi kozorog. Prisotni so med drugim še številni glodavci, divje svinje, džungelske mačke in rjavi medved.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Okoli 44 % ljudi je zaposlenih v kmetijstvu, gojijo raznovrstne kulturne rastline. Pakistan je ena vodilnih svetovnih pridelovalcev bombaža in sladkorja. Veliko je tudi rudarstva (črni premog) in predelovalne industrije. V kmetijstvu uporabljajo veliko pesticidov in gnojil, s tem pa zelo onesnažujejo in zastrupljajo okolje, pa tudi zemlja je prizadeta zaradi zasoljevanja tal. Večina zemlje je v rokah veleposestnikov, obdelujejo pa jo najemniki.

Demografija[uredi | uredi kodo]

Pakistanci so mešanica različnih etničnih skupin. Štiri največje predstavljajo:

Največ je v državi muslimanov, delijo pa se na sunitske, šiitske in izmaelitske muslimane. Kar 97 % Pakistancev je muslimanov. Najbolj razkošno v državi živijo Pandžabi, medtem ko se drugi komaj preživljajo. Daleč najbolj razširjena vera je islam, manjšinski pa sta še hinduizem in krščanstvo. Poleg angleščine in urdujskega jezika, ki sta uradna jezika, obstaja veliko drugih, npr. pandžabščina, siraški sindski,...

Država je po številu zdravnikov, bolniščnih postelj in temeljne zdravstvene oskrbe med zadnjimi na svetu, v povprečju je 1 zdravnik na 2472 prebivalcev. Zelo razširjena bolezen je malarija, težava sta tudi pomanjkanje hrane in zdrave pitne vode. Približna življenjska doba prebivalcev je 52 let za moške in 50 let za ženske.

Gorništvo[uredi | uredi kodo]

Pakistan ima zelo raznolike gorske pokrajine. Zavzema večji del zgornjega dela Himalajskega pogorja, katerega imenujemo Karakorum. Na njegovi meji s ljudsko republiko Kitajsko se nahaja drugi najvišji vrh na svetu - 8611 m visoki K2. Prvič sta leta 1954 na njegov vrh stopila italijanska gornika Lino Lacedelli in Achille Compagnoni. Prvi slovenski vzpon na K2 sta opravila znani alpinist Viki Grošelj z 41 leti in Zvonko Požgaj s samo 23 leti, poleg tega je bil on tudi najmlajši človek, ki je dosegel vrh te mogočne gore.

Razen K2 ima Pakistan v Karakorumu tudi druge mogočne gore, kot so Gašerbrum I (8068 m), Gašerbrum II (8035 m), Broad Peak (8047 m) in Muztagh Tower, kjer se je 25. Avgusta 2008 smrtno ponesrečil naš alpinist Pavle Kozjek. Karakorum ima tudi znano goro Nanga Parbat. Leta 2005 je Tomaž Humar že drugič njeno Rupalsko steno (ki je najvišja na planetu) neuspešno preplezal, a so ga gorski reševalci rešili.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Welcome«. Government of Pakistan. 2012. Pridobljeno 24. oktobra 2012. The Pakistani Government states that English is the official language. It is being widely used in business, law, and government documents, as well being taught throughout schools as a medium of instruction. »English, as an Official Language of Pakistan«. Heritage Pakistan. 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. marca 2016. Pridobljeno 24. oktobra 2012.
  2. »Population by Mother Tongue«. Population Census Organization, Government of Pakistan. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. septembra 2011. Pridobljeno 28. decembra 2011.
  3. »Background Note: Pakistan-Profile«. State.Gov. 6. oktober 2010. Pridobljeno 29. maja 2012.
  4. »Pakistan Population Growth Rate 1950-2021«.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]