Nanga Parbat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nanga Parbat od daleč
Nanga Parbat

Nanga Parbat (tudi Diamir) je deveta najvišja gora (8125 m) na Zemlji. Kot najbolj zahodni osemtisočak v gorovju Karakorum se nahaja na meji med Pakistanom in Indijo (35°14′ S 74°36′ V). Nanga Parbat pomeni »Gola gora«, nanga namreč pomeni »goloto« tako v hindijskem kot v jeziku Urdu. Parbat je edina hindijska beseda za goro. Šerpe, lokalni prebivalci Himalaje, jo imenujejo »Hudičeva gora« ali »Gora ubijalka«. Noben drug gorski vrh še ni tako pogosto zahteval človeških žrtev. Leta 1970 se je nanj povzpel Reinhold Messner s svojim bratom Güntherjem, ki pa je ob sestopu umrl.

Na goro se je prvi povzpel Avstrijec Hermann Buhl, 3. julija 1953, kot edini plezalec iz nemško-avstrijske odprave, pred njim pa je umrlo že 31 ljudi, ki so jo poskušali osvojiti. Buhl je v zgodovini alpinizma prvi človek, ki mu je uspel solo vzpon na osemtisočaka.

Leta 2005 je njeno Rupalsko steno, najvišjo na planetu, že drugič neuspešno naskakoval Tomaž Humar. Uspešen vzpon sta po prvem poskusu Humarja mesec kasneje upešno opravila Steve House in Vince Anderson.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]