Dublin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dublin
Baile Átha Cliath
Mesto
V smeri urinega kazalca z vrha: Samuel Beckett Bridge, Trinity College, Custom House, Dublin Castle, O'Connell Bridge in Convention Centre Dublin.

Zastava

Grb
Dublin is located in Irska
Dublin
Dublin
Geografski lega Dublina na Irskem
Koordinati: 53°20′52″N 6°15′35″W / 53.34778°N 6.25972°W / 53.34778; -6.25972Koordinati: 53°20′52″N 6°15′35″W / 53.34778°N 6.25972°W / 53.34778; -6.25972
Država Irska zastava Irska
Provinca Zastava Leinstra Leinster
Površina
 • Mesto 114,99 km2
Prebivalstvo
 • Mesto 527.612
 • Gostota 4.588 preb./km2
 • Urbano 1.110.627
 • Metropolitansko obm. 1.804.156
Časovni pas WET (UTC0)
 • Poletje (DST) IST (UTC+1)
Poštna okrožja D1-18, 20, 22, 24, D6W
Omrežna skupina 01
Spletna stran www.dublincity.ie

Dublin (irsko Baile Átha Cliath) je največje mesto in glavno mesto Republike Irske, ki leži na vzhodni obali otoka Irske, ob širokem ustju reke Liffey. Naselbino so ustanovili Vikingi. Samo mesto je glavno in najpomembnejše irsko mesto že od srednjega veka. Dandanes je ekonomsko, administrativno in kulturno središče otoka in ima eno najhitreje rastočih populacij med evropskimi glavnimi mesti.

Mesto ima okoli 495.000 prebivalcev, medtem ko ima metropolitsko območje 1.164.400 prebivalcev (ocena 2002).

Klima[uredi | uredi kodo]

Dublin ima zmerno klimo, relativno malo padavin, pol manj kot na zahodni strani irskega otoka in podobno kot v Londonu. Imajo prijetno hladna poletja, povprečne dnevne temperature v juliju so 18,9 stopinj C ter mile zime in redke snežne padavine, povprečne dnevne temperature v januarju dosegajo 7,6 stopinj C. Najbolj deževen mesec je avgust, najbolj suha sta marec in april.

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

V Dublinu ni nebotičnikov in ne stavb ali poslovnih zgradb, ki bi presegle tri nadstropja. To je posledica dejstva, da so imeli pomembno in dolgo obdobje mestne gradbene izgradnje v poznem 18. stoletju. To je bilo v času gregorijanskega obdobja, ko so bile v modi nizke zgradbe in široke ulice. Ena redkih izjem je velika pivovarna Guinness. Iz zgodnjega obdobja je ohranjenih malo zgradb, med njimi so dvorec Dublin, ki so ga začeli graditi leta 1200, dve katedrali, bolnišnica Kilmainham.

Kultura[uredi | uredi kodo]

Po vstopu Irske v Evropsko unijo je gospodarskemu napredku sledil tudi kulturni razvoj. Leta 1991 je bil Dublin izbran za kulturno prestolnico Evrope. Temple Bar je kulturna četrt mesta z živahnm nočnim življenjem, predvsem za turiste. Znana je po pubih in živi glasbi. Nahaja se v centru mesta, ob nabrežju reke Liffey. V nasprotju z drugimi mestnimi četrtmi je Temple Bar ohranil svoje številne ozko tlakovane srednjeveške ulice. V Dublinu je irska ljudska glasba še vedno zelo priljubljena, prav tako po celi državi. V številnih pubih igrajo razne folklorne skupine. V mestu ima sedež veliko število visokih šol, najbolj znana je Trinity College Dublin (TCD). Imajo številne muzeje, razstave, gledališča, prireditve, parke. Čeprav je večina Ircev katoličanov (86,8%), spadata najbolj znani dublinški cerkvi anglikanski cerkvi - katedrala Sv. Patrika in katedrala Kristusova cerkev.

Gospodarstvo in promet[uredi | uredi kodo]

Dublin je bil v preteklosti sprva center pivovarstva (m.d. Guinness). Sčasoma se je mesto razvilo v center farmacevtske industrije (m.d. Pfizer) in IT-sektorja (m.d. so tukaj evropski sedeži podjetij Google, Microsoft, Facebook, Paypal, Zynga in Yahoo!). Kot zadnji se je ustalil koncem septembra 2011 Twitter. Po izsledkih raziskave PwC-ja je bil Dublin v letu 2011 izbran za drugo najatraktivnejše mesto za podjetja v Evropi – za Antwerpnom. Poleg tega je Dublin finančni center Irske. Mnoge evropske banke (m.d. Citigroup, Commerzbank, WestLB, LBBW, Helaba), zavarovalnice (m.d. Irish Life, London Life), borza Irish Stock Exchange imajo v mestu svoje podružnice. Tu je tudi glavni sedež Ardagh Glass Group Plc., tretje največje steklarne v Evropi, pa irsko energijsko podjetje Imera Power, idr. Štiri največje irske letalske družbe – Aer Arann, Aer Lingus, CityJet in Ryanair imajo sedeže podjetij prav tako v Dublinu. Celotni irski prometni sistem je usmerjen v Dublin. Preko dublinskega pristanišča vodijo prometne povezave do Liverpoola in Holyheada. Mednarodno letališče se nahaja na severu mesta in je najpomembnejše v državi. Obe največji železniški postaji sta Heuston Station in Connolly Station. Postaja Heuston povezuje Dublin z zahodnim in južim delom države, medtem ko postaja Connolly povezuje Belfast, Sligo in Wexford.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]