Akra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Akra

Akra (Accra) je glavno mesto Gane. Mesto je administrativno, komunikacijsko in gospodarsko središče države. Mesto ima univerzo, razvito industrijo ter mednarodno letališče Kotoka; je glavna točka za izvoz kakava in zlata.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Akra leži v neposredni bližini 0 stopinjskega poldnevnika in 0 stopinjskega vzporednika, ob obali Gvinejskega zaliva. Z avtocesto je povezana z glavnim pristaniškim mestom Temo, z železnico pa je povezana še s Takoradijem in Kumasijem. Ima nekaj manj kot 4.000.000 prebivalcev.(2011)

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Akro je ustanovilo ljudstvo Ga v 15. stoletju kot središče trgovine s Portugalci, ki so v mestu zgradili trdnjavo. Jedro sedanjega mesta se je razvilo okoli angleške utrdbe Jamestown in nizozemske utrdbe Ussherstown. Konec britansko-ašantskih vojn leta 1877 je Akra postala glavno mesto britanske kolonije Zlate obale. Ob potresih 1862 in 1939 je bil dobršen del mesta porušen.

Izgredi v Akri leta 1948 so sprožili kampanjo za neodvisnost Gane, ki je vodila v gansko revolucijo in neodvisnost leta 1957.

Leta 1958 je bila v mestu prva konferenca afriških neodvisnih držav.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]