Registrske tablice Hrvaške

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nova različica registrskih oznak od leta 2016
Različica registrskih oznak pred letom 2016

Registrske tablice na Hrvaškem so sestavljene iz dvočrkovne oznake mesta, ki ji sledi hrvaški grb ter tri ali štiri številke in ena ali dve črki.

Običajne tablice[uredi | uredi kodo]

Standardna registrska tablica sestoji iz treh ali štirih naključno dodeljenih številk ter ene ali dveh naključno dodeljenih črk, prvi dve črki pa označujeta mesto, iz katerega izhaja vozilo. Oznaka mesta je od številk in črk ločena s hrvaškim grbom, medtem ko številke in črke ločuje vezaj (primeri: ZG 123-A, ZG 123-AB, ZG 1234-A ali ZG 1234-AB). Odkar je Hrvaška leta 2013 vstopila v Evropsko unijo, je bilo podanih več zamisli za spremembo zasnove tablic (predlagana je bila nova pisava in zamenjava grba z rdečimi kvadratki), vendar je bilo julija 2016 odločeno, da se videz ohrani in le doda modra nalepka s simbolom EU (kot je standard za članice EU).

Oznake območij[uredi | uredi kodo]

Zemljevid Hrvaške z registracijskimi oznakami
Oznaka Mesto Ostala mesta in občine[1]
BJ Bjelovar
BM Beli Manastir
 
ČK Čakovec
DA Daruvar
DE Delnice
 
DJ Đakovo
DU Dubrovnik
GS Gospić
IM Imotski
KA Karlovec
KC Koprivnica
KR Krapina
KT Kutina
 
Križevci
MA Makarska
 
NA Našice
NG Nova Gradiška
OG Ogulin
 
OS Osijek
PU Pulj
Požega
 
RI Reka
SB Slavonski Brod
SK Sisek
SL Slatina
ST Split
ŠI Šibenik
VK Vinkovci
VT Virovitica
 
VU Vukovar
 
Varaždin
ZD Zadar
ZG Zagreb
ŽU Županja
 

Zastarele oznake[uredi | uredi kodo]

Oznaka Območje Razlog
KN Krapina Oznaka se je uporabljala na jugoslovanskih registrskih tablicah, toda nikoli na tablicah v neodvisni Hrvaški, saj je preveč spominjala na Knin, prestolnico tedanje separatistične Srbske republike Krajine. Krapini je bila dodeljena nova koda KR, ki se je v Jugoslaviji uporabljala za Kranj.
PS Slatina Podravska Slatina je leta 1992 spremenila ime v Slatina. Tablice s to oznako se ne izdajajo več, a so še v uporabi. Slatina ima od leta 2005 dalje novo oznako SL.[1]
SI Sisak Oznaka se je uporabljala na jugoslovanskih tablicah, toda nikoli na tablicah neodvisne Hrvaške, saj je bila preveč podobna novo uvedeni oznaki Šibenika, ŠI. Sisek sedaj uporablja oznako SK, ki je enaka oznaki makedonskega Skopja.
SP Požega Oznaka se je uporabljala na jugoslovanskih tablicah, toda nikoli na tablicah neodvisne Hrvaške, saj je mesto leta 1991 spremenilo ime iz Slavonska Požega v Požega. Območje tako uporablja novo oznako .[1]
TK Titova Korenica Oznaka se je uporabljala na jugoslovanskih tablicah, a nikoli na tablicah neodvisne Hrvaške (Korenica zdaj spada pod kodo GS).

Tablice po meri[uredi | uredi kodo]

Obstaja možnost izbire tablice po meri proti plačilu. En tip tablice po meri je videti enako kot standardne tablice, le da kombinacijo številk in črk izbere lastnik vozila. Drugi tip tablice po meri lahko vsebuje besedo s štirimi do sedmimi črkami ali kombinacijo besede s štirimi do petimi črkami in ene ali dveh številk. Slednji tip je na Hrvaškem precej redek, predvsem ker se lahko uporabljajo le pet let po prvi registraciji in ker naročilo takšne tablice stane 2000 kun (okoli 270 evrov).[2]

Posebne tablice[uredi | uredi kodo]

Tablica vozila z izrednimi dimenzijami
Policijska registrska tablica
Vojaška tablica
Diplomatska tablica
Izvozna tablica

Medtem ko so številke in črke na standardnih registrskih tablicah črne, imajo tablice tujih državljanov z začasnim ali stalnim prebivališčem na Hrvaškem, mednarodnih organizacij in začasno registriranih vozil zelene številke in črke.

Na tablicah, ki jih uporabljajo vozila, katerih dimenzije, največja dovoljena masa ali osna obremenitev presegajo predpisane, so številke in črke rdeče.

Policijska vozila so opremljena s tablicami iz šestih številk modre barve, razdeljenih v dve skupini in ločenih s hrvaškim grbom. Prve tri številke označujejo policijsko upravo, ki ji vozilo pripada.

Tablice vojaških vozil imajo rumeno ozadje, shema številk in črk pa je enaka kot na standardnih tablicah, le da namesto oznake mesta nosijo oznako HV za Hrvatska vojska. Specializirana vozila vojaške policije imajo kot zadnji dve črki oznako VP za vojna policija ali MP za military police.

Tablice diplomatskih predstavništev (veleposlaništev, konzulatov) so modre z rumenimi številkami in črkami. Prve tri številke označujejo državo, sledi črka, ki označuje vrsto predstavništva oziroma status lastnika vozila:

  • A pomeni vozilo v lasti diplomatskega predstavništva ali predstavništva mednarodne organizacije, katerega lastnik ima diplomatski status,
  • C pomeni vozilo v lasti konzularnega predstavništva, katerega lastnik ima konzularni status,
  • M pomeni vozilo tujca, ki je zaposlen v predstavništvu, nima pa diplomatskega statusa.

Za razliko od vseh zgoraj opisanih tablic, ki so narejene iz kovine, so preizkusne tablice nalepke, pritrjene na nosilec tablice. Te tablice so sestavljene iz oznake mesta, grba in petih številk v dveh skupinah, uporabljajo pa se lahko za omejeno število dni.

Od leta 2008 dalje obstajajo posebne tablice z novima črkovnima kodama, PP in PV. PP pomeni prijenosne pločice (prenosne tablice) in PV pomeni povijesno vozilo (starodobnik). Oblika tablic je ZG-PV-123(4).

Prav tako so bile leta 2008 uvedene izvozne registrske tablice s kodo RH, ki pomeni Republika Hrvatska, in zelenim ozadjem z rumenimi številkami in črkami.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • »Pravilnik o registraciji i označavanju vozila« (v hrvaščini). Ministrstvo za notranje zadeve republike Hrvaške. 2008. Pridobljeno 30. septembra 2018.
  1. 1,0 1,1 1,2 »Registarske oznake za vozila u Hrvatskoj« (PDF). hak.hr (v hrvaščini). Pridobljeno 3. januarja 2020.
  2. »Od ponedjeljka nove, jeftinije registarske pločice. Evo kako će izgledati i koliko će koštati«. www.jutarnji.hr (v hrvaščini). Jutarnji List. 1. julij 2016. Pridobljeno 17. decembra 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Predstavnosti o temi License plates of Croatia v Wikimedijini zbirki