Registrske tablice Švice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zadnja registrska tablica (SG = St. Gallen)
Sprednja tablica (FR = Fribourg)

Registrske tablice Švicarske konfederacije so sestavljene iz dvočrkovne okrajšave kantona in največ šestmestne številke. Zadnja tablica vsebuje tudi grb Švice in grb odgovarjajočega kantona. Dimenzije sprednje tablice so 300 × 80 mm, zadnja tablica lahko meri 500 × 110 ali 300 × 160 mm.

Tablice so vezane na lastnika in ne na vozilo. Če lastnik zamenja vozilo, se tablice premestijo nanj; v primeru, da lastnik ne registrira novega vozila, mora tablice vrniti oblastem. Na zahtevo so lahko tablice tudi izmenljive (»Wechselschilder«) in si jih lahko delita do dve vozili istega lastnika.[1] V nekaterih kantonih je register registrskih tablic in njihovih lastnikov javno dostopen.

Oznake kantonov[uredi | uredi kodo]

Koda Grb Kanton
AG Aargau
AI Appenzell Innerrhoden
AR Appenzell Ausserrhoden
BE Bern
BL Basel-Landschaft
BS Basel-Stadt
FR Fribourg
GE Ženeva
GL Glarus
GR Graubünden
JU Jura
LU Luzern
NE Neuchâtel
NW Nidwalden
OW Obwalden
SG St. Gallen
SH Schaffhausen
SO Solothurn
SZ Schwyz
TG Thurgau
TI Ticino
UR Uri
VD Vaud
VS Valais
ZG Zug
ZH Zürich

Vrste tablic[uredi | uredi kodo]

Običajna tablica za motorna vozila in priklopnike
Delovna vozila (vzdrževalna vozila, gasilska vozila, gradbeni stroji ...)
Vozila, katerih izredne dimenzije ali masa presegajo predpisane
Kmetijska mehanizacija
Motorna kolesa, trikolesa
Mopedi (katerih hitrost ne presega 45 km/h), lahka štirikolesa
Mopedi (katerih hitrost ne presega 30 km/h), električna kolesa, skuterji
Segwayji
Vojaška vozila
Dodatna registrska tablica za nosilce na zadnji strani vozila. Imetnikom te tablice ni potrebno na nosilec premeščati zadnje registrske tablice, vendar je tudi to še vedno dovoljeno.

Začasne tablice[uredi | uredi kodo]

Preizkusne tablice, ki jih uporabljajo trgovci z avtomobili, se končujejo s črko UUnternehmen« ali »Umhangschild«). Te tablice se lahko za krajša obdobja namestijo na katerokoli vozilo za preizkusno vožnjo ali premik.
Začasne registrske tablice imajo poleg registrske številke rdečo nalepko, na kateri sta označena mesec in leto veljavnosti.
Tablice za necarinjena vozila, ki so začasno stacionirana v Švici, nosijo nalepko s časom veljavnosti in se končujejo s črko ZZollschild«).
Dnevne tablice omogočajo začasno registracijo vozila za krajši določen čas (24, 48, 72 ali 96 ur). Po videzu so enake običajnim tablicam, vendar imajo nekateri kantoni zanje rezervirane določene serije številk.

Diplomatske tablice[uredi | uredi kodo]

Vozila diplomatskih in konzularnih predstavništev ter nekaterih mednarodnih organizacij nosijo oznako CDCorps Diplomatique«), CCCorps Consulaire«) ali ATPersonnel administratif et technique«). Prva številka je serijska, pri čemer so številke od 1 do 5 dodeljene službenim in zasebnim vozilom vodje predstavništva. Druga številka pomeni organizacijo oziroma državo, ki ji pripada predstavništvo. Sprednje tablice so enako velike kot zadnje (500 × 110 mm).

Službena vozila diplomatskih predstavništev v Bernu in zasebna vozila diplomatskega osebja teh predstavništev (15 = Lihtenštajn)
Službena vozila konzularnih predstavništev in zasebna vozila konzulov (38 = Irak)
Službena vozila stalnih predstavništev meddržavnih organizacij; vozila institucionalnih upravičencev (meddržavnih organizacij, mednarodnih institucij, neodvisnih komisij, mednarodnih sodišč idr.), ki uživajo privilegije, imuniteto in olajšave; zasebna vozila najvišjih uradnikov teh organizacij, ki imajo diplomatski status (201 = EU)
Zasebna vozila administrativnega in tehničnega osebja, zaposlenega na diplomatskih predstavništvih (39 = Italija)

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Strassenverkehrsgesetz (SVG)« (PDF). admin.ch (v nemščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 14. decembra 2010.