Registrske tablice Bosne in Hercegovine

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Trenutna oblika registrskih tablic Bosne in Hercegovine (v uporabi od 28. septembra 2009)
Stare registrske tablice (izdajane do 28. septembra 2009, a še vedno v uporabi)

Registrske tablice Bosne in Hercegovine nosijo trenutno obliko od leta 1998 dalje. Tablice sestojijo iz sedmih znakov – petih številk in dveh črk – v zaporedju A12-B-345. Tablice so po vsej državi enake in ne označujejo kraja (mesta, občine, kantona ali entitete), kjer je bilo vozilo registrirano, kot so to označevale tablice pred letom 1998. Prav tako ne vsebujejo nikakršnih grbov ali drugih simbolov.

Na tablicah so v uporabi le črke, ki obstajajo tako v latinici in cirilici ter imajo v obeh abecedah tudi enak pomen (A, E, O, J, K, M, T).

Pred letom 2009 so tablice vsebovale le eno črko (123-A-456). Pri posodobitvi oblike 28. septembra 2009 je bilo tudi na levo stran dodano modro polje z oznako države (BIH) in spremenjena pisava v FE-Schrift.

Oblika[uredi | uredi kodo]

Trenutna oblika registrskih tablic je bila uvedena kot iniciativa mednarodnega visokega predstavnika Bosne in Hercegovine Carlosa Westendorpa.[1] V poročilu iz urada visokega predstavnika je bilo omenjeno, da je policijski nadzor okoli medentitetske meje, ločujoče Federacijo Bosne in Hercegovine in Republiko Srbsko, "največja ovira svobodi gibanja", s tem misleč na vznemirjanje in samovoljne kazni.[2] Drugje je bilo navedeno, da bi vozila z registrskimi tablicami ene entitete bila pogoste tarče vandalizma v drugi entiteti.[3] Stvaritev tablic, ki ne izkazujejo voznikove pripadnosti, je bila delna rešitev teh težav.[4] Ne glede na to bosanska mesta večinoma vsebujejo pripadnike vseh treh narodov (Bošnjake, Hrvate in Srbe), kar bi onemogočalo ugotavljanje etnične pripadnosti le glede na izvor vozila; poleg tega lastniki, ponosni na svojo etnično pripadnost, pogosto to vseeno izkazujejo z najrazličnejšo dekoracijo svojih vozil.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Jugoslovanska tablica iz Sarajeva

Jugoslavija (1961–1992)[uredi | uredi kodo]

Oznaka Območje Oznaka Območje Oznaka Območje
BL Banja Luka TD Titov Drvar LI Livno
PD Prijedor TR Travnik TB Trebinje
SA Sarajevo ZE Zenica ČP Čapljina
TZ Tuzla BI Bihać KNJ Konjic
MO Mostar DO Doboj Goražde
Brčko VI Visoko ZV Zvornik
BN Bijeljina JC Jajce MD Modriča
BU Bugojno MG Mrkonjić Grad

Republika Bosna in Hercegovina (do 1998)[uredi | uredi kodo]

Tablica iz Tuzle (1994–1998)

Na teritoriju pod nadzorom Armije Bosne in Hercegovine so bile od leta 1994 do 1998 v uporabi nove registrske tablice. Na levi strani so nosile modro polje z oznako "BIH" in grbom Republike. Ozadje je bilo belo, oblika tablic pa XX-1234AB or XX-12345A, pri čemer je bila "XX" oznaka mesta, ki ji je sledilo štiri ali pet številk ter ena ali dve črki. Oznake mest so bile:

Oznaka Območje Oznaka Območje
SA Sarajevo BI Bihać
PD Prijedor DO Doboj
TZ Tuzla VI Visoko
MO Mostar JC Jajce
BR Brčko BU Bugojno
TR Travnik ZV Zvornik
ZE Zenica MD Modriča
KO Konjic GO Goražde

Republika Srbska (do 1998)[uredi | uredi kodo]

Tablica iz Bijeljine

Na teritoriju Republike Srbske so bile v uporabi registrske tablice, podobne predvojnim, le da so namesto rdeče zvezdice vsebovale srbski grb s štirimi S-ji. Črke na njih so bile navadno pisane v cirilici.

Oznaka Območje Oznaka Območje
СС Sarajevo (Srpsko Sarajevo, Српско Сарајево) СЊ Foča (preimenovana v Srbinje (Србиње))
ПД Prijedor (Приједор) ДО Doboj (Добој)
БЛ Banja Luka (Бања Лука) ЗВ Zvornik (Зворник)
БЧ Brčko (Брчко) МД Modriča (Модрича)
ТБ Trebinje (Требиње) БН Bijeljina (Бијељина)
МГ Mrkonjić Grad (Мркоњић Град) ВГ Višegrad (Вишеград)
ДВ Drvar (Дрвар) НЊ Nevesinje (Невесиње)

Hrvaška republika Herceg-Bosna (do 1998)[uredi | uredi kodo]

Tablica iz Mostarja

Na teritoriju Hrvaške republike Herceg-Bosne so bile v uporabi registrske tablice, podobne tablicam Republike Hrvaške, s hercegbosanskim grbom namesto hrvaškega.

Oznaka Območje Oznaka Območje
MO Mostar TR Travnik
ČA Čapljina OR Orašje
PO Posušje KI Kiseljak
ŠB Široki Brijeg RA Prozor (preimenovan v Rama)
JA Jajce ŽE Žepče
TG Tomislavgrad LI Livno
GR Grude LJ Ljubuški

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Decision on the Deadlines for the Implementation of the New Uniform Licence Plate System«. Urad visokega predstavnika Bosne in Hercegovine. 20. maj 1998. Pridobljeno 21. februarja 2018.
  2. »5th Report of the High Representative, s. 85«. Office of the High Representative in Bosnia and Herzegovina. 16. april 1997. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. oktobra 2007. Pridobljeno 21. februarja 2018.
  3. Dahlman, C.; Ó Tuathail, G. (2000). »The legacy of ethnic cleansing: the international community and the returns process in post-Dayton Bosnia and Herzegovina«. Political Geography. Zv. 24, št. 5. str. 569–599. doi:10.1016/j.polgeo.2005.01.007.
  4. Aitchison, A. (2007). »Police Reform in Bosnia and Herzegovina: State, Democracy and International Assistance«. Policing and Society. Zv. 17, št. 4. str. 321–343. doi:10.1080/10439460701717908.