Dvorec Dornava: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m {{Dvorci v Sloveniji}}
G-Cup (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Vrstica 26: Vrstica 26:


[[File:Vischer - Topographia Ducatus Stiria - 039 Dornau bei Pettau - Dornava.jpg|thumb|left|280px|Dvorec Dornava, [[Georg Matthäus Vischer]], ''Topographia Ducatus Stiriae'', [[Gradec]] 1681]]
[[File:Vischer - Topographia Ducatus Stiria - 039 Dornau bei Pettau - Dornava.jpg|thumb|left|280px|Dvorec Dornava, [[Georg Matthäus Vischer]], ''Topographia Ducatus Stiriae'', [[Gradec]] 1681]]
Prvič je bil objekt omenjen leta 1435, do 18. stoletja pa so bili njegovi lastniki [[gospodje Ptujski]], [[Herbersteini]] in [[Sauerji]]. Dvorec je bil prvotno manjši od današnjega. Skupaj s posestvom ga je leta [[1730]] kupil grof [[Attemsi|Dizma Attems]], ki ga je dal med letoma 1739 in 1743 dograditi v velik [[barok|baročni]] [[dvorec|dvorec po načrtih Jožefa Hueberja]]. Okrog njega je bil urejen vzdolžen [[park]] s centralnim [[drevored]]om do dvorca, parkovnimi ureditvami za dvorcem in s številnimi skulpturami ter Neptunovim vodnjakom. ZA prakom je nadaljuje dolg osni drevored, najdaljši v Sloveniji. Od leta [[1820]] so bili lastniki dvorca in parka [[Auerspergi]]. Zadnji lastnik (pred [[druga svetovna vojna|drugo svetovno vojno]]) je bila rodbina [[Pongratzi|Pongratz]]. Dvorec je zgrajen iz treh traktov: glavnega in dveh stranskih, v obliki črke U. Osrednja slavnostna dvorana v nadstropju je poslikana s kakovostnimi podobami antičnega junaka [[Herkul|Herkula (slikar Waginger, 1708)]], ostali deli dvorca pa so bili opremljeni z [[rokoko]]jskim pohištvom in okrašeni s številnimi [[štukatura]]mi. Po 2. svetovni vojni je bila v gradu nastanjena mladina z motnjo v duševnem razvoju, danes pa je dvorec prazen. Nekatere tapiserije in pohištvo so shranjeni v [[Pokrajinski muzej na Ptuju|Pokrajinskem muzeju na Ptuju]]. Park je delno rekonstruiran.
Prvič je bil večji objekt omenjen leta 1435. Do 18. stoletja so bili njegovi lastniki [[gospodje Ptujski]], [[Herbersteini]] in [[Sauerji]]. Dvorec je bil prvotno manjši od današnjega. Skupaj s posestvom ga je leta [[1730]] kupil grof [[Attemsi|Dizma Attems]], ki ga je dal med letoma 1739 in 1743 dograditi v velik [[barok|baročni]] [[dvorec|dvorec po načrtih Jožefa Hueberja]]. Okrog njega je bil urejen vzdolžen [[park]] s centralnim [[drevored]]om do dvorca, parkovnimi ureditvami za dvorcem in s številnimi skulpturami ter Neptunovim vodnjakom. Za parkom se nadaljuje dolg osni drevored skozi sadovnjak in gozd do Pesnice. Drevored je najdaljši v Sloveniji. Od leta [[1820]] naprej so bili lastniki dvorca in parka [[Auerspergi]]. Zadnji lastnik (pred [[druga svetovna vojna|drugo svetovno vojno]]) je bila rodbina [[Pongratzi|Pongratz]]. Dvorec je zgrajen iz treh traktov: glavnega in dveh stranskih, v obliki črke U. Osrednja slavnostna dvorana v nadstropju je poslikana s kakovostnimi podobami antičnega junaka [[Herkul|Herkula (slikar Waginger, 1708)]], ostali deli dvorca pa so bili opremljeni z [[rokoko]]jskim pohištvom in okrašeni s številnimi [[štukatura]]mi. Po 2. svetovni vojni je bila v gradu nastanjena mladina z motnjo v duševnem razvoju, danes pa je dvorec prazen. Občina ga občasno uporablja za različne prireditve. Nekatere tapiserije in pohištvo so shranjeni v [[Pokrajinski muzej na Ptuju|Pokrajinskem muzeju na Ptuju]]. Park je delno rekonstruiran.


== Sklici ==
== Sklici ==

Redakcija: 10:06, 24. september 2021

Dvorec Dornava
Dvorec Dornava pri Ptuju
Dvorec Dornava pri Ptuju
Dvorec Dornava se nahaja v Slovenija
Dvorec Dornava
Dvorec Dornava
Geografska lega: Dvorec Dornava, Slovenija
LegaDornava
Občina Dornava
Koordinati46°26′13″N 15°56′56″E / 46.43694°N 15.94889°E / 46.43694; 15.94889Koordinati: 46°26′13″N 15°56′56″E / 46.43694°N 15.94889°E / 46.43694; 15.94889
Arhitektneznan;
pročelje: Jožef Hueber (1753-1755)
Uradno ime: Dornava - Dvorec Dornava
Razglasitev6. oktober 1999
evid. št.120[1]
Uradno ime: Dornava - Park dvorca Dornava
Razglasitev6. oktober 1999
evid. št.7876[2]

Dvorec Dornava stoji v naselju Dornava na Ptujskem polju.

Dvorec Dornava, Georg Matthäus Vischer, Topographia Ducatus Stiriae, Gradec 1681

Prvič je bil večji objekt omenjen leta 1435. Do 18. stoletja so bili njegovi lastniki gospodje Ptujski, Herbersteini in Sauerji. Dvorec je bil prvotno manjši od današnjega. Skupaj s posestvom ga je leta 1730 kupil grof Dizma Attems, ki ga je dal med letoma 1739 in 1743 dograditi v velik baročni dvorec po načrtih Jožefa Hueberja. Okrog njega je bil urejen vzdolžen park s centralnim drevoredom do dvorca, parkovnimi ureditvami za dvorcem in s številnimi skulpturami ter Neptunovim vodnjakom. Za parkom se nadaljuje dolg osni drevored skozi sadovnjak in gozd do Pesnice. Drevored je najdaljši v Sloveniji. Od leta 1820 naprej so bili lastniki dvorca in parka Auerspergi. Zadnji lastnik (pred drugo svetovno vojno) je bila rodbina Pongratz. Dvorec je zgrajen iz treh traktov: glavnega in dveh stranskih, v obliki črke U. Osrednja slavnostna dvorana v nadstropju je poslikana s kakovostnimi podobami antičnega junaka Herkula (slikar Waginger, 1708), ostali deli dvorca pa so bili opremljeni z rokokojskim pohištvom in okrašeni s številnimi štukaturami. Po 2. svetovni vojni je bila v gradu nastanjena mladina z motnjo v duševnem razvoju, danes pa je dvorec prazen. Občina ga občasno uporablja za različne prireditve. Nekatere tapiserije in pohištvo so shranjeni v Pokrajinskem muzeju na Ptuju. Park je delno rekonstruiran.

Sklici

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 120«. Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.
  2. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 7876«. Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.

Zunanje povezave