Blejski otok

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Bled - Blejski otok
Blejski otok iz zraka
Blejski otok, pogled z Male Osojnice
Geografski položaj v Sloveniji
Geografski položaj v Sloveniji
Geografski položaj v Sloveniji
Lokacija Blejsko jezero
Občina Bled
Koordinati 46°21′44.44″N 14°5′24.33″E / 46.3623444°N 14.0900917°E / 46.3623444; 14.0900917Koordinati: 46°21′44.44″N 14°5′24.33″E / 46.3623444°N 14.0900917°E / 46.3623444; 14.0900917
RKD št. 5287 (opis enote)[1]
Razglasitev NSDP 6. oktober 1999

Blejski otok je majhen otok sredi Blejskega jezera na katerem stoji srednjeveška, v baroku prezidana cerkev Marijinega vnebovzetja. Ob cerkvi stoji samostojen zvonik. Nedaleč stran, nad mogočnim stopniščem, sta dve hiši. Površina otoka je 0.82 ha. Leži v zahodnem delu jezera in se dviga 18 m nad jezersko gladino.

Nastanek otoka[uredi | uredi kodo]

Otok je rezultat tektonskega delovanja in predpleistocenske rečne erozije. V času poledenitve je ledeniško delovanje grič iz triasnega apnenca močno preoblikovalo, znižalo in zaoblilo ter končno oblilo z jezersko vodo.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prvi znaki poselitve otoka segajo v mlajšo kameno dobo - neolitik, vendar strokovnjaki domnevajo, da je bil otok takrat le začasna ribiška postojanka.

Ostanki poznejših zgodnje srednjeveških stavb segajo v 7. stoletje pr. n. št.. Na otoku je arheološko potrjenih več domnevnih predkrščanskih svetišč, ki so na otoku nastala najverjetneje v času zadnje poselitve našega prostora.[2] Arheolog A. Pleterski, ki raziskuje t.i. "sveto pokrajino", je otok povezal še z dvemi prostorskimi točki, Dobro goro in Gradiško. Skupaj naj bi te točke tvorile "sveti trikotnik" z obrednim kotom 23°, kotom med Zemljino osjo in ravnino Zemljine orbite okoli sonca, kar je navidezna razlika v višini sonca v času enakonočja in obeh sončnih obratov. Z smiselno urejeno pokrajino naj bi si slovanski naseljenci uredili prostor [3][4] [5].

Cerkev marijinega vnebovzetja

Cerkev Marijinega vnebovzetja (Cerkev naše ljube Gospe, »Marija na jezeru«, »Marija na Otoku«, Cerkev Marije Kraljice na Blejskem otoku) je pisno prvič omenjena leta 1185. Cerkev je v času svojega nastanka nasledila domnevna predkrščanska svetišča. Cerkev so prvič razširili briksenški škofi, ki so leta 1004 blejsko posest dobili v dar od cesarja Henrika II. Cerkev so kasneje še nekajkrat prenovili, leta 1511 zaradi potresa, ki jo je močno poškodoval. Največjo prenovo je cerkev doživela leta 1698, ko je dobila današnjo baročno podobo. Tudi sicer je otok doživel največ sprememb prav v 17.stoletju, ko sta bila med drugim (leta 1655) zgrajena tudi znano stopnišče in kapelica Matere božje, ki ju je dal zgraditi tedanji oskrbnik cerkve Maks Petschacher.

Med drugo svetovno vojno so na okupiranem ozemlju hoteli Nemci postaviti na Blejskem otoku Votanov hram. Načrt je vseboval rušitev cerkve in postavitev nemškega neopoganskega svetišča. Vir za ta nemški nacistični projekt so dobili partizanski obveščevalci[6].

Cerkev danes

Sedanja oblika je iz 17. stoletja, ko je bila cerkev prenovljena po ponovnem potresu. Glavni oltar z bogato pozlačeno rezbarijo je iz leta 1747. Osrednja oltarna plastika predstavlja sedečo Mater božjo, ob kateri sta donator blejske posesti Henrik II. in njegova žena Kunigunda. Stranski oltarji – posvečeni sv. Sebastijanu, sv. Magdaleni in sv. Ani,pa so nastali konec 17. stoletja.

Zvonik, zgrajen v 15. stoletju, je bil večkrat prenovljen, saj sta ga prizadela dva potresa, leta 1688 pa je vanj udarila še strela. Sedanji zvonik je visok 54 m, v njem pa so trije zvonovi, ki sta jih izdelala ljubljanska zvonarja Samassa in Franchi. Kot cerkev so tudi druge stavbe, obzidje in monumentalno stopnišče (99 stopnic) ohranile svojo podobo iz 17. stoletja.

Cerkev je bila po drugi svetovni vojni večkrat prenovljena. Ob cerkvi je postavljen zvonik z baročno čebulasto kapo. Poleg cerkve je na otoku še nekaj drugih stavb. Preurejene so za obisk turistov. V eni je urejena restavracija, v drugi prodaja spominkov. Na severni obali otoka je v kamnito brežino vkopana kapelica Lurške Matere božje, za cerkvijo stoji stavba namenjena oskrbnikom cerkve, na obali pa tudi manjši svetilnik. Za vse stavbe na otoku skrbi blejska župnija.

Odlok o razglasitvi Blejskega otoka za kulturni spomenik državnega pomena (Ur.l. RS, št. 81/1999, 22/2002) je otok zavaroval in ga umestil na seznam kulturnih spomenikov Slovenije.

Ljudsko izročilo[uredi | uredi kodo]

France Prešeren je v pesmi Krst pri savici vključil Živin hram na Blejskem otoku, kar pa je produkt romantične dobe. Literarna konstrukcija Linharta, ki jo je povzel po prejšnjem Brezkerfeldu, po katerem naj bi na otoku stal Radegestov tempelj do katerega je bil speljan lesen most.

Ljudsko izročilo o nastanku Blejskega otoka

Tamkaj, kjer danes leži Blejsko jezero nekoč ni bilo vode, ampak cvetoča, travnata dolina, sredi katere je stal hribček na katerem je bila velikanska skala. V mesečnih nočeh so ob tej skali plesale gorske vile. V zeleni dolini pa so pastirji pasli svoje ovce. Vile so pastirje prosile, naj ogradijo prostor okoli skale, da njihovo plesišče ne bo brez mehke trave.Pastirji niso upoštevali prošnje gorskih vil in so še naprej dovolili svojim ovcam, da so mulile travo v okolici vilinske skale.Vile so pastirjem zagrozile, da če ne bodo skale ogradili oni jo bodo pa one same.Tudi tem grožnjam so se pastirji smejali, in kmalu tam okrog ni bilo več trave ampak gola trda zemlja.Najmlajša in najlepša vila si je zato med plesom zlomila nogo. Jezne vile so tedaj iz gore priklicale studence in potoke, ki so pridrveli v dolino in zalili dolino. Samo hribček s skalo je kot otok ostal sredi jezera. Na njem so poslej vile lahko nemoteno plesale v svetlih mesečnih nočeh. Čeprav so vile že davno odšle iz naših krajev, a ostalo nam je lepo vilinsko jezero z otočkom pod gorami.To je danes Blejsko jezero.[1]

Zvon želja

Posebna znamenitost je »zvon želja« iz leta 1534 v zgornjem strešnem jezdecu nad cerkveno ladjo, delo F. Patavina iz Padove. Po legendi naj bi bila na blejskem gradu živela mlada vdova Poliksena, ki je v žalosti za svojim možem dala uliti zvonček za otoško kapelico. Zaradi silnega viharja je čoln s posadko in z zvonom potonil in še danes se njegovo zvonjenje sliši iz globin jezera. Po njeni smrti je papež poslal za cerkev na otoku drug zvonček. Kdor z njim pozvoni in tako počasti Marijo, se mu izpolni želja.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Turizem[uredi | uredi kodo]

Danes je otoček priljubljena turistična točka, nanj pa so organizirani vsakodnevni izleti s pletnami, tradicionalnimi blejskimi čolni. Posebej znano je zvonjenje na zvon, ki naj bi po ljudskem izročilu tistemu, ki zvoni nanj, izpolnil vse želje. Zvon je obešen v cerkvi in ne v samostojnem zvoniku. Poleg cerkve in znamenitega kamnitega stopnišča, ki vodi do nje, je na otoku zanimivo videti tudi kip Marije Magdalene ter gotski svetilnik v bližini južnega vhoda v cerkev.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 5287". Register kulturne dediščine, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). 
  2. ^ Uradni list. Odlok o razglasitvi Blejskega otoka za kulturni spomenik državnega pomena, člen št.2)
  3. ^ Pleterski, A: Strukture tridelne ideologije v prostoru pri Slovanih. - Zgodovinski časopis 50, št. 2, 1996
  4. ^ Makarovič, J.: Od Črne boginje do Sina božjega : slovensko ozemlje kot sotočje verskih tokov. - Dipartimento di linguistica, Universita degli studi di Pisa, 1998
  5. ^ Pleterski A. Kulturni genom: prostor in njegovi ideogrami mitične zgodbe. Ljubljana: Založba ZRC, 2014.
  6. ^ Gaspari, Andrej: Votanov hram namesto otoške cerkve Marijinega Vnebovzetja : k pričevanjem o nacističnih namerah o neopoganskem kultnem središču na Bledu = Temple to Votan as a replacement for the Church of the Assumption on the Bled Island : testimonies on Nazi intentions to build a Neopagan Cult Center in Bled. Vojaška zgodovina, 2008. Let. 9, št. 1(14), str. 37-57

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Petrič, Franci: Slovenske božje poti, Ljubljana, Založba Družina, 2008 (COBISS) ISBN 978-961-222-692-3
  • Uradni list LRS, 29/49
  • Inventar najpomembnejše naravne dediščine Slovenije, 1991

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]