Plečnikova promenada

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Plečnikova promenada
Jakopičevo sprehajališče kot glavni del Plečnikove promenade
Legaod Prešernove ceste v izteku Cankarjeve ceste do zelenice pod Tivolskim gradom
Mestna občina Ljubljana
Zgrajeno1931-1933
ArhitektCiril Tavčar, Jože Plečnik
Uradno ime: Ljubljana - Plečnikova promenada
Razglasitev18. julij 2009
evid. št.26358[1]

Plečnikova promenada je Plečnikov poseg v urbanistično ureditev Lattermannovega drevoreda in okolice v ljubljanskem parku Tivoli, katerega glavni del predstavlja Jakopičevo sprehajališče.

Promenada je bila eden glavnih Plečnikovih posegov v Parku Tivoli, katerega je urejeval med letoma 1921 in 1939.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Plečnik je tako leta 1933 uredil Lattermannov drevored med iztekom Cankarjeve ceste in stopniščem pred gradom Tivoli.[2] Sprehajališče je uredil kot peščeno pot z robniki (pri čemer ga je razširil na 25 metrov[3]), sredinsko postavljenimi betonskimi nosilci za steklene svetilke in klopmi ob straneh, nato pa je še promenado razširil z novo zasajenim kostanjevim drevoredom.[4] S tem je ne le vzpostavil povezavo med gradom Tivoli in centrom, ampak tudi povezal posamezne dele parka med seboj.[5] Plečnikova promenada in sprehajališče na začetku nista bila dobro sprejeta pri meščanih, saj so bili navajeni na večjo senco, ki pa je široko sprehajališče (z mladimi drevesi) ni nudilo.[6] Del promenade, Jakopičev drevored, se nahaja severovzhodno od sprehajališča.

Leta 2009 je bila promenada, kot Plečnikovo delo, razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 26358«. Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.
  2. Arhitekturni-vodnik.org - Mestni park Tivoli
  3. »UKOM.gov.si - LJUBLJANA SREDIŠČE NAPOLEONOVIH ILIRSKIH PROVINC«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. januarja 2012. Pridobljeno 19. januarja 2012.
  4. Slovenia.info - Ljubljana, Park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
  5. 5,0 5,1 Uradni-list.si - Odlok o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena
  6. Kam.si - Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Glej tudi[uredi | uredi kodo]