Otok ljubezni

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Plavajoči mlin na Muri. Otok ljubezni, Ižakovci

Otok ljubezni je naravni otok na reki Muri v vasi Ižakovci (občina Beltinci), hkrati pa tudi priljubljena izletniška točka. Ime Otok ljubezni obstaja že od nekdaj, tako naj bi ga poimenovali, ker so se tam kopalni zlasti zaljubljenci, tudi grajska gospoda. O tem kraju od ust do ust kroži več zgodb, med katerimi je zagotovo zelo znana tista o grofici Mariji Zichy z grada Beltinci. Ta se je tu namreč rada kopala, češ da se človek ob obisku otoka vanj preprosto zaljubi.

Lokalno turistično društvo na Otoku ljubezni prireja različne dejavnosti, med drugim tako imenovane Büjraške dneve, ki potekajo vsako leto od 1991 v avgustu ter na njih predstavljajo stara ročna dela ljudi, ki so živeli ob Muri. V hiši ob mlinu najdete stalno zbirko Büjraštvo na reki Muri, pa tudi prodajalno z domačimi izdelki (moka, pijača ...) in turistično informacijsko pisarno.

Na Otoku ljubezni sta tudi plavajoči mlin - edini tovrstni v Sloveniji - in brod, s katerim še danes ohranjajo nekdanji način prečkanje Mure. Leseni mlin, kot ga dandanes vidite v Ižakovcih, so leta 1999 zgradili po prvotnih, izvirnih načrtih mlinov na reki Muri, ki so bili včasih res številčni. Mlin stoji na dveh čolnih, v njem pa mlinar po tradicionalnem postopku melje različne vrste žita. Brod v Ižakovcih pa je sestavljen iz dveh plitvih čolnov, ki sta povezana s ploščadjo. Na njej je uta, vse skupaj pa je pritrjeno na jekleno vrv. Brod še dandanes uporabljajo za prečkanje reke Mure.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]