Uporabniški pogovor:Janezdrilc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nuvola apps filetypes orange.svg Uporabniški pogovor
 2006–20102011–2018

Sv. ali Sveti[uredi kodo]

Vidim, da dosledno popravljaš izraz sveti v sv. s čimer se seveda ne strinjam, pa tudi lektorji ne. Tudi na Wikipediji sem že pred časom zasledila razpravo o tem, ki se je končala s tem, da se uporablja cela beseda, torej sveti. Kakšno utemeljitev pa imaš ti? --Ljuba brank (pogovor) 10:03, 3. januar 2019 (CET)

Dejansko se tudi sam ne strinjam z nepotrebnim in nesmiselnim krajšanjem, ampak je skupnost na koncu želela imeti tradicionalni zapis – okrajšan torej. To je bilo leta 2013: Pogovor o Wikipediji:Zapisovanje svetniških imen#Zapisovanje imen cerkva. Lahko, da mi je kakšen dogovor/pogovor ušel, ki se ga ti spomniš, vendar se mi zdi, da po tem nismo več debatirali o imenih. Za strokovna lektorska mnenja pa do sedaj še nisem slišal. Če poznaš kakšnega, bi bil vesel, če mi ga posreduješ, da se še sam seznanim z njim. --  Janezdrilc 17:04, 3. januar 2019 (CET)

Kot sta oba že ugotovila, okrajšava pri besedi sveti ni potrebna, je pa seveda možna. Prebrala sem mnenja na vikipediji in sem razumela, da se v glavnem vsi strinjajo s pisanjem sveti in ne sv.

Pregledala sem tudi nekatere leksikone, npr. Slovenski veliki leksikon, in v vseh je beseda izpisana. Na splošno velja, da se v besedilih zaradi jasnosti, preglednosti izogibamo okrajšavam, seveda če ni kakšnega posebej utemeljenega razloga. Kot lektorica predlagam, da pišemo sveti in da besede ne krajšamo. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Sonja cestnik zadnek (pogovorprispevki) 19:34, 5. januar 2019.

Že nekaj časa sem mislil vprašati isto ... Za zapisovanje s celo besedo in ne s kratico je že padla odločitev tudi pri stvareh, za katere se zapis s celo besedo ne uporablja praktično nikjer (Št. Jurij). Ne vidim, zakaj bi za cerkve veljalo drugače. —Upwinxp (pogovor) 22:05, 5. januar 2019 (CET)
Pozdravljeni. Hvala za razpravo o tem.
Če smem še sam podati in utemeljiti svoje mnenje: Zaradi ustaljenega zapisovanja teh določil v skrajšani obliki sem proti izpisovanju besed sveti ali sveta s celo besedo.
Navajam dva citata iz članka Osebna imena in njihovi dodatki v luči slovenskega pravopisa in zakonodaje (Berk, Sandi. Drevesa. 2002.)[1]:
1. »Določila pred osebnimi imeni običajno uporabljamo v skrajšani obliki, zato, če obstaja, tu navajamo tudi okrajšavo. Na koncu okrajšave je v slovenščini pika [SP I, § 249].«
2. »Pridevniški določili, ki ju posmrtno dobijo svetniki, sta sveti in sveta (npr. sv. Ema Krška). Vmesna stopnja je še razglasitev blaženosti, ko uporabljamo določili blaženi in blažena (npr. bl. Anton Martin Slomšek). Svetniški pridevnik se včasih pojavi tudi v vlogi sestavine samega osebnega imena, in sicer v izsvetniških imenih svetnikov (npr. sv. Ana od sv. Jerneja).«
Skratka, sodeč po povedanem je norma, da se ti določili okrajšata. Ne vidim utemeljenega razloga, da bi tu ravnali drugače, sploh ker je tudi iz pregleda literature (objavljenega na povezani strani) razvidno, da se pri imenih cerkva ti določili običajno okrajšata. Poleg tega menim, da bi se potem pojavilo tudi vprašanje zapisovanja drugih skrajšanih določil, npr. pl. idr.
Imena krajev (npr. Šent Jurij idr.) smo obravnavali ločeno (tukaj) in smo se zanje iz specifičnih razlogov dogovorili, da jih bomo izpisovali v celoti. --Eleassar pogovor 02:06, 6. januar 2019 (CET)

Počasi bom imel dovolj te wikipedije in wikipedistov[uredi kodo]

AVE!

Pišem vam kot resnemu wikipedistu, s katerim sem se njega dni skupaj navduševal ... Zdajle pa bi težko rekel, da me ni zadeva razjezila. Ko hočem popraviti neko napako, ki jo kot strokovnjak s svojega področja vendarle prej opazim kot neki navdušenec, mi takoj vskoči neki prepametni wikipedist in pol ure mojega dela vrže v koš!

Verjetno je bilo moje nocojšnje delo na Wikipediji predzadnje, če ne zadnje!

Človek ima dobro voljo, da bi pomagal h kvaliteti Wikipedije, potem pa takele klofute!

Če mi boste slučajno odgovorili, mi ne pišite v Wikipogovor, ker ga ne bom šel brat še lep čas, ampak na mail.

fr. Miran Špelič 19:26, 20. januar 2019

Odgovoril na mejl. --  Janezdrilc 20:25, 20. januar 2019 (CET)

Licinij[uredi kodo]

Postavil sem stran Licinij I. "Okno" - ki je napravljeno po angleški Wikipediji, pa ne "prime". Bi mogel kaj pomagat? Hvala. Stebunik 01:20, 6. februar 2019 (CET)

Obenem sem napisal spodbudo Lyonskemu, seveda na njegovo pogovorno stran, ker drugje ne vem kam. Če se ti zdi, mu jo pošlji po e-majlu, ker pravi, da v Wikipedijo ne bo kmalu pogledal. Stebunik 01:22, 6. februar 2019 (CET)

Pri infopolju je manjkal en dvojni zaklepaj notranje povezave. Če kdaj predloga ne prime, je dobro preveriti ime predloge, vse oklepaje in zaklepaje (predlog in povezav), html značke, če so ustrezno zaključene (small, ref ...), navpičnice parametrov, morda še kaj. Mejl Lyonskemu lahko pošlješ tudi preko Wikipedije: Posebno:EmailUser/Lyonski. Mislim, da ima sedaj posodobljenega, tako da ga bo videl. --  Janezdrilc 11:08, 6. februar 2019 (CET)