Uporabniški pogovor:Janezdrilc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nuvola apps filetypes orange.svg Uporabniški pogovor
 2006–20102011–2018

Sv. ali Sveti[uredi kodo]

Vidim, da dosledno popravljaš izraz sveti v sv. s čimer se seveda ne strinjam, pa tudi lektorji ne. Tudi na Wikipediji sem že pred časom zasledila razpravo o tem, ki se je končala s tem, da se uporablja cela beseda, torej sveti. Kakšno utemeljitev pa imaš ti? --Ljuba brank (pogovor) 10:03, 3. januar 2019 (CET)

Dejansko se tudi sam ne strinjam z nepotrebnim in nesmiselnim krajšanjem, ampak je skupnost na koncu želela imeti tradicionalni zapis – okrajšan torej. To je bilo leta 2013: Pogovor o Wikipediji:Zapisovanje svetniških imen#Zapisovanje imen cerkva. Lahko, da mi je kakšen dogovor/pogovor ušel, ki se ga ti spomniš, vendar se mi zdi, da po tem nismo več debatirali o imenih. Za strokovna lektorska mnenja pa do sedaj še nisem slišal. Če poznaš kakšnega, bi bil vesel, če mi ga posreduješ, da se še sam seznanim z njim. --  Janezdrilc 17:04, 3. januar 2019 (CET)

Kot sta oba že ugotovila, okrajšava pri besedi sveti ni potrebna, je pa seveda možna. Prebrala sem mnenja na vikipediji in sem razumela, da se v glavnem vsi strinjajo s pisanjem sveti in ne sv.

Pregledala sem tudi nekatere leksikone, npr. Slovenski veliki leksikon, in v vseh je beseda izpisana. Na splošno velja, da se v besedilih zaradi jasnosti, preglednosti izogibamo okrajšavam, seveda če ni kakšnega posebej utemeljenega razloga. Kot lektorica predlagam, da pišemo sveti in da besede ne krajšamo. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Sonja cestnik zadnek (pogovorprispevki) 19:34, 5. januar 2019.

Že nekaj časa sem mislil vprašati isto ... Za zapisovanje s celo besedo in ne s kratico je že padla odločitev tudi pri stvareh, za katere se zapis s celo besedo ne uporablja praktično nikjer (Št. Jurij). Ne vidim, zakaj bi za cerkve veljalo drugače. —Upwinxp (pogovor) 22:05, 5. januar 2019 (CET)
Pozdravljeni. Hvala za razpravo o tem.
Če smem še sam podati in utemeljiti svoje mnenje: Zaradi ustaljenega zapisovanja teh določil v skrajšani obliki sem proti izpisovanju besed sveti ali sveta s celo besedo.
Navajam dva citata iz članka Osebna imena in njihovi dodatki v luči slovenskega pravopisa in zakonodaje (Berk, Sandi. Drevesa. 2002.)[1]:
1. »Določila pred osebnimi imeni običajno uporabljamo v skrajšani obliki, zato, če obstaja, tu navajamo tudi okrajšavo. Na koncu okrajšave je v slovenščini pika [SP I, § 249].«
2. »Pridevniški določili, ki ju posmrtno dobijo svetniki, sta sveti in sveta (npr. sv. Ema Krška). Vmesna stopnja je še razglasitev blaženosti, ko uporabljamo določili blaženi in blažena (npr. bl. Anton Martin Slomšek). Svetniški pridevnik se včasih pojavi tudi v vlogi sestavine samega osebnega imena, in sicer v izsvetniških imenih svetnikov (npr. sv. Ana od sv. Jerneja).«
Skratka, sodeč po povedanem je norma, da se ti določili okrajšata. Ne vidim utemeljenega razloga, da bi tu ravnali drugače, sploh ker je tudi iz pregleda literature (objavljenega na povezani strani) razvidno, da se pri imenih cerkva ti določili običajno okrajšata. Poleg tega menim, da bi se potem pojavilo tudi vprašanje zapisovanja drugih skrajšanih določil, npr. pl. idr.
Imena krajev (npr. Šent Jurij idr.) smo obravnavali ločeno (tukaj) in smo se zanje iz specifičnih razlogov dogovorili, da jih bomo izpisovali v celoti. --Eleassar pogovor 02:06, 6. januar 2019 (CET)

Počasi bom imel dovolj te wikipedije in wikipedistov[uredi kodo]

AVE!

Pišem vam kot resnemu wikipedistu, s katerim sem se njega dni skupaj navduševal ... Zdajle pa bi težko rekel, da me ni zadeva razjezila. Ko hočem popraviti neko napako, ki jo kot strokovnjak s svojega področja vendarle prej opazim kot neki navdušenec, mi takoj vskoči neki prepametni wikipedist in pol ure mojega dela vrže v koš!

Verjetno je bilo moje nocojšnje delo na Wikipediji predzadnje, če ne zadnje!

Človek ima dobro voljo, da bi pomagal h kvaliteti Wikipedije, potem pa takele klofute!

Če mi boste slučajno odgovorili, mi ne pišite v Wikipogovor, ker ga ne bom šel brat še lep čas, ampak na mail.

fr. Miran Špelič 19:26, 20. januar 2019

Odgovoril na mejl. --  Janezdrilc 20:25, 20. januar 2019 (CET)

Licinij[uredi kodo]

Postavil sem stran Licinij I. "Okno" - ki je napravljeno po angleški Wikipediji, pa ne "prime". Bi mogel kaj pomagat? Hvala. Stebunik 01:20, 6. februar 2019 (CET)

Obenem sem napisal spodbudo Lyonskemu, seveda na njegovo pogovorno stran, ker drugje ne vem kam. Če se ti zdi, mu jo pošlji po e-majlu, ker pravi, da v Wikipedijo ne bo kmalu pogledal. Stebunik 01:22, 6. februar 2019 (CET)

Pri infopolju je manjkal en dvojni zaklepaj notranje povezave. Če kdaj predloga ne prime, je dobro preveriti ime predloge, vse oklepaje in zaklepaje (predlog in povezav), html značke, če so ustrezno zaključene (small, ref ...), navpičnice parametrov, morda še kaj. Mejl Lyonskemu lahko pošlješ tudi preko Wikipedije: Posebno:EmailUser/Lyonski. Mislim, da ima sedaj posodobljenega, tako da ga bo videl. --  Janezdrilc 11:08, 6. februar 2019 (CET)

Oznaka za češčino[uredi kodo]

Sprašujem se (in Tebe), katero oznako lahko uporabimo za češčino; jaz sem v članku Rajmund Nerojeni napisal cz, pa ne prime. Za angleščino in slovenščino je na primer takole:

(v angleščini)
(v slovenščini)

Stebunik 16:21, 18. februar 2019 (CET)

{{ikona cs}} je pravilen odgovor. --  Janezdrilc 16:36, 18. februar 2019 (CET)

Druga stran[uredi kodo]

Članek o Španski državljanski vojni je hudo enostranski in pristranski, takorekoč propaganden. Poleg tega ne navaja virov, ampak neobjektivno veliča levico. Za neko uravnoteženost bi lahko pomagal prevod iz angleščine, kjer je članek podprt z mnogimi citati. Obenem bi delno lahko poskrbela tudi ta slika iz angleškega članka, ki je zelo impresivna: dvojna slika cerkve pred in po napadu v članku Španska državljanska vojna. Poskusil sem jo vnesti, pa nekaj ne "štima". Nekaj je narobe; kdor se razume, naj pomaga. Hvala. Stebunik 00:02, 1. marec 2019 (CET)

Predloga:Double image je zastarela. Namesto nje imamo Predloga:Več slik. Če kaj ne bo šlo, bom pogledal. --  Janezdrilc 00:17, 1. marec 2019 (CET)

Upam, da mi je uspelo; hvala. Stebunik 19:46, 1. marec 2019 (CET)

One black raven
Pogled na umetniško cerkev Presvetega Odrešenika v Elchu leta 1920.
Republikanci so jo požgali 20. februarja 1936.
Cerkve so bile pogostna tarča revolucionarne levice med prekucijo in vojno. Le med Državljansko vojno so revolucionarji požgali ali porušili čez 20,000 cerkva – med njimi nekaj čudovitih stolnic -, kakor tudi cerkveno opremo (umetnine, podobe, grobnice), knjige, arhive in palače.

Uspelo. Edino, tale podnapis zveni nenavadno: Pogled na umetniško cerkev. --  Janezdrilc 00:39, 3. marec 2019 (CET)

Omajadski kalifat[uredi kodo]

Ali lahko prosim pogledaš, zakaj je v članku Omajadski kalifat nastala prva vrstica in v infopolju podobna in to popraviš. Meni ne uspe.--Ljuba brank (pogovor) 11:45, 5. april 2019 (CEST)

Mislim, da je uspelo. Kategorizacija v infopolju ga je nekaj žgačkala. --  Janezdrilc 18:29, 5. april 2019 (CEST)

Delavnica[uredi kodo]

Janez, do jutri moram odgovoriti, zato ti prepošiljam tudi semle: za april 2020 imam na ff predvideno delavnico za učitelje slovenščine, ki jo financira šolsko ministrstvo v okviru permanentnega izobraževanja, kjer bi se urili za postavljanje besedil na wikivir. dovolili so mi sodelavca za pomoč pri izvedbi sedmih šolskih ur (ponavadi na en aprilski petek tja do tretje ure popoldne). bi bil zraven? v tem primeru potrebujejo tvoje podatke za plačilo honorarja (davčna št. itd.). prijaviti se je treba najpozneje do torka, prosim sporoči. --Hladnikm (pogovor) 19:52, 15. april 2019 (CEST)

Videl šele danes ... --  Janezdrilc 20:02, 17. april 2019 (CEST)