Uporabniški pogovor:Janezdrilc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nuvola apps filetypes orange.svg Uporabniški pogovor
 2006–20102011–2016

Kaj je s stranjo »Cristoraul«?[uredi kodo]

Dragi Janez! Ko sem včeraj slučajno pogledal nekaj papežev, npr. Urbana II., sem z grozo opazil, da povezave na "Cristoraul" ne delujejo več. Ali je po sredi hakerstvo ali kaj? Takrat je to bilo še vse v redu in se je na tistih naslovih pokazala zgodovina papežev, zelo dobra in temeljita. Kaj je le ta stran izginila? Če je ta odlična Platinova stran kje drugje, mi prosim, pokaži! Hvala.

V seznamu papežev sem velikokrat uporabljal Platinovo Zgodovino papežev v angleščini, ki jo je prikazovala spletna stran »Cristoraul«. Sedaj pa lahko na to kliknem, pa dobim nekaj čisto drugega. Tako imam na primer eden od citatov za Urbana II., kjer se jasno vidi, da je stran v redu obstajala še pred tremi leti, tj. 24. februarja 2014. Nekaj od tega sem si tudi shranil v Wordu oziroma natisnil, da imam še sedaj. Ko pa sedaj na to kliknem, se pokaže neka čudaška framasonska stran, ki se bavi z nekakšno astrologijo in temu podobno. Izgleda, da so to stran zasedli neki hakerji, ki so ji dali čisto drugačno obliko – takorekoč je uničena. Kaj torej sedaj s temi navedbami, kjer se je stik z originalno stranjo pretrgal? Hvala Bogu, da nisem uporabljal le Cristoraul, ampak tudi druge spletne strani, pa tudi knjige. Pokazala se je stara resnica, da »scripta manent« (»kar je napisano oziroma natisnjeno, ostane«), ali kot bi dejal Ksaver Meško: »Knjige so vaše prijateljice«.

To se žal dogaja, da se vsebine na internetu zgubijo. Včasih poteče domena in jo kupi kdo drug, včasih zaradi neažuriranja lastnik stran zapre, včasih vsebino prestavi na drugo domeno, hekerji pa načeloma samo začasno ponagajajo kaki strani. Kadar se to zgodi, da povezava na stran več ne obstaja, vir preprosto pustiš takšen kot je bil. Zadostuje, da je naveden datum, kdaj si stran obiskal. Če pa najdeš posodobljeno povezavo na stran z isto vsebino, pa vir lahko tudi popraviš. Na strani Cristoraul je k sreči objavljen e-mail naslov, pa je najboljše, da kar vprašaš, kaj se je zgodilo: contact@cristoraul.com. --Janezdrilc (pogovor) 13:24, 21. februar 2017 (CET)
Internet Archive je lahko v pomoč, toda spletna stran cristoraul.com po mojem mnenju ne zadostuje kriterijem za zanesljiv in ugleden vir. — Yerpo Ha? 13:49, 21. februar 2017 (CET)
Tule sem našel Platino, ki ga omenjaš (če gre za istega): Bartolomeo Platina, The Lives of the Popes: 1. zvezek, 2. zvezek. Če je bila ta knjiga objavljena na Cristoraulu, jo je mogoče tudi zaradi avtorskih pravic moral umakniti, na primer zaradi angleškega ali španskega prevoda oziroma pravic založbe. --Janezdrilc (pogovor) 14:12, 21. februar 2017 (CET)