Uporabniški pogovor:Janezdrilc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nuvola apps filetypes orange.svg Uporabniški pogovor
 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013


Sveti Pavel[uredi kodo]

Hejla. Na pogovorni strani sem opazila Tvoj komentar glede avtorstva novozaveznih pisem. Lahko, prosim, navedeš kakšen vir?--Irena 00:28, 19. januar 2014 (CET)

Slika z it.wikipedia.org ?[uredi kodo]

Zakaj mi Eleassar briše sliko, ki je v italijanski wikipediji kot javna? https://it.wikipedia.org/wiki/File:Polittico_della_chiesa_di_Sant%27Anna_di_Capodistria.jpg --Lyonski (pogovor) 22:41, 26. marec 2014 (CET)

Glede na zastaranost umetniškega dela in pa dejstvo, da gre samo za preslikavo, bi slika morala vsekakor ostati. Žal pa sem nemočen, da bi lahko karkoli ukrenil glede tega, ker sem boj že odbojeval in tek dokončal ob spoznanju, da je neozdravljiva njena rana. --Janezdrilc (pogovor) 23:17, 26. marec 2014 (CET)

Spotoma: Hvala za pregled seznama cerkvenih očetov. Če malo popraviš prevode imen, pa je to to. Po abecedi pa jih bom že potem enkrat presortiral. --Janezdrilc (pogovor) 23:25, 26. marec 2014 (CET)

Oznaka v italijanski Wikipediji je napačna. Glede na to, da gre za tridimenzionalno delo, je slika neprosta (iz podatkov exif na dnu opisne strani slike je jasno razvidno, da gre za sken in ne za lastno fotografijo naložnika). Proste so le reprodukcije dvodimenzionalnih del.[1] --Eleassar pogovor 00:15, 27. marec 2014 (CET)

Nisem prepričan, da tam piše, da se 3D umetnin ne sme reproducirati. Druga alineja pravi: "{{PD-Art}} se ne nanaša na tridimenzionalna dela, na primer na kipe, če je fotograf pokazal izvirnost, na primer z uporabo različnih zornih kotov ali različnih možnosti osvetlitve. Slika, na kateri je moč zaznati kakršnikoli zasenčenost, ne pride v upoštev." Praktično pa to pomeni, da gre za razliko te vrste:

--Janezdrilc (pogovor) 13:35, 27. marec 2014 (CET)

3D-umetnine se seveda lahko reproducirajo, če so v javni lasti. Razlika, ki si jo navedel, ne drži, saj je bistveno, ali objekt lahko (vsaj teoretično) meče kakšno senco - pri tem zgledu je pri obeh slikah treba upoštevati izbiro sence oz. osvetlitve kot avtorsko delo fotografa; prim. z [2]). --Eleassar pogovor 22:13, 27. marec 2014 (CET)

Administratorstvo na Wikinavedku[uredi kodo]

Janez, bi bil administrator na Wikinavedku? Jaz nisem več dejaven in bi bilo dobro, da nekdo je. --Domen 23:39, 16. maj 2014 (CEST)

Lahko, ja. Čeprav tudi sam nisem kdovekako dejaven, kdaj pa kdaj res naletim na kakšno malenkost, ki bi jo rad popravil oziroma posodobil po Wikipediji. Skratka, sprejmem. Hvala za povabilo. --Janezdrilc (pogovor) 00:59, 17. maj 2014 (CEST)

Tako, administratorska orodja so ti dodelili za tri mesece. Glej meta:Steward requests/Permissions#Janezdrilc@slwikiquote. Sem pa vmes prebral začetek tvoje uporabniške strani in ugotovil, da nisi Janez. Ups. --Domen 19:08, 26. maj 2014 (CEST)

Hvala za trud. Glede imena pa ni panike. Tu gor sem praktično vedno Janez ;) --Janezdrilc (pogovor) 12:00, 27. maj 2014 (CEST)
Heh, prav. :-) --Domen 15:03, 27. maj 2014 (CEST)

Glavna stran na Wikinavedku[uredi kodo]

Odpovedal sem se pravicam administratorja na Wikinavedku, zdaj pa te moram gnjaviti. :-)

Prosim, če na glavni strani iz imen treh slik, ki so v glavah razdelkov, odstraniš niz »blue bg«, torej npr. Nuvola apps klipper blue bg.pngNuvola apps klipper.png. --Domen

Hehe Face-smile.svg. Sem uredil. Po svoje škoda, da si se odpovedal, saj tudi če samo enkrat na leto kaj porihtaš, je dobrodošlo. Če je še kaj takega, kar zagnjavi, ni problema. --Janezdrilc (pogovor) 11:18, 5. junij 2014 (CEST)

Hvala. --Domen 18:22, 5. junij 2014 (CEST)

Satan[uredi kodo]

A ja, a vandalizaranje? Krščanstvo je vandaliziranje, potem pa pride en Satanist pa napiše resnico o Satanu, evo mi že grozite za brisanje računa, krščanstvo je ena religija k je zaje*ala ceu svet in zdej k končn en hoče mau resnice napisat, evo spet pridejo kristjani in začnejo s svojo propagando kko je treba use druge vere stran spraut. Sej nč ne morm ker ste vi administratorji, mi boste račun zbrisal ker pišem resnico? Okej, sej tko dela svet dons, un k pove resnico je u pi*di, tist k se pa laže je pa kralj. In to ste vi kristjani.

Lep dan, -Clostridium Tetani

Ne mislim kar brisat računa, zato sem te tudi opozoril. Konstruktivno prispevanje je vedno dobrodošlo. Sicer pa je tako, da se pri mnogih verskih temah upoštevajo različne tradicije (krščanska, islamska, mormonska, hindijska... Poglej naprimer članek Jezus Kristus). V članek o Satanu sigurno sodi tudi judovsko-krščanski vidik. Za druge vidike, tudi vidik sodobnega satanizma, pa si vabljen k prispevanju. Seveda pa je potrebno pri pisanju navajati zanesljive vire (strokovno literaturo). --Janezdrilc (pogovor) 13:14, 4. julij 2014 (CEST)

Seznam člankov, ki se nahajajo v Wikipediji, Wikiviru in Wikinavedku[uredi kodo]

V dobi Wikipodatkov pa res ni treba iskati takih primerov peš ;-)
http://tools.wmflabs.org/autolist/autolist1.html?q=link[slwiki]%20and%20link[slwikisource]%20and%20link[slwikiquote]
(razen seveda tam, kjer članki še niso povezani v Wikipodatke). lp, — Yerpo Ha? 13:22, 17. oktober 2014 (CEST)

Zanimivo tole. Čeprav, sumim, da še ne deluje čisto brez hroščev: Toneta Partljiča in Josipa Vidmarja na primer sploh ne najde, čeprav imata "trojno" povezavo. Drugače pa hvala za posredovano orodje. Nisem ga doslej še poznal. --Janezdrilc (pogovor) 13:55, 17. oktober 2014 (CEST)

Kot rečeno, ne najde tistih, ki še nimajo vseh povezav vnesenih v pravi objekt v Wikipodatkih. Pri Partljiču je povezava manjkala, pri Vidmarju pa je bila v ločenem (torej napačnem) objektu, kar sem zdaj popravil, tako da bi moralo najti. Če se ti ljubi, preveri še ostale, ki si jih našel ročno, da poenotimo zadeve - kadar se tega lotijo boti, lahko pride do tovrstnih napak. — Yerpo Ha? 15:27, 17. oktober 2014 (CEST)

Saj res, nisem preveril, če so povezave ustrezno zbrane. Wikinavedek tako ali tako nameravam enkrat celega pregledat - 1258 člankov še ni povezanih z Wikipodatki, Wikivir pa sem že cel povezal, mislim predvsem na avtorje, medtem ko se pri delih še najdejo kakšna brez povezav. Spotoma: imaš kakšno idejo, kako dobiti seznam vseh literarnih del iz naše Wikipedije (mogoče s pomočjo zgornjega orodja)? --Janezdrilc (pogovor) 15:54, 17. oktober 2014 (CEST)

Uf, to boš zaenkrat bolj zanesljivo dobil prek našega drevesa kategorij (Kategorija:Knjige po letih ipd.). Spomnim se orodja, ki je izpisalo seznam vseh strani v podkategorijah neke kategorije, ampak ga zdajle ne najdem. V Wikipodatkih bo šlo, ko bodo objekti o vseh delih ustrezno opremljeni (za primer knjig "instance of: book"), kar bo zahtevalo še veliko dela. — Yerpo Ha? 16:07, 17. oktober 2014 (CEST)
Me je po naključju spomnilo, katero orodje sem mislil - Catscan. Če nastaviš iskanje po kategoriji Knjige po letih z globino 1, najde 857 knjig. Treba pa je upoštevati, da so nekateri članki o knjigah še v krovnih kategorijah Dela po letih ali čisto kje drugje, njih seveda ne najde. — Yerpo Ha? 19:02, 19. oktober 2014 (CEST)

U, hvala. Bo marsikaj olajšalo. --Janezdrilc (pogovor) 19:24, 19. oktober 2014 (CEST)

Koran v Wikiviru[uredi kodo]

Lep pozdrav z Bleda oz. iz Münchna ... Predlog pod lipo ali tam nekje je bil, da se slovenski prevod Korana in toto nekam kopira, recimo v Wikivir. Pogledal sem (mutatis mutandis), kako je s Svetim pismom ... pa ga zaenkrat še ni na Wikiviru, temveč v "običajni" wikipediji, s pripombo o avtorstvu (gotovo gre za avtorstvo prevoda). Kakšen argument bi lahko uporabil pri gp. in g. Almady (obeh prevajalcih Korana), da bi na ta predlog pristala? Politične dimenzije so mi jasne, ravno tako tudi,vsaj delno, pravice založnika. Slovenski Wikivir je predvsem namenjen avtohtonim slovenskim besedilom, tako da s tega vidika ni kakšnega posebnega motiva za lastnika teh pravic (če jih, in sicer katere, sploh zakonca Almady imata). Po deset plus letih dela in nedavnih zdrahah okoli Allaha npr. lahko da nista posebno nagnjena h kakršnemkoli koraku, ki bi dodatno razpenil Dolino šentflorjansko. Kakšen nasvet?

Slovenski Wikivir je namenjen vsem delom v slovenščini, kar pomeni tudi tuja prevedena dela. Če govorimo o Koranu, je cilj Wikivira, da zbere prav vse slovenske prevode, ne glede na avtorja prevoda, na jezik, iz katerega je prevajal, in, konec koncev, na "ortodoksnost" prevoda. Za zakonca Almady seveda ne bo kakšnega bistvenega doprinosa, kot to, da bi bil njun prevod prvi "online", s čimer pa bi se nedvomno povečala citiranost (začenši z Wikipedijo) - tudi drugi avtorji in mediji bi se ga zagotovo poslužili, kjer bi se pokazala potreba. Ne glede na spore z Islamsko skupnostjo sem iz odzivov medijev nekako dobil vtis, da vseeno prevladuje splošno prepričanje, da gre za visoko kakovosten prevod. Tako da, če obstaja kakšna možnost, da bi avtorja pristala na objavo, bi bilo seveda zelo dobrodošlo. Za Wikipedijo oziroma Wikivir pa bi to pomenilo bistveno povečanje ugleda (referenčnosti). In če si še zastavimo vprašanje, ali Slovenci potrebujejo internetno različico tako pomembnega dela, kot je Koran? Lahko primerjamo s Svetim pismom, kjer je stran Biblija.net samo danes (17. oktobra) izpisala 210.673 odlomkov, vse skupaj pa kar 986.718.504 (skoraj milijardo!). --Janezdrilc (pogovor) 17:09, 17. oktober 2014 (CEST)

Redovniki/menihi[uredi kodo]

Kaj misliš o Pogovor o kategoriji:Redovniki? --Sporti (pogovor) 16:02, 20. oktober 2014 (CEST)

Mohamed[uredi kodo]

Ali lahko prosim naslednjič pogledaš, kdo je pravzaprav dodal predlogo {{v delu}} na vrh članka? Predlogo sem namreč dodal zato, ker je moje urejanje že prišlo 2x v navzkrižje z uporabnikom Smozbleda, sedaj pa je tvoje urejanje prav tako prišlo v navzkrižje, tako da več ne vem, kje sem kaj spremenil in bom moral ročno preverjat spremenjene stvari. Hvala za razumevanje.--Archangel 14:34, 27. oktober 2014 (CET)

Uh, oprosti. Nisem preveril pa sem mislil, da jo je dal gor SmozBleda že pred časom. Sicer pa shrani kar svojo verzijo pa bom jaz kasneje še enkrat navedke popravil (moja napaka - moje posledice). --Janezdrilc (pogovor) 14:54, 27. oktober 2014 (CET)

Z lekturo sem praktično končal (sicer sem že včeraj zvečer odstranil predlogo). S pomočjo primerjav redakcij sem pazil, da nisem uničil tvojega dela, vendar vseeno enkrat preveri, da nisem česa povozil. Lp, --Archangel 20:48, 28. oktober 2014 (CET)

Ne, nisi povozil. Tako ali tako sem imel namen samo predlogo {{Koran}} urediti, preden SmozBleda dokonča članek na Wikiviru, da ne bo imel kasneje dvojnega dela. --Janezdrilc (pogovor) 21:04, 28. oktober 2014 (CET)

Hieronimova pisma[uredi kodo]

Slučajno sem naletel na tvoj prevod Hieronimovih pisem na wikiviru in imam pripombo: pri pismu devicam imaš na začetku "košček papirja" in "papirček" (tako nekako), kar ni najbolje, glede na to, da papirja v času, ko je bilo pismo napisano, še ni bilo. Vidim, da si prevajal iz angleščine, tako da je lahko napaka že tam, latinskega originala nisem iskal, ampak mogoče ne bi bilo slabo, če tole malo pogledaš in popraviš, kar lahko. --IP 213 (pogovor) 09:56, 19. november 2014 (CET)

Hvala za pripombo. Ne vem niti ali bi spremenil oziroma kako. Ta "papir" ni mišljen toliko v materialnem smislu (snov, izdelava, tekstura), pač pa bolj kot list, zvitek. Tudi prevod Franca Ksaverja Lukmana (ob pregledu študentov teologije pod mentorstvom Mirana Špeliča) je ohranil "papir". Mogoče bom vseeno tisti "papirček" spremenil v "listič" - bo bolj prikladno. Sem vesel drugače takih pripomb, ker lahko marsikar izboljšajo. --Janezdrilc (pogovor) 14:44, 19. november 2014 (CET)

Mitja Ferenc[uredi kodo]

No ja, po moje je tisto vendar pop. Malo narodnozabaven, ampak vendar pop. Ljudska glasba temu jaz res ne bi rekel. --IP 213 (pogovor) 08:59, 16. december 2014 (CET)

Saj kakšne pesmi imajo res bolj pop oziroma zabavne, samo izvorno so oni vseeno bližje ljudski/godčevski glasbi. Tudi na svoji spletni strani se opredeljujejo kot "ljudski" in "etno". Za pop bi skoraj nujno rabili še kakšne bobne in klaviature zraven. --Janezdrilc (pogovor) 10:51, 16. december 2014 (CET)

Tudi prav. Kar sem jaz videl po TV je bilo precej pop. Je pa res, da jih slabo poznam, ker tako glasbo hitro zamenjam za kaj boljšega. --IP 213 (pogovor) 11:10, 16. december 2014 (CET)

Ferenca zgleda ni tako lahko kategorizirati :) --Janezdrilc (pogovor) 11:48, 16. december 2014 (CET)

Kategorije o ljudeh[uredi kodo]

Ojla, če ustvarjaš kategorije o ljudeh (npr Kategorija:Janez Menart), je fino vanje umestiti tudi biografijo, kot glavni članek kategorije. In jih povezati z ustreznicami v drugih jezikih, če obstajajo. — Yerpo Ha? 16:13, 20. april 2015 (CEST)

Kategorije sem pregledoval bolj zaradi sinhronizacije z Wikivirom, kjer moram vse kategorije o avtorjih še povezat z Wikipodatki, tukajšnje pa potem tudi. Tudi literarna dela bi moral enkrat še povezat med s: in w:, samo vidim, da je dosti člankov pomankljivo kategoriziranih, tako da ne vem, kako temeljito je sploh lahko to opravilo. Tu sem od novih kategorij ustvaril samo tiste, ki so bile v Posebno:ŽeleneKategorije, pa še tam je seznam omejen na 5.000 enot. --Janezdrilc (pogovor) 16:39, 20. april 2015 (CEST)

Marija Gorše Perhaj[uredi kodo]

Lep pozdrav,

upam, da pri tej pesnici ne bo prišlo do zmešnjave. Rojena je bila Potokar, poročena Perhaj. Kot avtorica pa se je podpisovala kot Marija Gorše - psevdonim / umetniško ime.

Zagotovo pa ni bila Marija Gorše Perhaj. Napaka je bila že v osnovi moja.  »Max Viktor (pogovor) 20:14, 1. maj 2015 (CEST)«

Aha, v tem primeru je sedanji naslov zavajajoč. Predlagam prestavitev na naslov Marija Perhaj, v uvodni vrstici pa se dopiše še rojstno ime in vzdevek posebej. --Janezdrilc (pogovor) 21:17, 1. maj 2015 (CEST)

Navedki[uredi kodo]

Tistih nekaj navedkov bi pmsm lahko ostajalo v člankih. Ne urejajo vsi v drugih projektih. Če bo tako ostalo, se osebno ne bi/bom trudil za urejanje navedkov, ker je to druga zgodba. Se bo kdo še spomnil npr. wikienačba ipd. Določena mera navedkov v enciklopedičnem članku dopolnjuje vsebino, projekt Wikinavedek pa je verjetno le 'suhoparna' zbirka. --xJaM (pogovor) 15:58, 18. julij 2015 (CEST)

Navedke v člankih drugače podpiram - mislim na tiste, ki so v sklopu besedila in ga s tem tudi zaokrožujejo. Prestavim samo tiste, ki se nahajajo v samostojnih poglavjih in niso vključeni v članek kot tak. Članek Glasba je (bil) lep primer takih navedkov.
Problem je, ker imamo v posameznih wikiprojektih raznih vsebin, ki sodijo v kak drug wikiprojekt. Tudi v Wikiknjigah in Wikiverzi sem videl, da bo treba nekaj (precej?) stvari prestaviti bodisi v Wikipedijo ali Wikivir. Brez tega reda je težko včasih kaj najti, zato nekoliko čistim in "prerazporejam". Najlepše se to vidi potem v Wikipodatkih, kjer se točno vidi, ali imamo kakšen članek v katerem izmed projektov ali ne. Veliko dela je še na tem področju, vendar če meniš, da ni neke bistvene koristi od prestavljanja navedkov, jih lahko tudi pustim, ali prenesem brez da bi jih odstranil v Wikipediji. Meni se bolj zdi, da je tako vključevanje navedkov v wikipedijske članke stvar stare prakse, ko še ni bilo toliko doslednosti, nekaj podobnega kot z nalaganjem slik na Wikipedijo, preden je prišla Zbirka. --Janezdrilc (pogovor) 20:00, 18. julij 2015 (CEST)
Kakšen reprezentativen navedek ali dva tudi pmm lahko ostaneta, če imata vsebinsko zvezo z besedilom, v tem primeru se ju prenese brez da bi ju odstranil iz članka. Več kot to pa res sodi v Wikinavedek. — Yerpo Ha? 20:20, 18. julij 2015 (CEST)

Ok, prenesel bom vse, pa poskušal presoditi, kaj naj ostane. Če kdo naleti na kako "pretiravanje", naj samo vrne urejanje. To velja tudi za dosedanje izbrise. --Janezdrilc (pogovor) 20:34, 18. julij 2015 (CEST)

Slavonic runes[uredi kodo]

I ask you to create an article "Slavonic runes" in your Wikipedia (Slavonia). I ask you to download pictures from Slovenia in "Category:Slavonic runes" commons.wikimedia.org (That's how I know about it -

  1. воинский доспех из Стичны VII века до н.э.;
  2. шлем из города Вач ;
  3. руны на монете из Народного музея Словении

и другие археологические артефакты → http://runirusnarod.forum2x2.ru/t15p15-topic ;
http://www.organizmica.org/archive/305/ria.shtml).
Sources:

  • Tomašic Ivan. Razstava: Veneti na Slovenskem. Ptuj, 2001
  • Savli Jozko, Bor Matej, Tomazic Ivan. Veneti. First Builders of European Community. Tracing the History and Language of Early Ancestors of Slovenes, Wien, 1996
  • Wolianski T. Die Briefe über die slavischen Alterthümer. Gniezno, 1845.

and etc. Regards --Krupski Oleg (pogovor) 23:36, 7. avgust 2015 (CEST)

Naslovi[uredi kodo]

Živjo. Hvala, da si mi povedal glede nazivov v naslovih. Od zdaj se bom tega držala in če te naslovi člankov, ki sem jih že napisala, motijo, jih lahko spremeniš kakor želiš. --Dasek123 (pogovor) 19:56, 22. avgust 2015 (CEST)

Brižinski spomeniki kot prevod Svetega pisma[uredi kodo]

Na strani "Slovenski prevodi Svetega pisma" je precej dolg (drugi) odstavek, ki govori o Brižinskih spomenikih kot prevodu Svetega pisma. Glede na to, da gre v teh besedilih samo za dva (približna) navedka in nekaj namigov/aluzij, se mi zdi glede na količino ostalih informacij to preveč in tudi delno zavajajoče, ker dejansko ne gre za "prevod Svetega pisma" v pravem pomenu besede. Predlagam, da se to na tej strani bistveno skrajša, morda nekako v tem smislu:

Prve drobce svetopisemskih prevodov sicer najdemo že v Brižinskih spomenikih, kjer sta dva neposredna navedka (Mt 25,34 in Mt 25,35) ter več literarnih namigov. Še bolj to velja za Celovški in Starogorski rokopis, saj sta njuna prva dva dela pravzaprav prevoda svetopisemskih besedil: očenaš (Mt 6,9-13) in zdravamarija (Lk 1,28.42).

Seveda pa je škoda, da bi se preostale informacije zgubile, zato predlagam, da se jih vključi kam na stran Brižinskih spomenikov, mogoče kot nov razdelek "Svetopisemske prvine v besedilih" ipd.

Lp,--Matjaž Črnivec (pogovor) 16:08, 21. september 2015 (CEST)

Če smem dodati, predlagam, da se za to besedilo poišče ustrezen vir. Nekaj podobnega je namreč pisalo tudi v angleški Wikipediji, pa je bilo odstranjeno, saj ni bilo podprto z virom. --Eleassar pogovor 18:57, 21. september 2015 (CEST)

Hvala za predlog popravka. Za opis v članku se mi zdi povsem zadosten, zato sem ga kar nadomestil s prejšnjim odstavkom. Izvirno besedilo spomenikov je tako ali tako že shranjeno v Wikiviru, zato sem naredil samo povezavo. --Janezdrilc (pogovor) 13:56, 22. september 2015 (CEST)