Pojdi na vsebino

2. državni zbor Republike Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Konstitutivna seja drugega Državnega zbora Republike Slovenije je bila 28. novembra 1996 po volitvah[1], ki so bile 3. novembra 1996 in ko se je iztekel mandat predhodnemu Državnemu zboru. Mandat se je končal 27. oktobra 2000, ko je bila ustanovljen 3. državni zbor Republike Slovenije.[1]

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Oblikovanje koalicije

[uredi | uredi kodo]

Slovenska ljudska stranka (SLS), Socialno-demokratska stranka (SDS) in Slovenski krščanski demokrati (SKD) so na volitvah prejeli skupaj 45,13 % glasov in s tem 45 poslanskih sedežev. Ostale stranke: Liberalna demokracija Slovenije (LDS), Združena lista socialnih demokratov (ZLSD), Slovenska nacionalna stranka (SNS), Demokratična stranka upokojencev (DeSUS) so prejele skupaj 43,58 % glasov oziroma 43 poslanskih sedežev. Mandat za sestavo vlade je dobil predsednik LDS, ki je na volitvah dobila relativno večino. Njegov prvi predlog, po katerem naj bi vladajočo koalicijo sestavljale stranke: LDS, ZLSD, DeSUS in SNS, ni dobil zadostne podpore.

Do oblikovanja koalicije je prišlo februarja leta 1997. Sklenile so jo stranke LDS, SLS in DeSUS.

Razmerje med koalicijskimi in opozicijskimi poslanci je bilo naslednje:

  • Koalicija:
poslanska skupina LDS - 25 poslancev
poslanska skupina SLS - 19 poslancev
poslanska skupina DeSUS - 5 poslancev
  • Opozicija:
poslanska skupina SDS - 16 poslancev
poslanska skupina SKD - 9 poslancev
poslanska skupina ZLSD - 9 poslancev
poslanska skupina SNS - 4 poslanci

Poleg teh so Državni zbor sestavljali še: po en poslanec italijanske in madžarske narodne skupnosti ter en samostojen poslanec. Koalicija v navedeni sestavi je delovala do 8. aprila 2000, ko v Državnem zboru predlog predsednika Vlade za izvolitev nadomestnih ministrov, ki je bil vezan na zaupnico Vladi, ni dobil podpore. Začel se je postopek za imenovanje novega mandatarja za sestavo Vlade.

Nezaupnica

[uredi | uredi kodo]

Državni zbor je 8. aprila 2000 vladi izglasoval nezaupnico. Novi mandatar je postal dr. Andrej Bajuk. Nova vladna koalicija je bila sestavljena 7. junija 2000.

Razmerje med koalicijskimi in opozicijskimi poslanci je bilo tako po 7. juniju 2000 naslednje:

  • Koalicija:
PS SLS+SKD - 28 poslancev
PS SDS - 16 poslancev
  • Opozicija:
PS LDS - 25 poslancev
PS ZLSD - 9 poslancev
PS DeSUS - 4 poslanci
PS SNS - 4 poslanci

Poleg teh so državni zbor sestavljali še: po en poslanec italijanske in madžarske narodne skupnosti ter trije samostojni poslanci.

Vodstvo

[uredi | uredi kodo]
Predsednik Državnega zbora
Podpredsedniki Državnega zbora

Državni zbor je imel v tem mandatu 21 rednih sej v trajanju 235 dni ter 55 izrednih sej v trajanju 198 dni. Od teh je bilo sedem sej zaprtih za javnost. V tem času je Državni zbor sprejel dva ustavna zakona, 186 zakonov, 155 zakonov o spremembah in dopolnitvah zakona, 290 zakonov o ratifikaciji, 5 obveznih razlag, 2 poslovnika, 9 nacionalnih programov, 1 resolucijo, 2 deklaraciji, 675 odlokov, 21 sklepov, 8 proračunov in sorodnih aktov, odredil je 5 parlamentarnih preiskav in sprejel 53 drugih aktov.

Med mandatom je bilo vloženih 7 interpelacij.

Preiskovalne komisije

[uredi | uredi kodo]

V drugem mandatnem obdobju je bilo ustanovljenih pet preiskovalnih komisij:

Poslanci

[uredi | uredi kodo]

Tekom mandata je poslanske skupine zamenjalo oz. zapustilo več poslancev[2]

Viri in opombe

[uredi | uredi kodo]
  • Državni zbor Republike Slovenije (2002). Državni zbor Republike Slovenije 1992-2002. Državni zbor Republike Slovenije. COBISS 121067776. ISBN 961-6415-05-0.

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]