Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani OECD)
Jump to navigation Jump to search
Logotip OECD

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (kratica OECD po angleškem: Organisation for Economic Co-operation and Development) je mednarodna gospodarska organizacija razvitih držav, ki sprejemajo načela predstavniške demokracije in svobodnega trga.

Plakat za Marshallov načrt.
Med zastavami je tudi zastava Svobodnega tržaškega ozemlja, napačno z modrim ozadjem (desno, nad italijansko). Stilizirana ameriška zastava daje smer vetrni turbini.

Začetek organizacije sega v leto 1948, ko je bila ustanovljena kot Organizacija za evropsko gospodarsko sodelovanje (OEEC). Takrat je bila ena izmed nalog organizacije izvajanje Marshallovega načrta za povojno obnovo Evrope. Kasneje so bile v članstvo sprejete ne-evropske države. Organizacija se je preuredila in sprejela sedanje ime leta 1961 (30 September 1961). Takrat je postala pridružena članica OECD tudi Jugoslavija.

Poleg prvotnih 20 članic se je kasneje vključilo še 13 držav, zadnja med njimi Izrael (2010). Tekom leta 2010 bo skupno število članic naraslo na 33.

Članice[uredi | uredi kodo]

Države članice OECD

OECD ima danes 34 polnopravnih članic. Med temi je po standardih Svetovne banke iz leta 2010 30 držav z visokim prihodkom (označenih z *).

Ustanovne članice (1961):
Pozneje pridružene (navedene kronološko po letu vstopa):

V delu OECD sodeluje poleg držav članic Evropske unije tudi Evropska komisija.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • OECD-Members - več podatkov o delu posameznih članic v OECD