Azija: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 2.061 zlogov ,  pred 1 letom
m
Reverted 1 edit by 2001:1470:F6BC:EE:5855:6C4D:ABA3:7C6D (talk) to last revision by Upwinxp. (TW)
Oznaki: vizualno urejanje ponavljanje znakov
m (Reverted 1 edit by 2001:1470:F6BC:EE:5855:6C4D:ABA3:7C6D (talk) to last revision by Upwinxp. (TW))
Oznaka: razveljavitev
|2012 |4175038363
}}
V Aziji živi 60 % svetovnega prebivalstva, od tega več kot polovica na Kitajskem in v Indiji. Prebivalstvo je neenakomerno razporejeno. Redko poseljena območja so predvsem na severu in jugovzhodu celine ter v osrednji Aziji. Glavni razlog za to pa je podnebje z malo padavinami oziroma z nizkimi temperaturami. Najgosteje poseljena območja so na [[Filipini]]h, na obalah Indokitajskega polotoka, gosto poseljeni so tudi otok [[Java]], Kitajska in Indija ter Japonska. Glavni razlogi so predvsem nižinski relief, rodovitna prst, možnost ukvarjanja s kmetijstvom in prisotnost rek. Naravni prirastek je v Aziji nad svetovnim povprečjem. Rodnost je visoka (okrog 25‰) medtem ko je smrtnosmrtnost precej manjša (8‰). Povprečna stopnja urbanizacije je v Aziji 50 %, medtem ko je v nekaterih državah celo 90 % ([[Japonska]], Singapur, Izrael), v drugih pa tudi pod 20 % ([[Butan (država)|Butan]], [[Nepal]], [[Bangladeš]]). Delež urbanega prebivalstva se sicer veča, s tem pa se pojavlja problem prenaseljenosti v mestih, brezposelnosti in številne druge težave.
 
=== Rasna in verska sestava ===
Glavni kmetijski pridelki so riž (vlažna tropska in subtropska podnebja), maniok (ekvatorialno podnebje), juta, dateljni (oaze JZ Azije), sojaHrane je v Aziji sicer dovolj, venhjjggfgngfngdnfngfdfnggnngfgfngdgfndar ni dovolj kvalitetna, zato so poskušali izvesti določene spremembe. Uvedli so t. i. zeleno revolucijo pri čemer so med seboj križali sorte tako da so dobili nove visokorodne vrste. Ker gre za občutljive rastline pa je potrebno tudi veliko vlaganja, zato so se v tako pridelavo usmerili le tisti z dovolj denarja kar pa je prineslo še večje socialne razlike.
 
V Aziji prevladuje rumena rasa, ki je razširjena predvsem na vzhodu in jugovzhodu celine. Bela rasa je razširjena v Rusiji, JZ Aziji in Indiji.
 
Iz Azije izvirajo vse svetovne [[religija|religije]]. [[Krščanstvo]] izvira iz [[Izrael]]a, vendar so danes kristjani v Aziji v manjšini. Pravoslavne najdemo v [[Rusija|Rusiji]], medtem ko katolike na Filipinih in v [[Jeruzalem]]u. [[Islam]] je najbolj razširjen na arabskem polotoku in ima velik vpliv na življenje ljudi. V Indiji je razširjen [[hinduizem]], medtem ko je na Japonskem najbolj razširjen [[šintoizem]]. Pripadnike [[budizem|budizma]] najdemo v Indokini, na [[Tibet]]u in tudi na Kitajskem, kjer pa je razširjen tudi [[konfucionizem]].
 
== Kmetijstvo ==
 
Za večino azijskih držav je [[kmetijstvo]] še vedno prevladujoča panoga, vendar se med njimi kažejo velike razlike. Kmetijske države z več kot 70 % kmečkega prebivalstva (Bangladeš, Butan, Nepal, [[Afganistan]]…) imajo zelo slabo razvito kmetijstvo. Na drugi strani pa so države z visoko razvitim kmetijstvom vendar imajo zelo majhen delež kmečkega prebivalstva (Japonska, [[Tajvan]]…). Za visoko razvito kmetijstvo je značilen velik hektarski donos, države v kmetijstvo vlagajo dovolj kapitala in podpirajo uvajanje novih tehnologij.
Kljub velikemu deležu kmečkega prebivalstva pa se pojavlja problem pomanjkanja površin primernih za obdelavo, saj jih je le okrog 20 %, v nekaterih državah celo pod 10 %. Glavni razlog za to pa podnebje, saj so določena območja puščavska druga pa prevlažna, [[hidromelioracija]] pa je predraga.
 
Glavni kmetijski pridelki so riž (vlažna tropska in subtropska podnebja), maniok (ekvatorialno podnebje), juta, dateljni (oaze JZ Azije), soja (Kitajska), kavčuk (Indonezija, Malezija), banane, čaj (južna Azija)
 
=== Zelena revolucija ===
 
Glavni kmetijski pridelki so riž (vlažna tropska in subtropska podnebja), maniok (ekvatorialno podnebje), juta, dateljni (oaze JZ Azije), sojaHraneHrane je v Aziji sicer dovolj, venhjjggfgngfngdnfngfdfnggnngfgfngdgfndarvendar ni dovolj kvalitetna, zato so poskušali izvesti določene spremembe. Uvedli so t. i. zeleno revolucijo pri čemer so med seboj križali sorte tako da so dobili nove visokorodne vrste. Ker gre za občutljive rastline pa je potrebno tudi veliko vlaganja, zato so se v tako pridelavo usmerili le tisti z dovolj denarja kar pa je prineslo še večje socialne razlike.
 
=== Oblike poljedelstva ===
39

urejanj

Navigacijski meni