Tigris

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tigris
Zemljevid povodja Tigris-Evfrat
Lokacija
DržaveTurčija, Irak, Sirija in Iran
Fizične lastnosti
IzvirVzhodna Turčija
IzlivŠat el Arab
Dolžina1900 km
Tigris v Mosulu, Irak

Tígris (staroperzijsko Tigr, sirsko aramejsko Deqlath, arabsko دجلة, Didžla, turško Dicle; biblično Hiddeqel) je reka, ki teče na vzhodu nekdanje Mezopotamije. Ime Tigris prihaja iz staroperzijskega jezika in pomeni »hitra«. V perzijskem imperiju so reko poimenovali tudi »Arvand«, ki ima isti pomen. Ime Arvand je danes označba za spodnji del reke v perzijščini.

Reka je dolga približno 1900 km. Izvira v turškem gorovju Taurus, nato pa teče v južnovzhodni smeri, na kratkem odseku tvori mejo med Turčijo in Sirijo, nato pa priteče v Irak, kjer se pridruži reki Evfrat blizu Al Qurna v južnem delu države. Obe reki ob spojitvi skupaj tvorita plovni kanal Šat el Arab, ki se izliva v Perzijski zaliv.

Bagdad, prestolnica Iraka, se nahaja na desni brežini reke Tigris, medtem ko se pristaniško mesto Basra razteza čez Tigris in Evfrat. V starodavnih časih je večina večjih mest stalo zraven reke zaradi namakalnega poljedelstva. Ob reki se nahaja tudi mesto Tikrit, rojstno mesto Sadama Huseina.

Reka je že dolgo pomembna plovna pot. Promet se je sicer zmanjšal sredi 20. stoletja, ko so zgradili železnico Basra-Bagdad-Mosul, poleg tega pa se je veliko prometa preusmerilo na bližnje ceste.