Hindukuš

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Satelitski pogled na Hindukuš

Hindukuš (perzijsko in paštunsko هندوکش) je gorovje v Afganistanu, tudi v severni regiji v Pakistanu. Obdajajo ga Pamir, Karakorum in Himalaja. V gorovju izvirajo tudi reke Kabul, Helmond in Hari Rud.

Gorovje[uredi | uredi kodo]

Gorovje Hindukuša se znižuje proti zahodu: srednji del v bližini Kabula je visok od 4500 do 6000 metrov; zahodni del je visok od 3500 do 4000 metrov. Povprečna nadmorska višina Hindukuša je 4500 metrov.

Dolžina celotnega gorovje je 966 km, povprečna širina (smer sever-jug) pa meri okoli 240 km. Samo okoli 600 km Hindukuša se imenuje se Hindukuš. Ostanek pa so druga manjša gorovja: Koh-e Baba, Salang, Koh-e Paghman, Spin Ghar, Siah Koh, Koh-e Khwaja Mohammad, Selseleh-e Band-e Turkestan. Zahodni Safid Koh, Siah Band in Doshakh imajo skupno ime Paropamisus.

Čez gore potekajo visoki gorski prelazi ("kotali"), strateško pomembni za promet karavan. Najpomembnejši gorski prelaz je Kotal-e Salang (3,878 m); povezuje Kabul in točke na severu z južnimi v Afganistanu, skozi prelaz vodi predor Salang.

Vzhodni Hindukuš[uredi | uredi kodo]

Vzhodno gorovje Hindukuša, poznan tudi kot Nizki Hindukuš, leži na večjem delu severnega Pakistana in majhim delom v Afganistanu. V pokrajini Chitral v Pakistanu ležijo najvišji vrhovi Hindukuša (Tirich Mir, Noshaq, in Istoro Nal).