Hindukuš

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Satelitski pogled na Hindukuš

Hindukuš (perzijsko in paštunsko هندوکش) je gorovje v Afganistanu, tudi v severni regiji v Pakistanu. Obdajajo ga Pamir, Karakorum in Himalaja. V gorovju izvirajo tudi reke Kabul, Helmond in Hari Rud.

Gorovje[uredi | uredi kodo]

Gorovje Hindu Kusha se znižujejo proti zahodu : srednji del v bližini Kabula je visoko od 4,500 do 6,000 metrov; zahodni del je višine od 3,500 do 4,000 metrov. Povprečna nadmorska višina za Hindu Kush je 4,500 metrov.

Dolžina celotnega gorovje je 966 km, povprečna širina (smer sever-jug) pa meri okoli 240 km. Samo okoli 600 km Hindu Kusha se imenuje se Hindu Kushke gore. Ostatak pa so druga manjša gorovja: Koh-e Baba, Salang, Koh-e Paghman, Spin Ghar, Siah Koh, Koh-e Khwaja Mohammad, Selseleh-e Band-e Turkestan. Zahadni Safid Koh, Siah Band in Doshakh imajo skupno ime Paropamisus.

Čez gore potekajo visoki gorski prelazi ("kotali"), strateško pomembni za promet karavan. Najpomembnejši gorski prelaz je Kotal-e Salang (3,878 m); povezuje Kabul in točke na severu z južnimi v Afganistanu.

Vzhodni Hindu Kush[uredi | uredi kodo]

Vzhodno Hindu Kush gorovje, poznan je tudi kot Nizko Hindu Kush gorovje, leži na večjem delu severnega Pakistana in manjhim delom v Afganistanu. V pokrajini Chitral v Pakistanu ležijo najviši vrhovi Hindu Kusha (Tirich Mir, Noshaq, in Istoro Nal).