Wikipedija:Pod lipo/Arhiv-2006-08-24

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Archive Stran je arhiv. Prosimo, ne spreminjajte je. Komentarje objavite na trenutni strani Pod lipo.

Debirokratizacija?[uredi | uredi kodo]

Pred kakim letom sem bil brez svoje vednosti, očitno po nekakšnem senioritetnem avtomatizmu, predlagan in tudi izvoljen za birokrata Wikipedije. Ker sem Wikipedijo obiskoval bolj poredko, je trajalo nekaj mesecev, da sem to sploh ugotovil. V celem letu nisem, mislim, niti enkrat uporabil kateregakoli od svojih birokratskih pooblastil, niti ne kaže, da se bo to v kratkem spremenilo. Zategadelj vljudno prosim za razrešitev s funkcije birokrata Wikipedije. --Peterlin 10:26, 25 julij 2006 (CEST)

Hm, postopek je bolj kompliciran kot povišanje. Če te ne moti, te pač zavedemo kot trenutno neaktivnega birokrata.--Andrejj 14:04, 10 avgust 2006 (CEST)

Ste vedeli, da ...[uredi | uredi kodo]

Verjetno ste opazili, da sem na wikidopustu. Moj računalnik se je pokvaril in sedaj prispevam s 8 let starega prenosnika (svetlobna hitrost). Pa pojdimo k bistvu. Včeraj sem končno prišel do wikipedije in opazim spremenjeno datoteko ali ste vedeli, da. Z Klemenom sva se ravno dan pred okvaro mojega računalnika pogovarjala zdaj pa jesam spremenil vnose, ki mu niso bili všeč. http://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=Predloga%3ADid_you_know&diff=538943&oldid=538130 še huje pa je to da, je vsebino zamenjal tudi v arhivu in tako vsebina, ki je bila dodana 19 tega meseca bila dodana kar 17. V arhiv se doda vse spremembe pa naj bo to karkoli. Pa še to ni se dodal niti v tabelo urejevalce predloga najbi bila zdaj moja urejanje pa je klemenovo. --Miha | Pogovor 20:01, 25 julij 2006 (CEST)

Pod "Ali ste vedeli, da ..." spadajo samo novi članki. To pa niso članki o Plutonu, nemščini in Velikem koralnem grebenu. Tako da Klemnovo urejanje ni sporno. -- Keber 07:46, 26 julij 2006 (CEST)
Proti urejanju nimam nič razen, da je vsebina preveč enolićna. Jezen pa sem zaradi tega ker je spremenil arhiv in se ni dodal med urejevalce.

Članka o Plutonovih lunah in velikem koralnem grebenu sta sicer nova. LP, --Miha | Pogovor

No, no. Članek Pluton (planet) izvira iz februarja, oni o Velikem koralnem grebenu pa iz januarja 2005. Novi oz. popravljeni so samo podatki, članka pa sta stara in jih novi podatki ne spremenijo tako bistveno, da bi se ju splačalo še enkrat cela prebrati. Poleg tega, Miha, ni v navadi (prepovedano sicer tudi ni in občasno se dogaja), da bi človek za prvo stran izbiral vsebino, ki jo je sam dodal. Klemen je naredil prav, ko je to spremenil (lahko pa bi, denimo, to napisal v opisu urejanja).
Glede arhiva pa smo lahko tudi pragmatični. Verjetno nima smisla arhivirati vsake napake. Kaj pa, če bi kdo dodal reklamo za čistilo za greznice? Bi jo tudi arhivirali? --romanm (pogovor) 21:43, 26 julij 2006 (CEST)

Pišemo pod naslovom, ki gre na Klemenov račun. Počasi mi gre že na živce, da prav vsakdo udriha po tem Klemenu, kot bi bil iz plastelina. Še najbolj pa težijo tisti, ki nimajo bogve kako velikega števila prispevkov (po možnosti tudi taki, ki so šele pred kratkim izdelali uporabniški račun). Dajte se malo umirit. Nekatere neetične reči lahko privedejo tako daleč, da niso več estetske. lp., --Ziga 23:32, 26 julij 2006 (CEST)

Lep pozdrav, res nepremišljeno sem grdo napedel Klemena, zato se mu opravičujem za napad. --Miha | Pogovor 19:13, 31 julij 2006 (CEST)

Wikimanija 2006[uredi | uredi kodo]

Naj kdo umakne sporočilo za predhodne prijave na Wikimanijo 2006 in nadomesti s čim bolj sodobnejšim. Tako nas pa na vsaki strani to sporočilo opozoarja, da smo skoraj tri tedne za časom. -- Keber 07:44, 26 julij 2006 (CEST)

Urejanje razdelkov[uredi | uredi kodo]

Za urejanje člankov bi se mi zdela praktična ena rešitev. In sicer, pogrešam možnost urejanja (link Spremeni) takoj na začetku članka. Če hočeš urediti npr. nekaj uvodnih vrstic, moraš shraniti celoten članek, kar pomeni, da se dostikrat shranjujejo nepotrebne količine teksta. Kakor obstaja gumbek "A" (naslovna vrstica druge ravni), ki avtomatsko ponudi lasten Spremeni, bi lahko obstajal drug gumbek ali kaj drugega, ki bi ponujal razdelitev poglavja ali le dela poglavja na več razdelkov z možnostjo urejanja. Ali je kaj takega izvedljivo; ali je odvisno izključno od ameriških programerjev? Še kdo mogoče pogreša kaj takega? --Janezdrilc 15:15, 26 julij 2006 (CEST)

Tudi sam sem že pogrešal možnost urejanja uvoda. Lahko pogledaš hrošča #156, pa morda bo (MMG, programerji niso nujno ameriški). Baje, da se da vključiti v CSS za posameznika ali na ravni celotne Wikipedije (nisem preskusil). --romanm (pogovor) 22:21, 26 julij 2006 (CEST)

Tuja imena[uredi | uredi kodo]

Malček bolj sem se poglobil v slovensko različico Wikipedie in opazil nekaj nekonsistentnosti, katere bi po mojem mnenju morali doreči. Zlasti glede imen oseb s tujimi imeni, ki večkrat kršijo pravopisna pravila in prakso, po drugi strani pa se na različnih straneh pojavljajo v različnih oblikah.

Malo sem se pozanimal pri lektorjih in dobil odgovor, da reč resda ni preprosta, vendar pa obstajajo smernice, ki pri tem pomagajo. Tako naj bi se slovenila imena, ki so zapisana v ne-latniski transkripciji, z izjemo kitajskih imen. To pomeni, da je Gandhi pravilno slovensko Gandi, Mao Cetung pa Mao Zedong (oba primera "napak" sta že objavljena).

Res je, da različni časopisi pri nas upoštevajo različna pravila, toda nanje se ne gre zanašati. Eno od vodil naj bi bilo ,da mi morali paziti, da slovenščina ne bi bila v podrejenem, kolonialnem odnosu do angleščine, to pa pomeni, da se sloveni, kar se le da.

Predlagam, da bi izdelali natančnejša navodila/pravila glede uporabe tujih imen v Wikipediji. --Odisej 13:54, 27 julij 2006 (CEST)

Predlagam, da se predvsem držimo norme iz Slovenskega pravopisa, z nekaterimi prilagoditvami. Če se prav spomnim debate v časopisju - ali pa je bila tukaj - za azijske jezike SP nima najboljših rešitev. --IP 213 14:41, 3 avgust 2006 (CEST)

zemljevid.najdi.si[uredi | uredi kodo]

Pojavila se je nova storitev pri Najdi.si, ki bi jo lahko vključevali v članke za iskanje pozicije, ker se mi zdi zemljevid kar dobro zapoljnjen. Sam niti ne vem kako bi ti vključili (obstoječi sistem mi je malce čuden), tako da prosim za predloge...--KoRnholio8 12:59, 30 julij 2006 (CEST)

Sem pretestiral in je zelo uporabno. Za Wikipedijo in na splošno. Če se v članek skopira naslov iz okenca se po kliku na povezavo hitro odpre zemljevid z pravilnim izrezom in zoomom (kot je bil izbran). Zelo lepa stvar!!!!
Pravkar sem na Najdi.si samopinciativno poslal e sporočilo z vprašanjem ali smemo v naše članke dodajati take povezave (ne kopij zemljevidov). Bomo videli kaj bodo odgovorili. LP --Janez Novak 13:38, 2 avgust 2006 (CEST)
V manj kot eni uri sem dobil odgovor:
Spoštovani,
pri Najdi.si imamo Wikipedijo že nekaj èasa v mislih za tesnejše sodelovanje. Zadetki iz Wikipedije so namreè pri doloèenih pojmih daleè najbolj relevantni in naš algoritem bo to nekako moral upoštevati. Gotovo se bomo v bližnji prihodnosti še kaj slišali.
Seveda pa vam dovolimo neomejeno dodajanje povezav na toèno doloèene poglede na zemljevidu.
Lep pozdrav,
Rok Zorko
Urednik Najdi.si

Tako da je vsaj načelno problem zemljevidov rešen. Ko sem delal včejaj pozno ponoči se mi je pomotoma zdelo da se lahko določi tudi zoom, kar ne drži, seveda pa uporabnik lahko sam spreminja zoom.

Postopek je naslednji:

  • Jaz delam v Mozili in imam odprtih vedno več tabov, dva sta za Wikipedijo, ostali so prosti.
  • v enem od prostih tabov odprem Najdi.si
  • izberm tab (dokaj nov) za zemljevide
  • v okno za iskanje Najdi.si vnesem željeni kraj (lahko tudi ulico ali firmo - kar je za Wikipedijo manj uporabno)
  • ker je lahko zadetkov več (glejte spodnja primera za Vrbo in Kostanjevico) poskrbim, da je željeni kraj prvi zadetek (z dopolnitvijo iskalnega pojma)
  • V Mozili mi izpiše v njenem iskalnem oknu pravilni naslov za zemljevid.
  • ta naslov skopiram v članek

Kako bo točno delovalo v Internet exploreju in ostalih internetnih programih za dostop mora poskusiti kdo drugi.

Lep pozdrav in veliko uspeha pri dodajanju zemljevidov!

OPOMBA: Popoldan in zvečer bom večino časa za mašino. --Janez Novak 15:02, 2 avgust 2006 (CEST)


Še pozabljeni rezultati testiranja:

Najdeno z Vrba

Najdeno z Vrba Dobrna

Najdeno z Kostanjevica

NAjdeno z Kostanjevica na krasu

--Janez Novak 15:09, 2 avgust 2006 (CEST)

Primer uporabe je v Vrba na Gorenjskem

--Janez Novak 15:40, 2 avgust 2006 (CEST)

Tudi jaz sem navdušen v zemljrvidu ima zelo veliko podatkov tudi manjše kraje. Škoda je le, da mi ne dela v Firefoxu (očitno imam kaj pokvarjeno) in do nejea dostopam iz Koquerorja. --Miha | Pogovor 10:11, 3 avgust 2006 (CEST)

Orodna vrstica[uredi | uredi kodo]

Na wikipedia.mozdev.org je najnovejša verzija razširitve "Wikipedia toolbar" za uporabnike mozile s katerim si lahko (posebno še začetniki) precej olajšate urejanje. --JozeS 07:05, 1 avgust 2006 (CEST)

Mimogrede, deluje samo z Mozillo 1.5 --Burek 15:31, 1 avgust 2006 (CEST)

Naša Wikipedija še nima članka (vsebina licence mislim) o tej licenci glede na to da je licenca objavljena pod pogoji GFDL ali bi lahko na stran o licenci poleg opisa in zgodovine dodal še njeno vsebino v slovenskem prevodu (nahaja se na straneh Društva uporabnikov Linuxa slovenija - Lugos) LP, --Miha | Pogovor 13:40, 1 avgust 2006 (CEST)

Kako vam je všeč prenovljen članek, prav za KDE 4.0 pa sem prenovil tudi predlogo comp-stub. Všeč bi mi bilo če bi na podoben način preuredili še druge škrbinske predloge. LP, --Miha | Pogovor 12:57, 2 avgust 2006 (CEST)

Zelo izčrpen članek vreden pohvale. Seveda kar tako naprej!--KoRnholio8 13:31, 2 avgust 2006 (CEST)

Preden dodate oznako slog ali cleanup, preverite copyvio[uredi | uredi kodo]

če vam to čas dopušča. (glej npr. pogovor članka Manca Špik) lp., --Ziga 08:36, 3 avgust 2006 (CEST)

Novo pravilo no bolj napotek k označevanju. Kako se vam zdi? LP; --Miha | Pogovor 14:27, 3 avgust 2006 (CEST)

To predlogo smo poslovenili iz prejšnjega naziva: {{notslovene}} in je v uporabi od leta 2004. Pravilo je isto kot nekoč, prav pa je, da je zapisano. Thx., --Ziga 14:43, 3 avgust 2006 (CEST)

Kopiranje wikipedije[uredi | uredi kodo]

Ali lahko dam na svojo stran par člankov iz wikipedije ali s tem kradem avtorske pravice?

Članke lahko kopiraš le, če jim pripišeš licenco GFDL, pod katero je objavljena tudi celotna Wikipedija. --matijap | pogovor 19:01, 4 avgust 2006 (CEST)

Dobrodošlica novim uporabnikom[uredi | uredi kodo]

Zadnje čase prihaja veliko novih uporabnikov bi lahko naredili en bot, da bi vsem avtomatično dodal predlogo welcome 2. Preveč jih je , da bi ročno dadajal predlogo Lp, --Miha | Pogovor 11:16, 5 avgust 2006 (CEST)

meni je bolj všeč "subst:pozdrav". --Janez Novak 11:49, 5 avgust 2006 (CEST)

Tudi meni. Geslo »Dobrodošli, novinci« pa me precej spominja na prvošolčke v kratkih hlačah. Dasiravno je novinec čisto legalna beseda, mi daje asociacijo na kakšno (lahko tudi vojaško) šolo. Morda bi bilo manj pokroviteljsko, če bi rekli bolj opisno a la »novi uporabnik«. lp., --Ziga 13:14, 5 avgust 2006 (CEST)

Saj ni važno katero predlogo le, da je avtomatično. --213.250.17.115 16:47, 5 avgust 2006 (CEST)

Jaz se pa zavzemam, da bi napis desno zgoraj vabil k registraciji samo tiste uporabnike, ki dejansko nameravajo aktivno sodelovati (najbrž je marsikdo sem zašel samo zato, ker mora "do jutri" napisati kakšen referat). Tako se vsak dan prijavi cel kup uporabnikov, ki potem ne spreminjajo čisto nič. Ne da bi imel kaj proti njim (Vsebina Wikipedije pač mora biti dostopna vsem, tudi blokiranim, vsaj kot read-only), ampak zakaj bi tako brez potrebe polnili bazo uporabnikov in zasedali kakšna dobra up. imena morebitnim novim konstruktivnim sodelavcem. Pa ljudje so pač vajeni, da se morajo že za skoraj vsako "sranje" (npr. telefonski imenik) najprej "brezplačno" registrirati, zato se tudi toliko prijavljajo sem. No, ponudniki tistih vsebin pač hočejo slediti uporabnikovim spletnim navadam in zbirati "aktivne" emaile za pošijanje reklam, tukaj pa se tega najbrž ne gremo. --Heretik 18:00, 5 avgust 2006 (CEST)

Morda pa bi to popolnoma opustili. Ko sem se prijavil na engleško in nemško Wkipedijo me ni nihče pozdravil, v Zbirki pa me je pozdravil Roman z navadnim Zdravo, brez predloge. Zdi se mi, da je to uvedel kdo, ki ne ve kaj pametnega bi delal na Wikipediji in tudi tako nabira urejanja. --Janez Novak 18:43, 5 avgust 2006 (CEST)

Sam pozdravljam recimo le tiste, ki so že kaj malega prispevali. --matijap | pogovor 19:34, 5 avgust 2006 (CEST)

Ja, tudi meni se zdi pozdravljanje vsakega uporabnika (zdaj, ko sem prešel to fazo) malo brezveze, saj se res ustvarja ogromno podatkov, ki se večinoma nikamor ne razvijejo. --Burek 20:26, 5 avgust 2006 (CEST)
Vsakega res ni treba. Mene so na angleški WP pozdravili šele po nekaj mesecih, ko sem zbral že kar nekaj urejanj (res da bolj kot ne samo dopolnjevanje interwikijev. Mogoče s kakim botom, ko bi nekdo dosegel recimo 10 urejanj, potem bi dobil pozdrav (primerno ustrezen). -- Keber 21:35, 5 avgust 2006 (CEST)
No predlogo velcome 2 pozdravlja že registriranje uporabnike ni tako. Naključnim gosttom pa res nič ne dodam. --195.210.216.67 16:47, 6 avgust 2006 (CEST) (ups nisem se še prijavil miha)

Pozdrav, po definiciji »besede s katerimi se izrazi naklonjenost« ipd., mora PMSM napisati človek, ne robot. Če se le da, personalizirano (saj ni treba veliko: le drobna pozornost s konkretno omembo kakšnega članka, ki se ga je novinec lotil, da vidi, da smo ga res opazili, ne samo prišteli), in če tudi ne prehitro (da ne "oblajamo" vsakega brž, ko se je komaj prijavil in še nič poskusil - kaj pa veš, morda pa komu bolj ustreza, da ga ne opazijo takoj). --romanm (pogovor) 18:27, 6 avgust 2006 (CEST)


Pozdrav!?! Tukaj sem "NOVINEC", ja novinec. Toda pozdrav ,"DOBRODOSLICO", sem dozivel, kot mrzli tus.Na obletnicah sem "uredil" sledece:." 25. avg. 2000. Ljubljana, na klopci pred franciscansko cerkvijo je bil ustanovljen odbor UPANJE, zacetak NOVE SLOVENIJE." Po mojem globokem prepricanju, je to zgodovinski dogodek. Prvic po drugi svetovni vojni se je zgodilo LJUDSTO in to dobesedno. Prava Ljudka volja je bila, de se ustanovi NOVA PARTIJA NEUDBOVCEV, kar velja za EUROPSKO USMERITEV, ki je NACIZEM in BOLJSEVIZEM izkjucila iz DEMOKRATICNIH procesov. Prosim vse sodelujoce za komentat. Obletnice, 25.aug. 2000 je zaklenjena, zapecatena, zacementirana. Je to DOBRODOSLICA?Benedictkp 10:41, 17 avgust 2006 (CEST)

Glej: Wikipedija:Pod_lipo#Izbris. --Andrejj 10:58, 17 avgust 2006 (CEST)

Predloga Zemljevid[uredi | uredi kodo]

Ker imamo pravico uporane povezav na zemljevide na Najdi.si (glej višje) bom(-o) zemljevide pogosto dodajali. Prosil bi, nekoga ki to zna za izdelavo predloge za te povezave na zemljevide. Predstavljam si, da bi bila podobna kot povezava na zbirko in slovar in da bi moral dodati samo naslov iz Najdi.si. Hvala vnaprej. --Janez Novak 11:21, 7 avgust 2006 (CEST)

Bom probal, z iskalniki mi kar gre! --Miha | Pogovor 12:20, 7 avgust 2006 (CEST)

Uspelo! Uporabi predlogo zemljevid. LP, --Miha | Pogovor 12:41, 7 avgust 2006 (CEST)

Natančnejša uporaba {{zemljevid|Kostanjevica+na+Krasu}}. Iz tega vidimo, da je treba napiat ime kraja za | presledke pa nadomestiti z znakom +. Lp, --Miha | Pogovor 13:39, 7 avgust 2006 (CEST)

P.S. Podobno deluje predloga GoogleMaps.

interwiki pri predlogah[uredi | uredi kodo]

Ali zna kdo zrihtat interwiki za predloge? Natančneje v prelogi narediti interwiki na predlogo v zbirki. --Miha | Pogovor 10:52, 8 avgust 2006 (CEST)

Glej predlogo Slika/danes. Se da urihtat redirect (tako da bo preusmerjal predloge. Tako imamo lahko sliko dneva kar direkt iz zbirke). Drugače je pa treba v podstani dodat ime slike, kar ni težko vendar je zamudno. --Miha | Pogovor 10:54, 8 avgust 2006 (CEST)

Predlogi popravi in slog[uredi | uredi kodo]

Zgolj v premislek. Lepo bi bilo, da vsak, ki doda na določeno stran eno od omenjenih predlog tudi dopiše kaj ga moti. Na nekaterih straneh namreč včasih ne najdem nekih bistvenih slogovnih napak pa imajo vseeno predlogo. Sploh pa bi bilo še bolje, če bi se skupaj še enkrat lotili malce zmanjšati število teh člankov, ki je naraslo preko vseh razumljivih meja. Jaz se sicer nekaj trudim a je vse skupaj bolj lajanje v luno.--Rude 14:35, 8 avgust 2006 (CEST)

Drži, vendar dodajanje predlog(e) vsaj omogoči hitro iskanje. Nekatere pa je tako bolje hitro brisati. --Andrejj 21:32, 8 avgust 2006 (CEST)
  • slog zame pomeni, da je besedilo ok., da pa manjkajo osnovni oblikovni elementi (naslovna vrstica, povezave, kategorija(e), odstavki
  • cleanup pa pomeni, da je besedilo potrebno radikalnega lektoriranja (+ da mu manjka slog)
  • copyvio! Nobene od teh dveh zgornjih predlog pa prosim ne nalimajte, če ne preverite avtorstva članka. Prevečkrat se zgodi, da članke uredimo, potem pa opazimo, da so copyvio. Ker je prioritetna lestvica za pomanjkljivost/konsistentnost članka to, da
  1. nima težav z avtorstvom
  2. je smiselno in v enciklopedičnem tonu napisan
  3. je slogovno urejen

lp., --Ziga 15:47, 10 avgust 2006 (CEST)

Cerpin Taxt je testiral slovensko Wikipedijo glede odzivnosti (članek sloni). Odrezal(i) smo se kar dobro, čeprav pa bi lahko taka zadeva lahko ostala neopažena kak mesec. Več tukaj Stephen Colbert vs. Wikipedia. --Andrejj 08:28, 10 avgust 2006 (CEST)

Ja, to oddajo sem pred kratkim gledal in bi res moral biti malo bolj pazljiv glede tega, saj bi moral pričakovati "napad" na slovensko wikipedijo. --Burek 13:30, 10 avgust 2006 (CEST)

Sicer pa je slo-članek o slonih nekoliko nenavaden - nanaša se na rod Elephas, čeprav bi pričakoval, da se bo slovensko ime nanašalo na družino Elephants. Slednji članek je bil dejansko napaden. Popravka nisem naredil, ker so morda med biologi kaka druga mnenja, vendar po mojem slon v slovenščini obsega bolj družino kot samo (rod) indijskega slona. MGTom 16:14, 10 avgust 2006 (CEST)

Dejansko bi bilo bolje, če bi bil članek povzet iz en:Elephant (tudi zato, ker imamo v slovenščini redirect iz glesla Slon na geslo Sloni). In tudi zato, ker, če je le mogoče, pišemo geslo v ednini. --Ziga 16:20, 10 avgust 2006 (CEST)

+ članek, ki ga imamo zdaj, lahko dejansko pripoveduje samo o azijskem slonu (mamutu in ostalih izumrlih). Družina elephantidae pa vsebuje vse slone. Zato je tudi samo angleški in vietnamski interwiki (verjetno so se tudi Vietnamci, tako kot mi, zmotili). Opisani rod Elephas namreč ni edini rod, je še npr. en:Loxodonta. Se bo treba kar potruditi - in pri tem nimajo zoologi PMSM nič posebnega za pripomnit, razen, da naslovna vrstica, ki jo je zapisal Klemen = (Sloni (znanstveno latinsko ime Elephas) so rod, ki trenutno zajema le en vrsto in sicer indijskega slona.). Kontradikcija je namreč v tem, da slon lahko spada le v rod Elephas.

Kdor ima motivacijo, naj prosim popravi. lp., --Ziga 16:35, 10 avgust 2006 (CEST)

Še vedno: ali imamo v slovenščini ločena izraza za en:Elephantidae in za en:Elephas? Jaz primerne dovjice izrazov ne poznam, zame so indijski, afriški (še živeči) in naj bo še mamuti vse sloni. Ali v Wikirealnosti uporabimo sloni za Elephantidae in Elepahas-e pustimo brez posebnega imena? PMSM da, in to za silo naredim, če kdo podpre tako mnenje. MGTom 01:53, 11 avgust 2006 (CEST)

Pozabljaš, da bi članek moral govoriti o geslu slon (edn.) oziroma sloni (mn.), in to ni nobena višja matematika. Pod geslo sloni 100% spadajo vsi živeči sloni, če je azijska različica slona pač istega rodu, kot razni mastodonti, je pač tako. Dejstvo pa je, da trenutni članek pokriva te živali samo delno. Naj te razsvetlim s citatom Frana Milčinskega: "Cefizelj je bil grozanski ropar, ki so pravili, da je že sedem ljudi zadušil, in pa tri ženske." Recimo, da trenutni članek opisuje samo ženske, ti pa se sprašuješ, če jih Wikirealnost pojmuje kot hominidno vrsto... No ja, nekateri se to večkrat sprašujejo, hehe. lp., --Ziga 12:33, 11 avgust 2006 (CEST)

Portretna zbirka v NUKu[uredi | uredi kodo]

Zelo zanimivo, ampak žal (zaenkrat?) nedosegljivo ... http://www.nuk.uni-lj.si/portretnazbirka/main.htm --Andrejj 10:10, 10 avgust 2006 (CEST)

Meni je brez problemov uspelo dobiri dovoljenje za uporabo zemljevidov na Najdi.si. Morda bi kdo poskusil dobiti dovljenje za to zbirko? --Janez Novak 11:08, 10 avgust 2006 (CEST)

Tole ni povsem isto ...--Andrejj 14:09, 10 avgust 2006 (CEST)

Prestavljeno na posebno pogovorno stran, sledi zgornji povezavi! --Ziga 19:24, 10 avgust 2006 (CEST)

Ko sem dodal na en: članek en:Primož Jakopin, ga je redoljuben admin takoj označil za hitro brisanje in nekako ga ne morem prepričati, da gre za dovolj pomembnega človeka (vsaj tako kot 56. lokostrelec na olimpijadi...) Kak predlog? --Andrejj 19:43, 10 avgust 2006 (CEST)

Brisat lokostrelca in še marsikaj! (pa je bolj poletno-dopustniško-penzjoniški predlog). --Janez Novak 19:49, 10 avgust 2006 (CEST)
Hm, mogoče bi bil pa Primož Jakopin pomembnejši, če bi bil npr. bratranec Melanije (Knavs) Trump. V Sloveniji smo takoalitkao vsi v sorodu... --Ziga 19:52, 10 avgust 2006 (CEST)

No, zbodlo me je, ker je opozorilo priletelo že po dveh minutah, sedaj ga je nekdo omilil in predlagal za navadno brisanje ... Ta nepodpisani komentar je dodal/-a Andrejj (pogovor • prispevki)

Absurd. Ja, če smo že vsi v sorodu, vendar lahko mirne duše oba Jakopina, očeta Franca in sina Primoža uvrstimo v našo enciklopedijo. Pomembnost za 'male' narode ima verjetno kakšno povezavo s fraktali. Bolj jih gledaš pod drobnogledom, vedno več sveta vidiš ... --xJaM 02:55, 16 avgust 2006 (CEST)

Pravna vprašanja[uredi | uredi kodo]

Glej Wikipedija:Pravna vprašanja

Pluton izgublja status planeta[uredi | uredi kodo]

Glej to http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=9&c_id=116926. Zdi se, da se lahko zgodi, da bomo morali (malo) preurediti kategorizacije, članke in učbenike. --Miha | Pogovor 11:24, 14 avgust 2006 (CEST)

Prvo, kar na tisti strani vidim, je datum: "14. avgust". Ta del leta je bil v času pred klimatiziranimi bombniki obče znan kot čas kislih kumaric, ker so bili ljudje po dopustih in se ni dogajalo nič, o čemer bi bilo vredno pisati. Živi bili, pa videli. --romanm (pogovor) 12:41, 14 avgust 2006 (CEST)
Dokler ni uradno (in to najbrž ne bo še do septembra), tudi tukaj naj ne bo sprememb. Sicer pa sprememba naj ne bi bila zelo korenita, saj bo Pluton še vedno planet, le v drugi (novi) kategoriji. -- Keber 15:35, 14 avgust 2006 (CEST)

In kaj je ta lump naredil, da ga bodo degradirali? In po kakšnih pravilih (pravica soodločanja, volilni prag za odvzem planetarnih pravic) so to izvedli (ali bodo izvedli). Mene ni nihče nič vprašal, v šoli (še komunajzarski kot pravijo v pogovorih pri člankih v spletni izdaji Dela) so me naučili da je planet. Pa prfoksa je bila prav simpatićna. Pa kar se Janezek nauči ti Janez zna. --Janez Novak 15:46, 14 avgust 2006 (CEST)

Kolikor vem, so novi podatki o našem Osončju prinesli tudi skepso na samo definicijo planeta, ki trenutno še ni enotno sprejeta. Morda še tudi ni povsem znano gibanje Plutona, saj je znano, da je nekaj časa Neptun Soncu bližji in da gre morda res za kašen tip asteroida ali kaj podobnega. Kot je rekel Prot v K-Paxu ima naše Osončje 'dejansko' 10 planetov. Ja, pa tudi za znanost se le v času kislih kumaric kaj zanimajo, drugače pa verjetno bolj malo. --xJaM 03:08, 16 avgust 2006 (CEST)

Živel čas kislih kumaric! Po drugi novici v Delu (http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,790,154186) bomo pa dobili tri nove planete. Pa bili živi pa videli in predvsem brez panike. Če bo planet manj ali trije več se v SLO Wikipediji in na splošno v Sloveniji in na svetu ne bo spremenilo nič bistvenega (razen datuma, ki pa se spreminja neodvisno od česar koli ali kogar koli - izjema sta le Julij Cezar in Papež Gregorij). --Janez Novak 08:01, 18 avgust 2006 (CEST)