Docetaksel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Docetaksel
Docetaxel.svg
Klinični podatki
Način uporabei. v.
Oznaka ATC
Farmakokinetični podatki
Biološka razpoložljivostpodatek ni na voljo
Vezava na beljakovine> 98 %
Presnovajetrna
Razpolovni čas86 ur
Izločanjez žolčem
Identifikatorji
Številka CAS
PubChem CID
DrugBank
ChemSpider
CompTox Dashboard (EPA)
ECHA InfoCard100.129.246 Uredite to na Wikipodatkih
Kemični in fizikalni podatki
FormulaC43H53NO14
Mol. masa807,879 g/mol

Docetaksel je protitumorna učinkovina iz družine taksanov in zavira celično delitev (vpliva na mitozo) ter se uporablja zlasti za zdravljenje raka dojke, jajčnika in nedrobnoceličnega pljučnega raka.[1][2] Docetaksel je odobren za zdravljenje bolnikov z lokalno napredovalim metastatskim rakom dojke ali nedrobnoceličnim pljučnim rakom in pri katerih zdravljenje z antraciklini ni bilo učinkovito.[3] Dajanje v obliki enourne infuzije enkrat na tri tedne daje boljše izide kot zdravljenje z doksorubicinom, paklitakselom in fluorouracilom.[1] Docetaksel se trži pod zaščitenim imenom Taxotere farmacevtske družbe Sanofi-Aventis.[4] Patent učinkovine bo potekel leta 2010.

Kemijske lastnosti[uredi | uredi kodo]

Docetaksel je polsintezni analog paklitaksela; slednjega pridobivajo iz vrste tise Taxus brevifolia.[2] Od molekule paklitaksela se razlikuje na dveh mestih; na desetem ogljikovem atomu se nahaja prosta hidroksilna skupina, medtem ko je pri paklitakselu zaestrena z acetatom in namesto benzilamida se na fenilpropionatni stranski verigi nahaja terc-butilkarbamatni ester. Prosta hidroksilna skupina na 10. mestu povzroči boljšo vodotopnost molekule docetaksela.[2]

Mehanizem delovanja[uredi | uredi kodo]

Docetaksel se povratno in z veliko afiniteto veže na mikrotubule. Posledično se mikrotubuli stabilizirajo in prepreči se njihova depolimerizacija (ki se sicer pojavi v prisotnoti kalcijevih ionov, pri znižani temperaturi ali pri razredčenju).[5] Posledično je motena delitev celice. Zaradi akumulacije stabiliziranih mikrotubulov v celici le-ta podleže apoptozi (programirani celični smrti). Docetaksel izkazuje večjo afiniteto do vezave v rakavih celicah jajčnika in je zato učinkovit pri tej vrsti raka.[1].[5]

Indikacije[uredi | uredi kodo]

Docetaksel se uporablja pri:

  • raku dojke (kot monoterapija ali v kombinaciji z drugimi učinkovinami proti raku);
  • nedrobnoceličnem pljučnem raku (kot monoterapija ali v kombinaciji s cisplatinom);
  • raku prostate (sočasno s prednizolonom ali prednizonom);
  • pri adenokarcinomu želodca – vrsti raka na želodcu, ki vznikne iz žleznega tkiva (sočasno s cisplatinom ali 5-fluorouracilom)[6].

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 Lyseng-Williamson KA, Fenton C. Docetaxel: a review of its use in metastatic breast cancer. Drugs 2005;65(17):2513-31.
  2. 2,0 2,1 2,2 Clarke SJ, Rivory LP. Clinical pharmacokinetics of docetaxel. Clin Pharmacokinet 1999;36(2):99-114
  3. Anonymous. Oncology Tools: Approved Claims for microtubule inhibitors. US Food and Drug Administration. http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cder/onctools/classlist.cfm?Class=microtubule%20inhibitor (17. sept. 2006).
  4. Anonymous. Taxotere.com for Healthcare Professionals: About. Sanofi-aventis U.S. LLC. http://www.taxotere.com/professional/about/index.do (17. sept. 2006).
  5. 5,0 5,1 Yvon AC, Wadsworth P, Jordan MA. Taxol Suppresses Dynamics of Individual Microtubules in Living Human Tumor Cells. The American Society for Cell Biology. 1999;10:947-959.
  6. http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/taxotere/058895sl1.pdf EPAR za Taxotere