Rožnati zimzelen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rožnati zimzelen
Catharanthus roseus white CC-BY-SA.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Gentianales (sviščevci)
Družina: Apocynaceae (pasjestrupovke)
Rod: Catharanthus
Vrsta: C. roseus
Znanstveno ime
Catharanthus roseus
(L.) G.Don
Sinonimi

Vinca rosea

Rožnati zimzelen ali tudi madagaskarski zimzelen (znanstveno ime Catharanthus roseus) je rastlina iz družine pasjestrupovk, ki raste v tropskih gozdovih na Madagaskarju.

V divjini je vrsta ogrožena; glavni krivec je krčenje gozdov zaradi poljedelstva.[1] Vendar rastlino v nekaterih tropskih in subtropskih predelih tudi umetno gojijo.[2][3]

Gre za zimzeleno zelnato rastlino, ki zraste 1 meter v višino. Listi so ovalni do podolgovati, dolgi 2,5–9 cm, široki 1–3,5 cm. Cvetovi so bele do temnorožnate barve, v sredini so temnejši.

Gojenje in uporaba[uredi | uredi kodo]

Rožnati zimzelen, gojen v Braziliji kot vrtna rastlina.
Catharanthus roseus

Rožnati zimzelen gojijo kot zdravilno in okrasno rastlino. V tradicionalni kitajski medicini se izvlečki iz te rastline uporabljajo pri številnih boleznih, med drugim pri sladkorni bolezni, malariji in pri Hodgkinovi bolezni.[4]

Tudi v sodobni zahodni medicini se alkaloidi, pridobljeni iz rožnatega zimzelena (vinkristin, vinblastin), uporabljajo kot učinkovita zdravila proti raku, in sicer pri levkemijah.[1]

Pri zaužitju je rastlina nevarna. Povzroči lahko halucinacije.

Kot okrasna rastlina je zlasti priljubljena v suhih območjih in tudi ne potrebuje bogate zemlje. V tropskih predelih cveti skozi vse leto, v toplejših zmernih podnebnih pasovih pa od pomladi do pozne jeseni. Razvili so številne kultivarje raznih cvetnih barv (bele, breskove, rdečeoranžne ...) in tudi take, ki so bolj obstojni v hladnejših predelih.

Alkaloidi[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 DrugDigest: Catharanthus roseus
  2. Huxley, A.; Griffiths, M.; Levy, M., ur. (1992). The New RHS Dictionary of Gardening. London : Macmillan. ISBN 0-333-47494-5.
  3. Jepson Flora: Catharanthus roseus
  4. Flora of China: Catharanthus roseus
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 "www.botany.hawaii.edu" (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 2006-06-22. Pridobljeno 2006-06-22.
  6. "Southern Herbals Limited". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2009-04-15. Pridobljeno 2009-08-13.