Oksaliplatin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oksaliplatin
Klinični podatki
Način uporabeintravensko
Oznaka ATC
Farmakokinetični podatki
Biološka razpoložljivostpopolna
Razpolovni čas~10–5 minut [1]
Izločanjeskozi ledvice
Identifikatorji
  • (R,R)-1,2-diaminocikloheksan(etandioat-O,O)platina
Številka CAS
PubChem CID
DrugBank
CompTox Dashboard (EPA)
ECHA InfoCard100.150.118 Uredite to na Wikipodatkih
Kemični in fizikalni podatki
FormulaC8H14N2O4Pt
Mol. masa397,2858 g/mol

Oksaliplatin je citostatična učinkovina, ki spada v isto skupino kot cisplatin in karboplatin. Pri zdravljenju raka debelega črevesa se običajno kombinira s fluorouracilom in folinsko kislino.

V primerjavi s sorodno učinkovino cisplatinom sta aminski skupini zamenjani s cikloheksildiaminom, kar poveča protitumorsko učinkovitost. Kloridna liganda sta nadomeščena oksalatnim substituentom, s čimer se zviša vodotopnost.

Mehanizem delovanja[uredi | uredi kodo]

Natančen mehanizem delovanja oksaliplatina ni povsem pojasnjen; citotoksičnost spojin, ki vsebujejo platino, se pripisuje zaviranju sinteze DNK [2] Presnovki, ki nastanejo v organizmu iz oksaliplatina, interagirajo z molekulami DNK ker jih prečno povežejo (znotraj verige ali dve sosednji verigi DNK).

Učinkovitost[uredi | uredi kodo]

Študije in vivo so pokazale učinkovitost pri raku debelega črevesa. Preživetje zdravljenih bolnikov znaša 5 mesecev več v primerjavi z drugimi standardnimi zdravljenji. Oksaliplatin je zato pri tej vrsti raka najbolj priporočano zdravilo. Novejše študije kažejo, da sočasna uporaba monoklonskih protiteles bevacizumab dodatno poveča učinkovitost zdravljenja.

Neželeni učinki[uredi | uredi kodo]

Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo pri uporabi oksaliplatina:

Pri nekaterih bolnikih se pojavi preobčutljivostna reakcija na zdravila, ki vsebujejo platino.

Oksaliplatin izkazuje manjšo ototoksičnost in nefrotoksičnost (škodljivo delovanje na ledvice) kot cisplatin in karboplatin.[3]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Ehrsson H, Wallin I, Yachnin J. Medical Oncology. 2002; 19: 251-265.
  2. Micromedex, vpogled: 08.2008
  3. 3,0 3,1 Pasetto LM, D'Andrea MR, Rossi E, Monfardini S. Oxaliplatin-related neurotoxicity: how and why? Crit Rev Oncol Hematol. Avg. 2006;59(2): 159-68. Epub 27. junij 2006. PMID 16806962.