Nitrozosečnina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nitrozosečnina
Imena
IUPAC ime
nitrozosečnina
Identifikatorji
3D model (JSmol)
Lastnosti
CH3N3O2
Molska masa 89,0535
Če ni navedeno drugače, podatki veljajo za material v standardnem stanju pri 25 °C [77 °F], 100 kPa).
Sklici infopolja

Nitrozosečnina je ime za molekulo CH3N3O2, ki je sorodna sečnini, le da je na en dušik pripet še kisik, ki tvori nitrozo-skupino (—NO). Hkrati je to tudi krovno ime za vrsto spojin, ki v vsebujejo omenjeno strukturno prvino.

Primeri[uredi | uredi kodo]

Med nitrozosečnine prištevamo nekatere spojine, ki se uporabljajo kot učinkovine proti raku:

Sém spada tudi na primer etilnitrozosečnina (ENU), močno mutagena spojina.

Nitrozosečnine alkilirajo DNK, kar je tudi mehanizem delovanja nekaterih spojin iz te skupine, ki se uporabljajo za zdravljenje raka.[1] Gre za lipofilne spojine, ki prehajajo krvno-možgansko pregrado in so zato uporabne tudi za zdravljenje možganskih tumorjev (npr. multiformni glioblastom).[2]

Neželeni učinki[uredi | uredi kodo]

Nekatere nitrozosečnine (npr. lomustin) povezujejo z nastankom intersticijskega pljučnega raka.[3]

Nitrozosečnine delujejo škodljivo na kostni mozeg (so mielotoksične), kar se kaže zlasti v upadu števila belih krvničk in krvnih ploščic v krvi, ki se pokaže s 4- do 6-tedensko zakasnitvijo po začetku zdravljenja. Zaradi te zakasnitve morajo biti premori med dvema ciklusuma zdravljenja daljši kot pri večini ostalih zdravil za zdravljenje raka.

Poleg tega sta najpomembnejša neželena učinka derivatov nitrozosečnine slabost in izpadanje las. Nekati derivati nitrozosečnine so tudi škodljivi za ledvice in pljuča.[4]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "antineop". Pridobljeno dne 24. 1. 2009.
  2. Takimoto CH, Calvo E. "Principles of Oncologic Pharmacotherapy" in Pazdur R, Wagman LD, Camphausen KA, Hoskins WJ (Eds) Cancer Management: A Multidisciplinary Approach. 11 ed. 2008.
  3. Tucci E, Verdiani P, Di Carlo S, Sforza V (1986). "Lomustine (CCNU)-induced pulmonary fibrosis". Tumori. 72 (1): 95–8. PMID 3952821.CS1 vzdrževanje: Večkratna imena: authors list (link)
  4. M. Galanski und A. Bankier: Thorax. Verlag Springer, 2003, ISBN 3-540-41421-5 S. 589.