Aziridin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Aziridin
Imena
Druga imena
Etilenimin
Identifikatorji
ECHA InfoCard 100.005.268
Lastnosti
H2C-CH2-NH
Videz brezbarvna, oljnata tekočina z vonjem po amonijaku
Tališče -71 °C
Vrelišče 55 °C
popolna
Če ni navedeno drugače, podatki veljajo za material v standardnem stanju pri 25 °C, 100 kPa).
Sklici infopolja

Aziridin (tudi etilenimin; H2C2-CH2-NH) je brezbarvna, oljnata tekočina z vonjem po amonijaku. Je strupena in lahko vnetljiva tekočina.

Hlapi dražijo oči in sluznico. Povzročajo poškodbe bronhijev in pljučni edem. Tekočina je zelo strupena in se hitro resobira skozi kožo. Težke poškodbe ledvic. Kontakt s tekočino povzroča hude razjede oči in kože. Dokazana karcinogenost snovi na živalih.

Lastnosti[uredi | uredi kodo]

Strupena, lahko vnetljiva tekočina. Plamenišče -13 °C, vžigna temperatura 325 °C. Hlapi se zelo lahko vžgejo. Tekočina je zelo hlapna. Hlapi tvorijo z zrakom eksplozivne zmesi, ki so težje od zraka. Eksplozijsko območje je 3,6 do 46% vol.

Že pri normalni vsebnosti CO2 v zraku obstaja nevarnost eksplozije zaradi spontane polimerizacije (tudi pri stabilnem produktu).

Stabilizirani etilenimin trenutno polimerizira pri stiku s kislinami. Zaprte ali pretežno zaprte posode ali prostori se lahko razletijo.

Sredstva za gašenje[uredi | uredi kodo]

Ogljikov dioksid se pod nobenim pogojem ne sme uporabljati kot sredstvo za gašenje. Za gašenje majhnih požarov uporabljamo vodo ali aparate na prah, za velike požare peno ali vodo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]