Prva svetovna vojna: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
 
== Posledice ==
[[28. junij]]a [[1919]], natanko pet let po atentatu v [[Sarajevo|Sarajevu]], je bila v zrcalni dvorani v [[Versailles]]u podpisana mirovna pogodba. Na grobovih 8 milijonov in 700 tisoč žrtev je zrastla tako imenovana nova Evropa. Vojna je odnesla štiri velika [[cesarstvo|cesarstva]], nemško in avstrijsko, ki sta izvali vojno, turško in rusko ter tako zavednoza vedno spremenila podobo Evrope. Iz carske Rusije je zrastla mogočna [[Sovjetska zveza]], Avstro-Ogrska je razpadla na množico novih držav in se tako izognila kazni. Podobno se je zgodilo s Turčijo, ki je po vojni tako kot Rusija padla v državljansko vojno. Wilsonovo načelo samoodločbe je bilo le deloma uresničeno, pa še to večinoma po željah večjih držav, ki so narekovale Evropsko in Svetovno politiko. Nek poročevalec je pri podpisu mirovne pogodbe dal naslednjo izjavo; ''>> "po vojni smo si želeli nov in bolj pravičnejši svetovni red, dobili pa smo starega<<"'', kar je dalo slutiti, da se vojna še zdaleč ni končala. Evropo je pred novim viharjem čakalo dvajset let premirja.
 
Ravnotežje, ki se je vzpostavilo po vojni, je bilo na trhlih nogah. Nerešeni so ostali mejni, narodnostni in socialni problemi. V t.i. novi Evropi sta se pojavila dva izobčenca in poznejša največja sovražnika, Sovjetska zveza in Nemčija. Nemčija, ki je nedvoumno tudi povzročila veliko vojno, je iz nje izšla kot največja poraženka, zato je morala tudi prevzeti breme tega poraza. Z zmanjšanjem vojske na minimum, plačilom ogromne vojne odškodnine in izgubo ozemlja je bila docela ponižana pred nasprotniki. Poleg tega pa je država padla še v gospodarsko in politično krizo, kar je v dvajsetih in tridesetih letih na oblast pripeljalo [[Adolf Hitler|Hitlerja]] ter njegovo [[Nacionalsocialistična nemška delavska stranka|nacionalsocialistično stranko]], ki je želela poravnati zamere iz preteklosti. V drugi polovici tridesetih let je bilo le še vprašanje časa kdaj bo izbruhnila nova velika vojna.
 
Lahko bi rekli, da je bila najpomembnejša posledica prve svetovne vojne [[druga svetovna vojna]], saj niso bila rešena vprašanja, ki so začela prvo.
2.928

urejanj

Navigacijski meni