Bitola

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bitola
Mesto
Битола
Bitola, korzo (mestno jedro)
Bitola, korzo (mestno jedro)

Zastava

Grb
Bitola is located in Makedonija
Bitola
Bitola
Lega v Severni Makedoniji
Koordinati: 41°01′55″N 21°20′05″E / 41.03194°N 21.33472°E / 41.03194; 21.33472
Država Zastava Severne Makedonije Severna Makedonija
Občina Občina Bitola
Površina
 • Mesto 422,39 km2
Nadmorska višina +576 m
Prebivalstvo (2002)
 • Mesto 80.550
 • Metropolitansko obm. 122.173
Časovni pas CET (UTC+1)
Poštna številka 7000
Omrežna skupina +389

Bitola (makedonsko Битола, grško Μοναστήρι, srbsko Битољ, bolgarsko Битоля, turško Manastır,مناستر) ali mesto konzulov (pod slednjim je poznano še danes), se nahaja v jugozahodnem delu Severne Makedonije ob vznožju gor Baba (vrh Pelister, 2601 m), Nidže in Kajmakčalan ob reki Dragoru, v centru kotline Pelagonije, 15 km severno od grške meje in na nadmorski višini 576 m. Mesto stoji na pomembnem križišču jadranskega morja, egejskega morja in srednje Evrope. Je administrativno, kulturno, industrijsko in izobraževalno središče. Znano je že iz časa Osmanskega Cesarstva kot ''Mesto konzulov'', saj je imelo veliko Evropskih držav konzulate prav v Bitoli.

Bitola je eno najstarejših mest Severne Makedonije, ki ga je kot Heraclea Lyncestis, na sredini 4. stoletja pr. Kr., ustanovil Filip II. Makedonski. Mesto je bilo prestolnica Osmanske Rumelije od leta 1836 do leta 1867. Bitola je drugo mesto diplomacije v Severni Makedoniji in tudi drugo največje mesto v državi glede na število prebivalcev. V času Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev in Jugoslavije je bilo eno od kulturnih centrov države. Bitola je sedež bitolske občine in južnomakedonske regije ter druge najstarejše makedonske Univerze sv. Klimenta Ohridskega.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Ime Bitola prihaja iz stare cerkvene Slovanščine ѡ҆би́тѣл҄ь (obitěĺь, kar pomeni ''samostan, klošter''), saj se mesto v zgodovini omenja zaradi svojega samostana. Ko se je pomen imena izgubil, je izgubil predpono "o-" Ime Bitola se omenja na bitolskem napisu, ki je povezan s staro mestno trdnjavo med vladavino Gavrila Radomirja Bolgarskega (1014-1015), ko je Bitola služila kot prestolnica Prvega Bolgarskega Cesarstva. Današnje slovanske različice so: makedonsko Bitola (Битола), srbsko Bitolj (Битољ) in bolgarsko Bitolja (Битоля). V bizantinskih časih je bilo ime helenizirano v Voutélion (ουτέλιον) ali Vitólia (ιτώλια), od tod tudi imena Butella, ki ga je uporabil Vilijem iz Tira in Butili, katerega je uporabil arabski geograf al-Idrizi. Aromansko ime je Bituli.

Konzulati[uredi | uredi kodo]

V Bitoli ima svoje konzulate 12 držav:

 1. Bolgarija
 2. Združeno kraljestvo
 3. Grčija
 4. Romunija
 5. Rusija
 6. Slovenija
 7. Srbija
 8. Turčija
 9. Ukrajina
 10. Francija
 11. Hrvaška
 12. Črna gora

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]