Heraklej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Heraklej se bori z levom

Heraklej (grško Ἡρακλῆς: Hēraklēs, latinsko Hercules) je bil najslavnejši grški junak. Bil je eden mnogih nezakonskih otrok vladarja Zevsa. Njegova mati je bila zemljanka Alkmene. Že kot otrok se je razlikoval od svojih vrstnikov po tem, da je bil zelo močan. Dečku je prerokoval slavni slepi prerok Tejrezijas. Le ta mu je napovedal, da bo v življenju napravil mnogo junaških del in postal nesmrten. Heraklej je imel sorodnika kralja Evristeja.

Zgodba o Heraklejevem sorodniku in vladarju Miken, Evristeju[uredi | uredi kodo]

Evristej, vladar Miken je Herakleju zavidal njegovo slavo. Ker je hotel Heraklej zavladati deželi, mu je Evristej ukazal, da si mora prestol zaslužiti. Moral je opraviti 12 del šele potem bo svoboden in bo lahko zasedel prestol.

Njegova prva naloga je bila, da je moral prinesti kralju kožo nemejskega leva, ki pa naj bi bil po govoricah ljudi neranljiv. Heraklej ga je brez večjih težav s tremi puščicami ubil. Ko se je vrnil, se je kralj ustrašil. Opazil je, da bodo morale biti naslednje naloge še težje. Druga naloga je bila, da mora Heraklej ubiti Hidro, pošast, ki pustoši v mestu Lerni. Heraklej je z ognjeno palico zažgal Hidro. Tretja naloga je bila, da je moral iti v gore, kjer bo ubil velikanskega merjasca, ki pustoši polja kmetov. Tudi to nalogo je opravil. Nato je moral pregnati stimfalske ptice z železnimi kremplji, ki so streljali trde peresa. Vse to je Heraklej opravil. Potem je moral čistiti hleve, poslal ga je na Kreto po divjega bika, potem po divje konje h kralju Diomedu, potem naj gre po dragoceni pas Amazonk, in vse to je z odliko opravil. Potem se je moral spopasti s sinom matere zemlje, odšel pa je zato, da bi dobil čredo Boga Geriona. Tudi to je dobil seveda s pomočjo Bogov. Heraklej se je vrnil v domovino in se prikazal pred Evristejem. Zadnja naloga je bila, da je moral po zlata jabolka v Heseridin vrt. Po poti je srečal velikana Atlasa, ki so ga bogovi določili, da bo moral podpirati nebeški obok, da ne bi padel na zemljo. Atlas je hotel Herakleja ukaniti, da bi bil on lahko svoboden. Poprosil ga je, naj za trenutek pridrži nebeški obok, on pa bo šel iskat jabolka. Ko se je vrnil je rekel Heraleju, da mu je zadišala svoboda in naj kar on drži obok. Heraklej ga je ukanil in zbežal, kolikor so ga nesle noge. Prinesel je zlata jabolka h kralju Evristeju in mu jih položil. Kralj jih je daroval Boginji Paladi Ateni, ki jih je vrnila nazaj v Hesperidin vrt. Kralj pa je bil še zmeraj ponosen in je Herakleju dal še eno nalogo. Moral je iti v podzemlje k Bogu Hadu po njegovega psa Cerberja. Heraklej ga je premagal in ga pripeljal nazaj k kralju. Kralj se je končno zavedel, da ne more nič več storiti. Tako je Heraklej postal junak in zaščitnik vseh vasi. Svoboden se je nato odpravil na nova potovanja, a ga je kmalu doletela kazen zaradi uboja. Na koncu se Heraklej po vseh nesrečnih dogodkih in spopadih poroči. Nič hudega sluteča žena pa ga iz ljubosumja ubija in Heraklej je namesto v kraljestvo mrtvih šel na goro Olimp in postal nesmrten.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]