Koncentracijsko taborišče Treblinka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Treblinka Concentration Camp sign by David Shankbone.jpg

Treblinka je bilo nacistično uničevalno taborišče na Poljskem med drugo svetovno vojno v okviru Akcije Reinhard, odprto med julijem 1942 in novembrom 1943.

Namen[uredi | uredi kodo]

V okviru akcije Reinhard, ki je bila namenjena uničenju vseh evropskih Judov, so začeli nacisti blizu Varšave, poljske prestolnice, graditi taborišče, namenjeno likvidaciji največjega judovskega geta v Evropi, varšavskega geta, v katerem je bilo zaprtih več kot pol milijona Judov. Že spomladi 1942 so s pomočjo judovske delovne sile začeli postavljati barake ob železniški progi Varšava - Malkinia z odcepom proti vasici Treblinka, kjer so taborišče postavili. Po zgraditvi taborišča pod nadzorom esesovca Ernsta Lercha je 21. julija 1942 prispel prvi transport, s katerim se je začelo uradno obratovanje.

Organizacijska struktura[uredi | uredi kodo]

Taborišče so vodili esesovci, ki jih je bilo približno 40, varovali pa Ukrajinci. Prvi poveljnik je postal SS - Obersturmführer dr. Eberl, ki se je pokazal kot nesposoben vodja, zato so ga že avgusta zamenjali s SS - Hauptsturmführerjem Franzom Paulom Stanglom, ki je prispel iz Sobibora. Namestnik poveljnika je bil SS - Untersturmführer Max Bielas, po njegovem umoru pa je bil iz Belzeca v Treblinko premeščen SS - Oberscharführer Kurt Hubert Franz, ki je kmalu postal odločilna oseba v taborišču zaradi neverjetnega sadizma in okrutnosti. Tako kot Sobibor je bila tudi Treblinka razdeljena na tri dele: delovnega (judovskega), v katerem so živeli in delali judovski jetniki, administrativnega in uničevalnega.