Edward Mannock

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Edward Mannock
Portret
Vzdevek Mick
Rojstvo 24. maj 1887({{padleft:1887|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:24|2|0}})
Ballincollig, Irska  *
Smrt 26. julij 1918({{padleft:1918|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:26|2|0}}) (31 let)
Lillers, Francija  *
Grob verjetno Laventie, Francija
Pripadnost Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo
Rod/služba Zastava Britanske kopenske vojske Britanska kopenska vojska
Zastava Kraljevega vojnega letalstva Kraljevo vojno letalstvo
Aktivna leta 1915-1918
Čin Major
Enota No. 40,74 ter 85 Eskadrilja
Poveljstva No. 74 Sqdn, No. 85 Sqdn
Oboroženi
konflikti
Prva svetovna vojna
Odlikovanja Victorijin križec
Distinguished Service Order in dve dodatni oznaki
Military Cross in dodatna oznaka

Edward Corringham »Mick« Mannock, britanski častnik, vojaški pilot in letalski as, * 24. maj 188726. julij 1918.

Rojen je bil na Irskem škotskemu očetu in angleški materi. Odraščal je na Irskem, bil je zagrizen pristaš "Home Rule". Odtod tudi verjetno velika navezanost na Irce, saj sta bila tako James McCudden in George MCElroy irskega rodu. Oče je bil kaplar v angleški vojski in hud pijanec, ki je družino tudi zapustil. Vendar ga to ni oviralo, da bi po vojni ne prevzel sinovih medalj, jih prodal za 5 funtov in denar zapil. K sreči se je našel poštenjak, ki jih je odkupil in so del njegove zapuščine.

Mannock je med prvo svetovno vojno uradno dosegel 61 zmag in je bil najuspešnejši britanski letalski as v 1. SV. Mannock svojih sestreljenih nasprotnikov ni štel javno in je mnoga sestreljena nasprotnikova letala galantno pripisal svojim mlajšim in neizkušenim pilotom in jim tako vlil samozaupanje. Le enkrat je menda dejal, da se bo potrudil in prehitel "starega Maca" (prijatelja Jamesa McCuddna) in pa morda še "starega Richthofna".

Bal se ni nikogar in ničesar, razen da bi zgorel v svojem letalu, zato je s seboj vedno nosil nabit revolver. "Da me ne bi scvrli pri živem telesu", kot je sam dejal. Znano je, da piloti RFC in kasneje RAF, med 1. SV niso imeli padal, nekaj zaradi velike teže teh, še bolj pa zaradi neumnih pripomb generalov, ki so trdili, da bodo piloti rajši skakali iz letal, kot pa se borili.

Njegov prvotni grob je bil tik ob neki poti pri Liliersu, kjer se je zrušilo njegovo goreče letalo. Njegovo truplo so našli kar precej stran od ruševin letala, revolverja ni uporabil. Je morda sam skočil iz gorečega letala? Prijatelj McElroy mu je nekoč v šali dejal: "Za Vas bodo pa po vojni pogrinjali rdeče preproge!". Na to je Mannock grenko odvrnil: "Zame ne bo nobenega "po vojni" (There won't be any "after the war" for me!.).

Po 1. SV so njegovo truplo prekopali, zelo verjetno na isto angleško vojaško pokopališče pri kraju Laventie, kjer je pokopan tudi njegov dober prijatelj George McElroy. Na povsem novem marmornem nagrobniku je zgolj napis "neznan angleški letalec Velike vojne" in "Ime znano Bogu".

Bil je rojen vodja eskadrilje, saj je za svoje mlade in neizkušene pilote skrbel bolj kot koklja za svoja piščeta. Do smrti je slovel po tem, da ni nikoli izgubil spremljevalca (wingmana). Njegovega dobrega prijatelja Jamesa McCuddna ni preživel za dolgo in tudi drug dober prijatelj George McElroy je bil tako kot Mannock smrtno zadet s tal le pet (5) dni za njim.

Nobenega od štirih angleških pilotov z največ zmagami v 1. SV niso sestrelili nemški piloti v letalskem boju: Mannock in McElroy sta bila oba sestreljena s tal, McCudden je umrl zaradi poškodb po odpovedi motorja njegovega letala med vzletom, Ball pa je najverjetneje strmoglavil zaradi odpovedi motorja letala med bojem. In vsi so nazadnje leteli z angleškimi letali RAF SE-5a. (RAF pomeni Royal Aircraft Company - Scout Experimental)

Ironija usode je, da je Mick Mannock dosegel svojo prvo zmago v zraku 7. maja 1917, uničil je nemški opazovalni balon, kar so tedaj upoštevali kot zmago v boju, ravno na dan, ko je umrl Albert Ball,

Glej tudi[uredi | uredi kodo]