Edward Mannock

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Edward Mannock
Portret
Vzdevek »Mick«
Rojstvo 24. maj 1887({{padleft:1887|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:24|2|0}})
Ballincoling, Cork, Irska  *
Smrt 26. julij 1918({{padleft:1918|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:26|2|0}}) (31 let)
Lillers, Francija  *
Grob verjetno Laventie, Francija
Pripadnost Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo
Rod/služba Zastava Britanske kopenske vojske Britanska kopenska vojska
Zastava Kraljevega vojnega letalstva Kraljevo vojno letalstvo
Aktivna leta 1915-1918
Čin Major
Enota No. 40,74 ter 85 Eskadrilja
Poveljstva No. 74 Sqdn, No. 85 Sqdn
Oboroženi
konflikti
Prva svetovna vojna
Odlikovanja Victorijin križec (VC)
Distinguished Service Order (DSO) in dve dodatni oznaki
Military Cross (MC) in dodatna oznaka

Edward Corringham »Mick« Mannock, britanski častnik, vojaški pilot in letalski as, * 24. maj 1887, † 26. julij 1918.

Rojen je bil na Irskem škotskemu očetu in angleški materi. Odraščal je na Irskem, bil je zagrizen pristaš "Home Rule". Odtod verjetno njegova velika navezanost na Irce, saj je bil njegov dober prijatelj James McCudden irskega rodu, njegov drug dober prijatelj George McElroy pa rojen Dublinčan. Mannockov oče je bil kaplar v angleški vojski in hud pijanec, ki je družino kasneje zapustil. Vendar ga to ni oviralo, da bi po vojni ne prevzel sinovih medalj, jih prodal za 5 funtov in denar zapil. K sreči se je našel poštenjak, ki jih je odkupil in so danes spet del zapuščine Micka Mannocka.

Mannock je med prvo svetovno vojno uradno dosegel 61 zmag in je bil najuspešnejši britanski letalski as v 1. SV. Sestreljenih nasprotnikov ni štel javno in je mnoga sestreljena nasprotnikova letala galantno pripisal ali delil s svojimi mlajšimi in neizkušenimi piloti in jim tako vlil samozaupanje. Le enkrat samkrat je menda v šali dejal, da se bo potrudil in prehitel "starega Maca" (prijatelja Jamesa McCuddna) in nato morda še "starega Richthofna".

Bal se ni nikogar in ničesar, razen da bi zgorel v svojem letalu, zato je s seboj vedno nosil nabit revolver. "Da me ne bi scvrli pri živem telesu", kot je sam dejal. Znano je, da piloti RFC in kasneje RAF, med 1. SV niso imeli padal, nekaj zaradi velike teže teh, še bolj pa zaradi neumnih trditev generalov, da bodo piloti raje skakali s padali iz letal kot pa se borili.

Mick Mannock

Njegov prvotni grob je bil tik ob neki poti pri Lillersu, kjer se je zrušilo njegovo goreče letalo. Njegovo truplo so našli kar precej stran od ruševin letala, revolverja ni uporabil. Verjetno je sam skočil iz gorečega letala. Prijatelj McElroy mu je nekoč v šali dejal: "Za Vas bodo pa po vojni pogrinjali rdeče preproge!". Na to je Mannock grenko odvrnil: "Zame ne bo nobenega "po vojni"! ("There won't be any "after the war" for me!").

Po 1. SV so njegove posmrtne ostanke prekopali, zelo verjetno na isto angleško vojaško pokopališče pri kraju Laventie, kjer je pokopan tudi njegov dober prijatelj George McElroy. Na povsem novem marmornem nagrobniku je zgolj napis "Angleški letalec Velike vojne" in "Ime znano Bogu".

Bil je rojen vodja eskadrilje, saj je za svoje mlade in neizkušene pilote skrbel bolj kot koklja za svoja piščeta. V tistem času vojne je življenjska doba angleškega lovskega pilota znašala dva do tri tedne. Za mnoge novince pa je bil prvi bojni polet hkrati tudi zadnji. Do smrti je slovel po tem, da ni nikoli izgubil spremljevalca (wingmana). Njegovega dobrega prijatelja Jamesa McCuddna ni preživel za dolgo in tudi drug dober prijatelj George McElroy je bil, tako kot Mannock, smrtno zadet s tal le pet dni za njim.

Zadnje mesece življenja je bil po pripovedi Jima Eylesa, pri katerem je Mick stanoval in mu je bil drugi oče, živčno povsem na tleh. Telo in roke so se mu krčevito tresle, nato pa je bruhnil v jok. Postal je obseden od čistoče in urejenosti. Kot da je slutil svoj konec.

Nobenega od štirih angleških pilotov z največ zmagami v 1. SV niso sestrelili nemški piloti v letalskem boju:v zraku. Mannock in McElroy sta bila oba sestreljena s tal, McCudden je umrl zaradi posledic poškodb v nesreči po odpovedi motorja njegovega letala med vzletom, Ball pa je najverjetneje strmoglavil zaradi odpovedi motorja letala med bojem. In vsi štirje so nazadnje leteli z angleškimi letali RAF S.E. 5a. RAF pomeni Royal Aircraft Factory - S.E. pa Scout Experimental.

Ironija usode je, da je Mick Mannock dosegel svojo prvo zmago v zraku 7. maja 1917, to je ravno na dan, ko je umrl takrat prvi angleški letalski as Albert Ball.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]