Letalski center Maribor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Letalski center Maribor
Tip Športno društvo
Panoga Letalstvo
Ustanovitev december 20, 1927 (1927-12-20)
Sedež Letališka cesta 30, SI-2204 Miklavž na Dravskem polju, Slovenija
Storitve Panoramski poleti, PPL(A)-Licenca pilota zasebnega letala, SPL-Licenca pilota jadralnega letala, Licenca padalca, ULN-Licenca upravljavca ultralahke letalne naprave, NVFR-Pooblastilo za nočno letenje, FI(A)-Pooblastilo za inštruktorja letenja na letalih, TOW(S)-Pooblastilo za vleko jadralnih letal, TOW(B)-Pooblastilo za vleko oglasnih trakov, FI(S)-Pooblastilo za inštruktorja letenja na jadralnih letalih, ACRO(S)-Pooblastilo za akrobatsko letenje na jadralnih letalih, TW-Vpis za letala z repnim kolesom, VP-Vpis za letala s spremenljivim korakom propelerja, T-Vpis za letala s turbinskim polnjenjem, Tandemski skoki
Lastnik(i) Člani kluba
Spletna stran www.lcm.si

Letalski center Maribor krajše LCM je najstarejši slovenski letalski klub, ki deluje na letališču Maribor. Ustanovljen 20. decembra 1927 pod imenom: »Naša krila«. V svoji zgodovini je nosil več imen: Naša krila, Aeroklub Maribor, Aeroklub Žarko Majcen od leta 1967 pa je dobil ime, ki ga nosi še danes: Letalski center Maribor. Danes je Letalski center Maribor vodilni velik slovenski letalski klub glede na: letalski kader, velikost flote, število članov kluba, enakopravnost med člani, velikost organizacije in število različnih dodatnih aktivnosti. Letno se v LCM odleti okoli 3 500 ur in opravi 10 000 poletov.

Organizacija[uredi | uredi kodo]

LCM ima v svoji organizaciji več sekcij in dejavnosti. Sekcije v LCM so: motorna, jadralna, ultralahka, padalska in modelarska. Poleg sekcij ima LCM še lasten certificiran letalski servis in letalsko šolo ter kot edini v Sloveniji izvaja letalsko obrambo proti toči.

EASA Letalska šola[uredi | uredi kodo]

LCM ima programe usposabljanja z evropsko akridetacijo za naslednje licence oziroma ratinge ter vpise v sklopu svoje letalske šole SI.ATO.014 (Approved Training Organisation) po EASA - Evropskih predpisih:

Licence

 • PPL(A) - Licenca pilota zasebnega letala
 • SPL - Licenca pilota jadralnega letala

Ratingi

 • NVFR - Pooblastilo za nočno letenje
 • TOW(S) - Pooblastilo za vleko jadralnih letal
 • TOW(B) - Pooblastilo za vleko oglasnih trakov
 • FI(A) - Pooblastilo za inštruktorja letenja na letalih
 • FI(S) - Pooblastilo za inštruktorja letenja na jadralnih letalih
 • ACRO(S) - Pooblastilo za akrobatsko letenje na jadralnih letalih

Vpisi

 • TW - Vpis za letenje na letalih z repnim kolesom oz. klasičnim podvozjem
 • VP - Vpis za letenje na letih s sprejemljivim korakom propelerja oz. propelerja s konstantnim številom vrtljajev
 • T - Vpis za letenje na letalih s turbinskim oz. kompresorskim polnjenjem motorja

Letalski servis[uredi | uredi kodo]

LCM ima v sklopu svoje organizacije tudi svoj letalski servis: Aero center Maribor d.o.o. SI.145.15 (Maintenance Organisationin) je pooblaščena organizacija za vzdrževanje letal do 5700 kg v skladu z evropskimi predpisi: EASA Part 145 za bazno in linijsko vzdrževanje.

Flota danes[uredi | uredi kodo]

Motorna letala[uredi | uredi kodo]

Letalo

reg. št.

Izvor

Cessna 152 S5-DMG Flag of the United States.svg ZDA
Cessna 152 S5-DMI Flag of the United States.svg ZDA
Cessna 172 S5-DEB Flag of the United States.svg ZDA
Cessna 172 S5-DLM Flag of the United States.svg ZDA
Cessna 182 OE-DGA Flag of the United States.svg ZDA
Cessna 206 Turbo S5-DBS Flag of the United States.svg ZDA
Piper PA-18 S5-DBV Flag of the United States.svg ZDA
UTVA 75 S5-DCI Zastava Jugoslavije Jugoslavija

Razstavni eksponat[uredi | uredi kodo]

Letalo

reg. št.

Izvor

McDonnell Douglas MD-82 S5-ACC Flag of the United States.svg ZDA
LIBIS 180 S5-MBW Zastava Jugoslavije Jugoslavija

Ultralahke letalne naprave[uredi | uredi kodo]

Naprava

reg. št.

Izvor

Pipistrel Virus S5-PEW Zastava Slovenije Slovenija
TL-2000 Sting S4 S5-PGC Zastava Češke Češka

Jadralna letala[uredi | uredi kodo]

Jadrilica

reg. št., tek. oznaka

Izvor

Grob G-103 Twin II ACRO S5-7501, MA Zastava Nemčije Nemčija
Grob G-103 Twin II ACRO S5-7502, MB Zastava Nemčije Nemčija
Duo Discus S5-7525, MD Zastava Nemčije Nemčija
Standard Cirrus 75 S5-3041, M1 Zastava Jugoslavije Jugoslavija
Standard Cirrus 75 S5-3042, MC Zastava Jugoslavije Jugoslavija
VUK-T S5-3073, MV Zastava Jugoslavije Jugoslavija
SZD-41A Jantar Standard S5-3043, 38 Zastava Poljske Poljska
DG 303 S5-3069, MM Zastava Jugoslavije Jugoslavija
DG 101 S5-3038, M7 Zastava Jugoslavije Jugoslavija
DG 101 S5-3039, M9 Zastava Jugoslavije Jugoslavija

Mejniki dogajanja v Mariboru pred letom 1927[uredi | uredi kodo]

Ti dogodki nimajo neposredne povezave z današnjim Letalskim centrom Maribor, vendar so bili zgodovinski mejniki v letalstvu na omenjenem območju.

Prvi polet balona 1889 se je v Mariboru ustavil potujoč češki artist, ki je imel s seboj balon: Montgolfier. Ljudski vrt je bil takrat še park. V njem je postavil ogrodje, nanj obesil balon in pod njim zakuril. Topel zrak je balon napihnil in ga dvignil do višine kakih 50 metrov.

Prvi polet jadralnega letala 1910 natančneje 22. marca je športnik češkega rodu - Rziha poletel kakih 600 metrov s svojim dvokrilnim jadralnim letalom površine okoli 20 kvadratnim metrov v Kamnici. Jadrilico je pripeljal na hrib, jo položil na voziček in se spustil z njim v dolino, jadralno letalo se je odlepilo voziček se je pa kotalil sam po hribu navzdol. V loku je letalo z drsnim letom priletelo v dolino brez poškodb.

Prvi polet motornega letala 1911 dne 2. aprila je Rzina opravil poizkus na Teznem z motornim letalom. Letalo je poletelo, vendar se je obrnilo k zemlji in se popolnoma razbilo.

Prvi komercialni dvig z balonom 1912 v tem letu je zabeleženih več dvigov z balonom "Erzherzogin Margareta" nad Maribor. Z njim je lahko letel vsak, ki je plačal 180 kron.

Prvi padalski skok in letalski miting 1913 v Mariboru se je vršil 27. oktobra letalski miting, ogledalo si ga je 16 000 ljudi, izveden je bil tudi prvi skok padalski skok v Mariboru.

Prvi pristanek letala na letališču Tezno 1913 Dopoldne 28. oktobra 1913, je avstro-ogrsko vojaško letalo krožilo nad Maribor in pristalo na letališču Tezno. Bilo je izvidniško dvokrilno letalo: Lohner Pfeilflieger-Barbar, z motorjem Austro-Daimler 120HP. Izstopila sta pilot poročnik Rzemenoivsku plemeniti Trauteneg ter njegov opazovalec poročnik Stojsavijevič.

Maistrova eskadrilija 1919 v Mariboru na letališču v Teznu je leta 1918 delovala avstrijska letalska stotinja, ki je bila leta 1918 razpuščena. Nova Maistrova eskadriljia je pričela delovati z letalskimi operacijami 13. marca 1919 in sicer z 4 dvosedi tipa Veliki Brandenburg in 4 dvosedi Uci. V času delovanja je mariborska letalska enota opravila 212 bojnih poletov pri tem je naletela 650 ur letenja. Na vseh poletih je izgubila le dve letali in ni imela smrtnih žrtev. Z ukazom poveljstva vojnega letalstva je bila razpuščena 6.oktobra 1919. Letala in opremo so preselili v Zagreb. Osem let kasneje se je tukaj na Tezenskem letališču ustanovil Aeroklub »Naša krila«.

Zgodovina LCM[uredi | uredi kodo]

Začetki pred drugo svetovno vojno na letališču Tezno 1927-1945[uredi | uredi kodo]

Aeroklub »Naša krila« je bil ustanovljen z ustanovnim občnim zborom 20. decembra 1927, z okoli 150 udeleženci, to je tudi začetek današnjega Letalskega centra Maribor, vendar se je vmes večkrat preimenoval. Skupščina je za predsednika upravnega odbora izvolila dr. Josipa Tominška in dva podpredsednika polkovnika Dušana Božiča in inž. Oskarja Dračarja ter dva tajnika odvetnika dr. Iva Šestana in majorja Luja Mičića ter ostale. Ni namreč naključje, da so bili skoraj vsi ustanovni in podporni člani sloj industrijalcev, veletrgovcev, veleposestnikov, obrtnikov in drugih, ki so že ob vstopu v klub vplačali izdatno vsoto denarja in tako omogočili začetke praktičnega delovanja kluba. Člani, ki so finančno omogočali delovanje aerokluba, so prihajali iz celotne kraljevine in tudi iz tujine. Namen ustanovitve je bil približati ljudem letalstvo in njegove poslovne, transportne, karierne, izletniške, vojaške in športne prednosti. Ob ustanovitvi aerokluba so imeli željo, da bi imeli letalsko linijo Maribor-Beograd, Maribor-Dunaj in linijo z Italijo, z mednarodnim civilnim letališčem. Posebno zanimanje za letalstvo se je razmahnilo med šolsko mladino. Tako je imel klub po enem mesecu 3 člane ustanovitelje in 1765 rednih ter podpornih članov. 3. in 4. marca 1928 je klub pripravil za civiliste in vojaštvo tri predavanja o letalstvu, ki so bila dobro obiskana. Oblastni odbor aerokluba je 27. maja 1928 priredil na Tezenskem letališču letalski dan, na katerem je sodelovalo 6 vojaških letal in 1 civilno letalo imenovano Ljubljana. Letalskega dne se je udeležilo 30 000 gledalcev iz Maribora in Avstrije. Izžrebani potniki so se ta dan lahko peljali z letalom na oblet nad Maribor. Leta 1929 sta Vojko Humek in dr. Boris Cijan ustanovila akademsko jadralno skupino, v kateri so tega leta začeli graditi jadralna letala lastne konstrukcije. Miting 3. novembra 1929, si je ogledalo 15.000 gledalcev, 17. novembra se je zrušilo letalo Raab-Katzenstein KL.1 Schwalbe pri preletu na miting v Središče ob Dravi, smrtno se je ponesrečil tajnik aerokluba dr. Ivo Šestan in tovarniški pilot Hans Müller. V tem času je Aeroklub imel 1200 članov. Leta 1929, je trgovec Josip Moravec kupil motorno letalo Raab-Katzenstein RK-9A Grasmücke. Drugo letalo proizvajalca Raab-Katzenstein RK-2A Pelikan UN-PAF je kupila tovarna Zlatorog, letalo je imelo napise ZLATOROG in CHLORODONT. Leta 1930 so izgradili lesen hangar za dve Mariborski letali na Teznem. Leta 1933 je Aeroklub dobil v uporabo dvokrilno motorno letalo neoborožen nemški vojaški trenažer Hansa-Brandenburg B.I. Leta 1934 je Cijan diplomiral iz strojništva in odšel v Beograd. V klubu ga je zamenjal Inž. Ivo Šoštarič. Leta 1933 je Aeroklub pričel uporabljati dvokrilno letalo, neoborožen nemški vojaški trenažer Hansa-Brandenburg B.I YU-PCF. Leta 1936 je aeroklub dobil bitko za letališče na Teznem. Na obisk je priletel dvomotorni De Havilland DH.89 Dragon Rapide - beograjske letalske družbe Aeroput (kasnjeje JAT, danes Air Serbia). Leta 1937 je Aeroklub postal upravljavec in lastnik prej vojaškega letališča Tezno ter ga registriral kot sekundarno mednarodno civilno letališče. Leta 1938 je bilo v Mariboru prav tako organizirano prvo državno prvenstvo Jugoslavije v jadralnem letenju. Leta 1939 so na letališču na Teznem zgradili novi hangar. Leta 1938 je bilo v Mariboru organizirano 1. državno prvenstvo Jugoslavije v jadralnem letenju. V tem letu je vzletela Sraka SH-1, ki sta jo skonstruirala člana Humek in Šoštarič. Cijan je skonstruiral letalo Skakavec in v tem letu postal testni pilot za prevzem lovcev. Leta 1939 so na letališču na Teznem otvorili še en mnogo večji novi hangar in v zrak spravili Vrabca konstruktorja Šoštariča. Tega leta je Šoštarič skonstruiral še jadrilico Utvo. Leta 1940 je vzletelo jadralno letalo Čavka konstruktorja Šoštariča in Cijan je izdal knjigo Vazduhoplovno jedriličarstvo.

Letalo

Izvor

Opomba

Raab-Katzenstein KL.1 Schwalbe Zastava Nemčije Nemčija D-974, Werk. Nr 15, nesreča 17.11.1929
Raab-Katzenstein RK 2 Pelikan Zastava Nemčije Nemčija UN-PAF, D-1131, YU-PAF
Raab-Katzenstein RK.9 Grasmücke Zastava Nemčije Nemčija UN-MJM
Hansa-Brandenburg B.I Zastava Nemčije Nemčija YU-PCF ser.št.3-60

Po drugi svetovni vojni na letališču Tezno 1945-1953[uredi | uredi kodo]

V hotelu Orel so 26. junija 1945, sklicali ustanovni sestanek za obnovitev Aerokluba Maribor. Navzoči so bili preživeli predvojni člani Aerokluba Naša krila in mladi letalski navdušenci. Iz Avstrije, iz skednja neke kmetije, so prepeljali več poškodovanih jadralnih letal, ki so jih kasneje popravili in pričeli z letenjem že 1. septembra 1945. Med temi jadralnimi letali je bilo: 10 DFS Zögling-ov, 3 dvosedežni Žerjavi, 2 DFS Olympia Meise in Mi-13 Miha. Sprva niso imeli vlečnega letala, zato so vzletali s pomočjo gume. Postopoma so prehajali na način vzleta z vitlom. Prvo motorno letalo po drugi svetovni vojni, ki ga je začel uporabljati klub 3. januarja 1946, je bil dvosedežni dvokrilni Fizir FN, proizveden v jugoslovanskih tovarnah Zmaj, Rogožarski in Albatros. Kasneje se je pridružilo še rusko motorno letalo Polikarpov PO-2, ki se je uporabljal tudi za metanje padalcev. Leta 1947 je Aeroklub Maribor dobil ime Aeroklub Žarko Majcen, poimenovano po vojaškem pilotu, ki se je na prvem jadralnem tekmovanju po osvoboditvi smrtno ponesrečil v Cerkljah. V tem obdobju je bilo v Aeroklubu zaposlenih več poklicnih učiteljev letenja in uslužbencev. Zaradi smrtnih nesreč, ki so se dogajale v 50-tih, je bila opravljena preiskava o vzrokih za nesreče s strani komisije Letalske zveze Slovenije in ugotovljeno je bilo, da so nesreče posledica slabega letališča Tezno in visokega drevja, ki ga je obdajalo in odrejeno je bilo, da se bo letališče zaprlo. Upravni odbor Aerokluba Maribor je leta 1951 pričel postopek iskanja nove lokacije. V letu 1951 je bil opravljen tudi prvi prelet jadralnega letala iz Maribora v Ljubljano. Leta 1951 je kmet Holcer odstopil zemljišče Aeroklubu Maribor, kupnino je pokril mestni odbor Ljudske tehnike Maribor. Hangar, travnatno stezo, ravnanje zemljišča in vse pomožne objekte so gradili člani kluba v popoldanskem času in celo v jasnih nočeh. Dve leti so tako člani gradili novo letališče v Skokah.

Letalo

Izvor

Opomba

Zmaj Fizir FN Zastava Jugoslavije Jugoslavija
Utva C-3 Trojka Zastava Jugoslavije Jugoslavija
Polikarpov Po-2 "Kukuruznik" Zastava Rusije Rusija
Yakovlev UT-2 Zastava Rusije Rusija

Novo letališče Skoke 1953-1976[uredi | uredi kodo]

Dokončno pa je bilo letališče zgrajeno junija leta 1953 in je obsegalo 23 hektarjev površine v lasti Aerokluba. V tem obdobju je Aeroklub izšolal okoli 1000 jadralnih pilotov in veliko motornih, največ je bilo dijakov strokovnih šol iz Maribora. V letu 1967 se je Aeroklub “Žarko Majcen” preimenoval v “Letalski center Maribor” - LCM, kjer so uspešno delovale sekcije: motorna, jadralna, padalska in modelarska. Motorna letala v tem času so bila: Aero2, Aero 3, PO-2, Kurir, Yakovlev UT-2, Utva C-3 Trojka, LIBIS KB-6 Matajur, Bonanza E35. V tem času se je začelo intenzivneje odvijat padalstvo in tako je bilo v Mariboru tudi organizirano 9. državno padalsko prvenstvo. Leta 1975 je imel LCM 8 motornih letal, simulator letenja ANT-18, 6 jadralnih letal, 22 padal, padalsko naselje z napravami, svoj hangar, svoj bife ter 4 sobe za člane kluba in nepričakovane goste. Aktivnih je bilo okoli 120 članov

Letalo

Izvor

Opomba

Utva C-3 Trojka Zastava Jugoslavije Jugoslavija
Ikarus Aero 2 Zastava Jugoslavije Jugoslavija
UTVA Aero 3 Zastava Jugoslavije Jugoslavija YU-CWC, YU-CXY, YU-CZK
Ikarus Kurir Zastava Jugoslavije Jugoslavija YU-CYS, YU-DAM
LIBIS KB-6 Matajur Zastava Jugoslavije Jugoslavija YU-CEW
UTVA 60 Zastava Jugoslavije Jugoslavija YU-CBA
Polikarpov Po-2 "Kukuruznik" Zastava Rusije Rusija
Yakovlev UT-2 Zastava Rusije Rusija
Antonov An-14 "Pchelka" Zastava Rusije Rusija YU-BCD, nesreča 10.11.1967
American Champion Citabria Flag of the United States.svg ZDA YU-CAV
Beechcraft Bonanza Flag of the United States.svg ZDA YU-CER

Odprtje mednarodnega letališča Maribor 1976-1991[uredi | uredi kodo]

Po odprtju Aerodroma in uvedbi kontroliranega zračnega prostora, se je znatno dvignila kvaliteta radio komunikacije pilotov. Ker pa je višji nivo tehnike in letenja zahteval večja finančna sredstva, je LCM prišel do spoznanja, da bo bodočnost zajamčena samo z lastnim financiranjem in letalskimi uslugami. Te so bile: zagotavljanje naleta pilotom rezervne sestave komande vojnega letalstva Jugoslavije, kjer so leteli rezervni piloti vojnega letalstva, delovanje letalskega oddelka Pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe, kjer so leteli članski motorni piloti LCM. Tudi padalci so bili aktivni v štabu Teritorialne obrambe kot specialna enota. Leta 1978 je prišla v uporabo nova konstrukcija padal krilnate oblike, ki so hitro izpodrinila uporabo klasičnih okroglih padal. Za metanje padalcev so se uporabljala letala Ikarus Kurir, Utva-60. V letu 1979 je bil LCM proglašen za najboljši klub v Jugoslaviji. Piloti LCM so skupaj v zraku bili več kot vsi piloti Črne gore, Makedonije in dela Bosne skupaj. Tega leta je prejel Oto Verbačič, najvišje priznanje Jugoslavije za športne uspehe v letalstvu: Zlati orel SFRJ. V tem času je bil tudi postavljen novi hanger. Leta 1983 je LCM pričel z novo dejavnostjo letalske obrambe proti toči - OPT. Namensko se je kupilo letalo Cessna C-206 Turbo Stationar s 310 konjskimi močmi, opremljeno s posebnimi agregati za posipavanje srebrovega jodita. V tem obdobju je LCM imel motorna letala: PA-18, PA-38, Citabiria,U-60, U-66, U-75, Aero 3, Ikarus Kurir, DR400-180R, C-206, PA-32 Cherokee Six.

Letalo

Izvor

Opomba

Ikarus Kurir Zastava Jugoslavije Jugoslavija
UTVA Aero 3 Zastava Jugoslavije Jugoslavija
UTVA 60 Zastava Jugoslavije Jugoslavija YU-CBA, nesreča 20.06.1982
UTVA 66 Zastava Jugoslavije Jugoslavija YU-CDP
UTVA 75 Zastava Jugoslavije Jugoslavija YU-DGL
Robin DR400 Zastava Francije Francija YU-CDB, nesreča 1987
American Champion Citabria Flag of the United States.svg ZDA YU-CAV, nesreča 1988
Piper PA-18 Super Cub Flag of the United States.svg ZDA YU-DCD
Piper PA-32 Cherokee Six Flag of the United States.svg ZDA YU-BHM
Piper PA-38 Tomahawk Flag of the United States.svg ZDA YU-DDL,YU-DDK
Cessna 206 Turbo Flag of the United States.svg ZDA YU-DIJ

Osamosvojitev Slovenije 1991-2013[uredi | uredi kodo]

Vojna za osamosvojitev Slovenije je zavrla letalsko dejavnost, k sreči pa med samo vojno Letalski center Maribor ni utrpel materialne škode. Nova slovenska zakonodaja, izguba financiranja s strani jugoslovanskega vojnega letalstva in oklevanje pri šolanju novih kandidatov po vojni, je povzročilo v začetnih letih po vojni znaten upad dejavnosti in praznino v generacijah. Razvoj LCM je tako bil pretežno odvisen od lastnih sredstev članov. Šolanje in letenje se je začelo plačevati po ceniku. Najprej se je pričela spreminjati struktura članstva pri motornem letenju, ki je v največji meri odvisen od premoženjskega stanja posameznikov. Ekonomična učinkovitost letal je pričela pridobivat na pomenu.

Letalo

Izvor

Opomba

UTVA Aero 3 Zastava Jugoslavije Jugoslavija S5-MBB, nesreča 09.09.2011
UTVA 66 Zastava Jugoslavije Jugoslavija S5-DCP
UTVA 75 Zastava Jugoslavije Jugoslavija S5-DCI
Diamond DA-20 Eclipse Zastava Avstrije Avstrija S5-DRG
Piper PA-18 Super Cub Flag of the United States.svg ZDA S5-DBV
Piper PA-32 Cherokee Six Flag of the United States.svg ZDA S5-DBW
Piper PA-38 Tomahawk Flag of the United States.svg ZDA
Cessna 152 Flag of the United States.svg ZDA S5-DMG, S5-DMI
Cessna 172 Flag of the United States.svg ZDA S5-DEB
Cessna 206 Turbo Flag of the United States.svg ZDA S5-DBS
Rockwell Commander 112 Flag of the United States.svg ZDA S5-DGA

Čas uveljavitve reform EU 2013-[uredi | uredi kodo]

LCM se je aktivno prenovil v smislu zakonodaje in sledenju uredbam novo ustanovljene EASE - Evropske agencije za varnost v letalstvu. Piloti so menjali licence. EASA je doprinesla k kvaliteti delovanja, prvič v letalski zgodovini smo postali enakopravni velikim evropskim deželam, čeprav enakopravnost zahteva dodatna finančna sredstva za urejanje vseh potrebnih dokumentov, elaboratov, programov šolanja in plačila odgovornih oseb. LCM je na vseh možnih področjih s svojimi strokovnimi kadri pridobil programe šolanja po predpisih EASA in vzpostavil svoj ATO - Odobreno organizacijo za uposabljanje in obdržal svoj arzenal šolanja neokrnjen. Pričela so se vlaganja v sodobnejšo avioniko z GNSS sistemi, PFD in HSI. Potrebna so še znatna vlaganja v sodobnejšo avioniko, IFR opremo in prilaganja mlajšemu članstvu, ki hočejo višjo kvaliteto letenja, stekleni kokpit, licence in ratinge. Cilj je tudi nabava naprave EASA FNPT II za ME/IR in ME/SE. Glede flote pa je cilj čim bolj poenotiti tipe letal in imeti samo enega proizvajalca. Letenje znotraj Šengenskih meja EU je svobodno. Vsaka sekcija kluba je ekonomsko ločena od druge. V LCM so v obdobju po uveljavitvi evropske zakonodaje začeli prihajati člani iz celotne Slovenije, nekaj jih je tudi iz slovenske prestolnice, poleg tega pa tudi učenci iz sosednjih držav, celo Švice in Nemčije ter Bližnjega vzhoda. V klub jih je privabila organiziranost, dobri pogoji letenja in kvaliteta šolanja ter dejstvo, da smo od uvedbe zakonodaje EASA zanimivi za vse, ki želijo leteti v zračnem prostoru EU. LCM se je utrdil kot vodilni slovenski aeroklub po številu članov, kot tudi po svoji strokovnosti. Letno se v LCM odleti okoli 3 500 ur in opravi 10 000 poletov. Aktivnih je okoli 180 članov in število se povečuje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]