Pojdi na vsebino

Pilot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Linijski piloti letala Airbus A320
Vojaški lovec Dassault Rafale

Pilót (tudi letalec) je oseba, ki upravlja zrakoplov in nadzoruje let letala z upravljanjem njegovih kontrol letenja ter ima zato ustrezno licenco in vsa ustrezna pooblastila. Vsaka pilotska pot se prične v certificirani letalski šoli, sama fakulteta brez letenja ne vodi do licenc in pooblastil, ki jih potrebuje pilot. Poklicno šolanje civilnih pilotov je drago in množičnost je omejena. Letenje zrakoplovov kot pilot nikoli ni bilo dostopno ljudskim množicam ampak so do njega imeli dostop izbranci. V kapitalističnih družbah so to ekonomsko močnejši posamezniki, medtem ko so v komunističnih družbenih ureditvah (Ljudska republika Kitajska, Socialistična republika Vietnam, Republika Kuba, Ljudska demokratična republika Laos itd.) to v večini člani partije oz. političnih strank. Za vojaške pilote se zahteva častniška šola za katero osnova je fakulteta. Nekateri drugi člani letalske posadke, kot so nekoč bili navigatorji ali inženirji (npr. letalo Douglas DC-6 ali Lockheed Constellation), se prav tako štejejo za letalce - letalske častnike, ker sodelujejo pri upravljanju navigacijskih in motornih sistemov letala, niso pa piloti. Drugi člani posadke, kot so stevardese, mehaniki in zemeljsko osebje, operaterji dronov niso razvrščeni kot letalci, so pa lahko del kabinskega osebja. V Sloveniji ima poklicno licenco za motorno letalo 0,03 % celotnega prebivalstva oz. 600 prebivalcev[1] od tega deleža jih ima polovica torej okoli 300 privilegije prometnih pilotov (za primerjavo doktorjev znanosti je 98% več kot prometnih pilotov oz. na 50 doktorjev znanosti je en prometni pilot).

Poslovni pilot Gulfstream

Vsi piloti najprej opravijo zdravniški pregled II. razreda in začnejo letenje na enomotornih batnih letalih (npr. Cessna 152 ali Piper Tomahawk) velikokrat je to v začetku v aeroklubu z EASA ATO šolo in potem po pridobitvi PPL(A) privatne licence opravijo teorijo ATPL(A) frozen (na agenciji za civilno letalstvo) in napredujejo po ratingih na inštrumentalno letenje ter na zahtevnejša enomotorna letala z uvljačljivim podvozjem (npr. Beechcraft Bonanza, Cessna Centurion, Commander 114, Piper Comanche) nadaljujejo na večmotorna batna letala (npr. Cessna 340, Piper Seneca, Piper Twin Comanche) ter opravijo zdravniški pregled I. razreda in pridobijo licenco poklicnega pilota CPL(A) za katero potrebujejo minimalno 200 ur letenja in potem gredo na type rating za turbo propelerska (npr. Dash 8, King Air) ali reaktivna letala (npr. Airbus A320, Boeing 737) na katerih naredijo še line training, ki obsega okoli sto komercialnih letov, kasneje kot kopiloti pridobijo še licenco prometnega pilota ATPL(A) za katero potrebujejo minimalno 1500 ur letenja. Cel proces usposabljanja linijskega pilota stane okoli sto petdeset tisoč eur in traja v povprečju 7 aktivnih let, kandidati si ga krijejo sami.

Šolanje vojaškega pilota stane več ker so vsi stroški letenja tudi stroški šolanja - letala ne dajejo prihodka (če bi bilo isto pri prometnih pilotih bi šolanje stalo 10 do 30 miljonov) in znašajo 12 milijonov USD[2] za lovske pilote F-22 Raptorjev in pilote bombnikov B-52 Stratofortress, 7 milijonov USD za pilote jurišnikov A-10 Thunderbolt II, 3 milijone USD za transportne pilote C-130J Hercules in 1.5 milijona USD za pilote KC-135 Stratotankerjev. Seveda najprej vsi začnejo na šolskih letalih.

Testni pilot lovca F-22 Raptor

Delitev pilotov

[uredi | uredi kodo]

glede na službo

[uredi | uredi kodo]
 • civilni piloti (poslovni, linijski, inštruktor letenja, komercialni-dela v zraku, preizkusni piloti ali testni)
 • vojaški piloti (lovski, bombniški, transportni, inštruktor letenja, helikopterski, preizkusni piloti)

glede na tip zrakoplova

[uredi | uredi kodo]

Šolanje prometnega pilota

[uredi | uredi kodo]
Pilot pred bombnikom A-20 1942

Prometni piloti velikih potniških letal potrebujejo leta usposabljanja, da dosežejo vse kvalifikaciji, ki so potrebne za vodjo zrakoplova na komercialnih potniških letih in veliko ur letenja. Minimalna formalna izobrazba je zaključena srednja šola s poklicno maturo, na kar pilot nadaljuje strokovno šolanje na letalih in teorijo za prometne pilote, ki je po obsegu primerljiva s fakulteto. Samo določeni nacionalni prevozniki zahtevajo fakulteto (180 ECTS) in znanje nacionalnega jezika (ICAO level). Stroški šolanja prometnega pilota so visoki in si jih kandidati sami krijejo, zaradi česar je to dostopno le ekonomsko močnejšim posameznikom. Konec 1980 je bila cena šolanja v Jugoslaviji 85 000 DEM (nemških mark) za pilote, ki so se šolali v šoli takratnega državnega prevoznika JAT. Danes se stroški gibajo od 100 000 USD do 300 000 USD odvisno od tega v katerem delu sveta se kandidati šolajo, saj so stroški letalskih šol po nekod 150% višji zaradi različnih državnih režimov in svobodnega letenja ni.

Minimum je 1500 ur letenja, da poklicni pilot CPL(A) pridobi licenco prometnega pilota ATPL(A). Bistvene kvalifikacije pilota so ratingi - privilegiji za izvajanje določenih operacij in licenca, prometni piloti se obnovitveno šolajo vsakih šest mesecev na simulatorjih letenja. Piloti letal morajo dovolj dobro obvladovati angleški jezik, saj je več kot 95% svetovne literature v angleščini, kot tudi vsa komunikacija med člani posadke, kontrolo letenja idr.

Šolanje na simulatorju PA-28

Strokovna področja, ki so pomembna za pilote: operativni postopki, radio navigacija, masa in težišče, zmogljivosti letal, načrtovanje letenja, letalska avionika - inštrumenti, aerodinamika, letalska meteorologija idr.

Šolanje na FFS simulatorju A-320

Vsi civilni piloti imajo svojo bazo - bazično letališče s katerega začnejo svojo delovno obveznost in na katerega se na koncu vrnejo po izmeni (včasih isti dan včasih po več dneh). Veliko prespijo tudi po hotelih. Pilotova služba se običajno začne uro do dve ure pred letom v pisarni, kjer pregleda vso dokumentacijo leta: METEO, NOTAMe, seznam članov posadke, operativni načrt poleta, naroči gorivo in opravi briefing s posadko ter gre na pregled potnih listov in varnostni pregled. Nadaljuje se na letalu kjer se opravi predpoletni obhod letala, izračun mase in težišča, sprejme zadnjo vremensko radio poročilo ATIS, izračuna vzletne zmogljivosti letala in pripravi pilotska kabina z računalniki na let ter opravi odletni briefing in briefing v prisilnih primerih. Tekom leta piloti vsake trideset minut preračunajo porabo goriva in vsako uro preverijo tolerance višinomerjev (RVSM), vse skozi so na radijski vezi s kontrolo letenja in spremljajo razvoj vremena preko vremenskega radarja. Na vsaki obratni točki zapišejo čas prelete le-te ATA in ga primerjajo z izračunanim časom ETA. Pred pristankom sprejmejo zadnjo vremensko radio sporočilo ATIS za destinacijo in naredijo briefing s pripravo za pristanek in neuspeli prilet ter za voženje po zemlji. Ko se letalo parkira imajo največ dela, saj se morejo pripravit za naslednji let - naslednji sektor. Potrebno je pripraviti: izračun mase in težišča ter dati navodila zemeljski operativi za nalaganje letala, naročiti gorivo, narediti obhod letala, izračun zmogljivosti, priprava računalnika letala za naslednji let, prejeti zadnjo vremensko sporočilo ATIS, prejeti odletno dovoljenje kontrole, opraviti briefing za odlet, prejeti dovoljenje za zagon motorjev, prejeti dovoljenje za voženje do steze in na koncu še vzletno dovoljenje itd. Pilotova služba se zaključi običajno 30 minut po pristanku, ko odda vso dokumentacijo, opravi pregled potnega lista in zapusti prostore letališča. V službi so lahko piloti od 9-13 ur na dan odvisno od števila letov in ure v dnevu. V enem mesecu smejo biti v službi 190 ur in odleteti 100 ur.

Moduli usposabljanja prometnega pilota letala
Vrsta pooblastila, licence

oz. zahteve

Opis Okvirna cena Okvirno kumulativno
PPL(A) Licenca športnega pilota letala

(ang. Private Pilot Licence - Aircraft)

 • 9 predmetov združenih v teoretični izpit PPL(A) teorije,
 • ustni izpit iz znanja angleščine (ICAO level),
 • pisni izpit iz angleške frazeologije (R/T radiotelephony privilege),
 • 45 ur letenja (zone, šolski krogi, rute, radio navigacija) plus izpitni letLetenje se izvaja z letali tipa: Cessna 152, Cessna 172, Piper PA-28 ipd.
13 tisoč EUR 13 tisoč EUR
ATPL teorija Teorija za prometnega pilota

(ang. Air Transport Pilot Licence theory)

14 predmetov, 14 izpitov ATPL(A) teorije, 1 leto študija (20 000 vprašanj) v angleščini. 4 tisoč EUR 17 tisoč EUR
NVFR pooblastilo za nočno letenje

(ang. Night Visual Flight Rules Rating)

5 ur predavanj in 5 ur letenja. 2 tisoč

EUR

19 tisoč EUR
Nabiranje naleta (ang. Hour Building) za licenco poklicnega pilota CPL(A) (ang. Commercial Pilot Licence) Za poklicno licenco CPL se potrebuje skupaj vsaj 200 ur, minimalna razlika med 200 h in vključenim šolanjem v skupni nalet znaša vsaj 67-95ur. Piloti zato velikokrat koristijo aeroklube. 15 tisoč EUR 34 tisoč EUR
IR/SE pooblastilo za instrumentalno letenje na enomotornih letalih

(ang. Instrumental Rating/ Single Engine)

Instrumentalno letenje na enomotornem letalu obsega 50 ur usposabljanja. 15 tisoč

EUR

49 tisoč EUR
MEP(L) pooblastilo za letenje na večmotornih letalih kopenskih letalih

(ang. Multi Engine Piston Land Rating)

Pooblastilo za letenje z večmotornim batnim kopenskim letalom, npr: Piper PA-30 Twin Comanche, Piper PA-34 Seneca, Cessna 310, Cessna 340, Beechcraft Baron po pravilih vizualnega letenja. 4 tisoč

EUR

53 tisoč EUR
ME/IR pooblastilo za instrumentalno letenje na večmotornih letalih

(ang. Instrumental Rating/ Multi Engine)

Instrumentalno letenje na večmotornem letalu. Uporabljajo se ista letala kot za MEP(L) šolanje. 5 tisoč

EUR

58 tisoč EUR
CPL(A) Licenca poklicnega pilota letala

(ang. Commercial pilot licence Aircraft)

Z opravljeno licenco CPL(A) v roko max 24 mesecev po končanih izpitih ATPL si pilot zamrzne teorijo ATPL(A) in velja do opravljanja licence ATPL pri 1500h. CPL šolanje 10h šolanja in 5 ur šolanja na kompleksnem letalu npr: Bonanza, Commander, Comanche, Pogoji: 10h IFR, 25h DUAL, 5h Complex, 200h skupaj, NVFR, 100h PIC, 20h preletov. 6 tisoč

EUR

64 tisoč EUR
FI(A) Inštruktor letenja

(ang. Flight instructor Aircraft)

Tečaj obsega 30 ur usposabljanja na desnem sedežu in pedagoške module, je neobvezen za prometne pilote, vendar so inštruktorji letenja kasneje bistveno bolj cenjeni in adaptivni za letenje z različnimi karakterji v cockpitu. 10 tisoč

EUR

74 tisoč EUR
MCC certifikat za letenja v več članski posadki

(ang. Multi-Crew Cooperation certificate)

Za letenje kot kopilot oz. za letenje z letali, ki zahtevajo več pilotov je potrebno opraviti usposabljanje za delo v veččlanski posadki, usposabljanje poteka na simulatorju letenja. Dostikrat je trening združen z neformalnim tečajem JOC (ang. Jet Orientated Course). 3 tisoč

EUR

77 tisoč EUR
A-UPRT certifikat preprečevanja in reševanja iz nepravilnih položajev

(ang. Upset Prevention and Recovery Training)

Napredni tečaj se nanaša na vsaj 5 ur teoretičnega pouka in 3 ure praktičnega usposabljanja na letalih EASA CS-23 Aerobatic ali CS-23 Utility. Morebitno usposabljanje za akrobatsko letenje ne nadomesti tečaja UPRT. Tečaj obvezen za vse pilote pred pristopom na šolanje za prvi type rating. 2 tisoč

EUR

79 tisoč EUR
Type Rating pooblastilo za letenje določenega tipa letala Šolanje na določenem tipu letala, npr: Airbusu A320, Boeing 737, Cessna Citation. Vključuje okrog 40 ur na simulatorju in 1 uro letenja (šest šolskih krogov) s praznim letalom. Ta letala so praviloma jeti. 30 tisoč

EUR

109 tisoč EUR
Line Training linijski trening Šolanje na liniji za kopilota z kapitani inštruktorji v odvisnosti od kompleksnosti letala obsega do okoli 100 letov oz. 250 ur (tipično oba pogoja) ter vključuje do 100 teoretičnih poglavji, zaključi se z linijskim preverjanjem (ang. line check). Tega se za plačilo poslužujejo letalske družbe, ki jemljejo pilote začetnike. 30 do 60

tisoč EUR

139 do 169 tisoč EUR
ATPL(A) Licenca prometnega pilota letala

(ang. Airline Transport pilot Licence)

Naredi jo pilot, ko ima skupaj minimalno 1500 ur naleta od tega 500 ur v več pilotni posadki MPL (Multi-pilot) in 250 ur PIC kot vodja zrakoplova ter opravljeno ATPL teorijo, izpit poteka običajno na simulatorju. S tem poklicni pilot postane prometni pilot. N/A N/A
Kapitan letala

(ang. Captain)

Kopilot, ki ima odmrznjeno ATPL licenco in okvirno nad 3000 - 5000 h naleta skupaj ter ima prave karakterne in strokovne lastnosti, se gre šolati na levi sedež in ko konča usposabljanje postane kapetan, navadni kapitani ne letijo z začetniki. Kopiloti inštruktorji imajo prednost pri tem, da jih izberejo za kapitane. N/A N/A
TRI Inštruktor za tip letala

(ang. Type rating Instructor)

Tečaj obsega pedagoški modul, tehnični modul, simulator letenja in izpit inštruktorji letenja imajo priznavan pedagoški modul. Kapitani inštruktorji potem letijo z začetniki na line treningu. 10 tisoč EUR 149 do 179 tisoč EUR
TRE Izpraševalec za tip letala

(ang. Type rating exeminer)

Tečaj obsega šolanje za izpraševalca na tipu letala. N/A N/A

Tržne zahteve za prometne pilote

[uredi | uredi kodo]

Pilotski poklic je izredno standardiziran in primerljiv, zaradi tega so zahteve trga za zaposlitev relativno visoke. Tipične zahteve[3][4], ki jih želijo mednarodni letalski prevozniki, preden nudijo zaposlitev tujim kopilotom so:

 • Type rating za dotični tip letala na katerega se navezuje razpis
 • ICAO nivo angleškega jezika minimalno 4
 • CPL licenca z opravljeno teorijo ATPL(A)
 • veljavno zdravniško spričevalo I. razreda
 • LVO Low Visibility Operations certifikat
 • potrdilo države, da se zoper osebo ne vodi kazenski postopek
 • potrdilo CAA, da oseba ni bila udeležena v resnem incidentu ali letalski nesreči
 • 2000 ur skupnega naleta, tipično zaželjeno na letalih z FDM-om Flight Data Monitoring nad 27 ton
 • 500 ur skupnega naleta na tipu letala

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]

Sklici

[uredi | uredi kodo]
 1. »Letno poročilo 2022« (PDF). CAA. Pridobljeno 28. januarja 2023.
 2. Hollings, Alex (26. marec 2024). »HERE'S HOW MUCH THE U.S. AIR FORCE SPENDS TRAINING ITS PILOTS«. SANDBOXX. Pridobljeno 26. aprila 2024.
 3. »First Officer Qatar«. Qatar Airways. 2024. Pridobljeno 18. junija 2024.
 4. »First Officers Emirates«. Emirates Group. 2024. Pridobljeno 18. junija 2024.