Letališče Tezno

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Letališče Tezno je nekdanje civilno-vojaško letališče v Mariboru. Letališče je bilo postavljeno na vojaškem vadišču na Teznem.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prvi pristanek letala 1913[uredi | uredi kodo]

Dopoldne 28. oktobra 1913, je avstro-ogrsko vojaško letalo krožilo nad Maribor in pristalo na letališču Tezno. Bilo je izvidniško dvokrilno letalo: Lohner Pfeilflieger-Barbar I, z motorjem Austro-Daimler 120HP. Izstopila sta pilot poročnik Rzemenoivsku plemeniti Trauteneg ter njegov opazovalec poročnik Stojsavijevič.

Eksadrilija generala Rudolfa Maistra 1919[uredi | uredi kodo]

Decembra 1919 je v Mariboru bil imenovan poveljnik letalstva poročnik Mihajlo Dorič in pod njegovim vodstvom so čez zimo sestavili zaplenjena letala: 4 dvosedi tipa Veliki Brandenburg in štirje dvosedi Uci. 13.marca 1919 so prvič leteli na Koroško in opazovali premike avstrijskih čet. Poročnik Stjepan Burazovič je bil 23.aprila imenovan za poveljnika oddelka eskadrilje (tako se je dejansko imenovala, sam Stjepan pa jo je imenoval Maistrova eskadrilija, ker je bila neposredno pod njegovim poveljstvom). V času delovanja je mariborska letalska enota opravila 212 bojnih poletov pri tem je naletela 650 ur letenja. Na vseh poletih je izgubila le dve letali in ni imela smrtnih žrtev. 6.oktobra 1919 je bila z ukazom poveljstva vojnega letalstva razpuščena.

Delovanje aerokluba Naša krila 1927[uredi | uredi kodo]

Aeroklub »Naša krila« je bil ustanovljen 20. decembra 1927 pod pokroviteljstvom dr. Josipa Tominška, to je tudi začetek današnjega Letalskega centra Maribor, vendar se je vmes večkrat preimenoval. Leta 1937 je Aeroklub postal upravljavec in lastnik prej vojaškega letališča Tezno ter ga registriral kot sekundarno mednarodno civilno letališče.

Letališče po drugi svetovni vojni 1945-51[uredi | uredi kodo]

Po drugi svetovni vojni je takratni aeroklub uporabljal letališče do leta 1951, po tem so letališče zaradi tega, ker je bilo nevarno zaprli, saj je v 50tih bilo veliko smrtnih nesreč na letališču. Aeroklub je dokončno leta 1953 zgradil novo letališče, na lokaciji Skok -kjer je še danes mednarodno letališče Maribor.