Raab-Katzenstein

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Raab-Katzenstein
Panogaletalstvo
PredhodnikDietrich-Gobiet Flugzeugwerk
Ustanovitev16. november 1925 (1925-11-16) in Kassel, Nemčija
UstanoviteljAntonius Raab
Kurt Katzenstein
Ukinitev1930
Usodastečaj
NaslednikFieseler
Ključni ljudjeGerhard Fieseler

Raab-Katzenstein je bil nemški proizvajalec letal iz 1920ih s sedežem v Kasslu. V Sloveniji je njegova letala po prvi svetovni vojni uporabljal Letalski center Maribor.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Glavni promotor podjetja je bil Gerhard Fieseler. Leta 1926 je zaprl svojo tiskarno v Eschweilerju in postal inštruktor letenja pri Raab-Katzensteinu ter nadaljeval z izpopolnjevanjem svojih veščin letenja in postal izkušen pilot akrobacij. Leta 1927 je v Zürichu izvedel posebno drzno rutino in začel prejemati vse višje honorarje za nastope. Leta 1928, ko je delal pri Raab-Katzensteinu, je zasnoval svoje kaskadersko letalo Fieseler F1 (znano tudi kot Raab-Katzenstein RK-26 Tigerschwalbe ), ki je bilo ponujeno in prodano švedskemu podjetju AB Svenska Järnvägverkstaderna (ASJA), ki je v začetku tridesetih let 20. stoletja izdelalo 25 tovrstnih letal za švedske letalske sile.

Leta 1930 je Raab-Katzenstein bankrotiral in Fieseler se je odločil, da bo z denarjem, ki ga je prihranil pri svojih akrobatikah kupil tovarno jadralnih letal Segelflugzeugbau Kassel in jo preimenoval v Fieseler Flugzeugbau .

Letala[uredi | uredi kodo]

Podatki nemškega letalstva 1919-1945

Reference[uredi | uredi kodo]

Napaka pri navajanju: Sklic definiran v seznamu imenovan "histav1" ni uporabljen v vsebini (glej stran pomoči).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Predloga:Raab-Katzenstein aircraft