Enver Hodža

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Enver Hoxha)
Skoči na: navigacija, iskanje
Enver Hoxha
HODŽA druhá míza.jpg

Predsednik Centralnega komiteja Komunistične partije Albanije
Mandat:
8. november 194111. april 1985
Naslednik: Ramiz Alia

Rojstvo: (1908-10-16)16. oktober 1908
Gjirokastra, Albanija (tedaj Osmansko cesarstvo)
Smrt: 11. april 1985 (1985-04-11) (76 let)
Tirana, Albanija
Politična stranka: Komunistična partija Albanije
Zakonec: Nexhmije Hoxha
Otroci: Ilir Hoxha
Sokol Hoxha
Pranvera Kolaneci
Narodnost: Albanec
Vera: ateist

Enver Halil Hoxha [enver halil hodža], albanski politik in diktator, * 16. oktober 1908, Gjirokastra, Albanija (tedaj Osmansko cesarstvo), † 11. april 1985, Tirana, Albanija.

Hoxha je bil voditelj Albanije od konca druge svetovne vojne do svoje smrti leta 1985. Proglasil se je za striktnega anti-revizionista; po Stalinovi smrti je, nezadovoljen nad Hruščovo politiko, počasi pretrgal vezi s Sovjetsko zvezo in se naslonil na Ljudsko republiko Kitajsko. Tudi ta zveza je iz različnih vzrokov propadla in Albanija je bila pahnjena v mednarodno osamo.

Hkrati je postala njegova vladavina izrazito avtoritarna. Albanska delavska stranka, ki jo je vodil, je imela vse vzvode oblasti, čemur je pripomogla albanska tajna policija Sigurimi. Država je imela nadzor nad mediji in politična opozicija je bila zatirana. Že kmalu po drugi svetovni vojni se je v državi pričela protireligijska kampanja, usmerjena sprva predvsem proti katolikom. Leta 1967 je prerasla v nasilno ofenzivo, ki jo je delno navdihnila kitajska kulturna revolucija. Albanija je bila razglašena za ateistično državo. Po drugi strani se je pod Hoxhevim vodstvom izboljšal položaj žensk v družbi in izobrazba prebivalstva. Država je bila razmeroma samozadostna, a revna in gospodarstvo je stagniralo.

V zadnjih letih vladavine mu je pričelo močno pešati zdravje in večino funkcij je prevzel njegov izbrani naslednik Ramiz Alia. Tranzicija v svobodnejšo družbo se je zgodila šele med leti 1991 in 1992, več let po njegovi smrti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]