Latinska Amerika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Latinskoameriške države (temno zeleno)

Latinska Amerika je ozemlje, ki zavzema večji del obeh Amerik, saj zajema vse panameriške države, razen Združenih držav Amerike in Kanade.

Ime je dobila po dejstvu, da so bili kolonizatorji tega področja Latinci; t.j. Španci, Portugalci in Francozi, kar je vidno v jeziku in običajih.

Če vzamemo za temelj Latinske Amerike latinsko poreklo, lahko rečemo, da se danes meja Latinske Amerike širi vse bolj proti severu, saj se v južne zvezne države vse več naseljujejo (ilegalni) priseljenci iz Mehike, Srednje Amerike,...

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

V Mehiki na namakalnih poljih gojijo koruzo (Mehika je domovina koruze), fižol, bombaž in tobak. Tropski pridelki kot so banane, kokos, kava in kakav pa prihajajo predvsem s plantaž ob Mehiškem zalivu. Včasih so v Mehiki kopali predvsem zlato, danes pa prevladuje črpanje nafte. Vse pomembnejša dejavnost v Mehiki postaja turizem.

V Medmorski Ameriki se ukvarjajo z monokulturnim poljedelstvom. Pridelujejo sladkorni trs, banane, ananas, kokos, tobak in kavo. Na Karibskih otokih pa na plantažah pridelajo tropsko sadje (bananovci, kokosove palme), tropske začimbe (muškatni orešek, vanilija, poper, ingver) in sladila (sladkorni trs, kakavovec).