Enver Hoxha

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Enver Hoxha
Portret
voditelj (generalni oz. prvi sekretar) Komunistične partije Albanije (od 1948 Albanske stranke dela)
Na položaju
8. november 1941 – 11. april 1985
NaslednikRamiz Alia
Osebni podatki
Rojstvo16. oktober 1908({{padleft:1908|4|0}}-{{padleft:10|2|0}}-{{padleft:16|2|0}})[1][2]
Gjirokastra
Smrt11. april 1985({{padleft:1985|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:11|2|0}})[3][1][…] (76 let)
Tirana[4]
NarodnostAlbanec
Politična strankaAlbanska stranka dela (PPSH)
ZakonciNexhmije Hoxha
OtrociIlir Hoxha
Sokol Hoxha
Pranvera Kolaneci
Poklicpolitik
Verska opredelitev
ateist
PodpisEnver Hoxha (nënshkrim).svg

Enver Halil Hoxha [enver halil hodža], albanski politik in diktator, * 16. oktober 1908, Gjirokastra, Albanija (tedaj Osmansko cesarstvo), † 11. april 1985, Tirana, Albanija.

Hoxha je bil voditelj Albanije od konca druge svetovne vojne do svoje smrti leta 1985, to je več kot 40 let.

Življenje in vladavina[uredi | uredi kodo]

Hoxha je bil rojen v Gjirokastru na jugu Albanije kot sin potujočega trgovca z oblačili. Njegov stric Hysen Hoxha je bil borec za neodvisnost Albanije, do katere je prišlo, ko je bil Enver star štiri leta. Študij je začel na gjirokastrskem liceju, ga nadaljeval na francosko govorečem Albanskem narodnem liceju ter po letu 1930 na Univerzi v Montpellierju na fakulteti za naravoslovje. V letih 1935 in 1936 je bil zaposlen na albanskem konzulatu v Bruslju. Po povratku v domovino je nekaj časa delal kot učitelj.

Med drugo svetovno vojno je bil dejaven v albanskem narodnoosvobodilnem gibanju. Že 1941 je bil na ustanovnem kongresu Komunistične partije Albanije izvoljen za njenega (od 1943 generalnega) sekretarja. Kot voditelj albanskega osvobodilnega gibanja, v veliki meri naslonjenega na jugoslovansko, ki mu je sledil, je leta 1944 postal predsednik začasne albanske vlade ter hkrati obrambni in zunanji minister (do leta 1954, ko se je s teh funkcij umaknil). Ohranil je le funkcijo prvega sekretarja KP Albanije (po letu 1948 preimenovane v Albansko stranko dela) in predsednika Demokratične fronte ter vrhovnega poveljnika oboroženih sil.

Ob sporu Stalina in njegovih vzhodnoevropskih satelitov z Jugoslavijo se je prvi postavil na sovjetsko in protijugoslovansko stran. Proglasil se je za strogega in doslednega anti-revizionista; po Stalinovi smrti je, nezadovoljen nad politiko destalinizacije, ki jo je začel Hruščov, počasi pretrgal vezi s Sovjetsko zvezo (med leti 1956 in 1961, dokončno in formalno pa šele 1968 z izstopom iz Varšavskega pakta) in se naslonil na Ljudsko republiko Kitajsko. Tudi ta zveza je iz različnih vzrokov postopoma propadla in Albanija je bila v 70. letih pahnjena v mednarodnopolitično osamo.

Hkrati je postala njegova vladavina izrazito avtoritarna. Albanska delavska stranka, ki jo je vodil, je imela vse vzvode oblasti, čemur je pripomogla albanska tajna policija Sigurimi. Vzporedno z uvajanjem enega najbolj izpopolnjenih kultov osebnosti v zgodovini je Hoxha svoje videnje dogajanj in sporov na svoji politični poti opisoval v številnih svojih knjigah. Država je imela popoln nadzor nad mediji in politična opozicija je bila zatirana. Že kmalu po drugi svetovni vojni se je v državi pričela protireligijska kampanja, usmerjena sprva predvsem proti katolikom. Leta 1967 je prerasla v nasilno ofenzivo, ki jo je delno navdihnila kitajska kulturna revolucija. Albanija je bila razglašena za ateistično državo, vsakršno versko udejstvovanje je bilo prepovedano, mošeje in cerkve pa so bile preurejene v posvetne objekte. Po drugi strani sta se pod Hoxhevim vodstvom močno izboljšala položaj žensk v družbi in izobrazba prebivalstva. Država je bila razmeroma samozadostna, a revna in gospodarstvo je stagniralo.

V zadnjih letih vladavine mu je pričelo močno pešati zdravje. Deloma je že pred njegovo smrtjo večino ključnih funkcij v državi in partiji prevzel njegov izbrani naslednik Ramiz Alia, ki je nadaljeval Hoxhev totalitarni režim z nekaterimi previdnimi manjšimi reformami. Tranzicija v demokratično družbo se je zgodila šele v začetku 90. let 20. stoletja, več let po njegovi smrti. Njegov kip v nadnaravni velikosti, postavljen v Tirani leta 1988, so zrušili že čez 3 leta v množičnih demonstracijah (1991).

Sklici[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]