Robert Mugabe

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Robert Mugabe
Portret
2. predsednik Zimbabveja
Na položaju
31. december 1987 – 21. November 2017
PredhodnikCanaan Banana
NaslednikEmmerson Mnangagwa
Osebni podatki
RojstvoRobert Gabriel Mugabe
21. februar 1924({{padleft:1924|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:21|2|0}})[1][2][…]
Kutama[d], Southern Rhodesia[d], Britanski imperij
Smrt6. september 2019({{padleft:2019|4|0}}-{{padleft:9|2|0}}-{{padleft:6|2|0}})[4][3][…] (95 let)
Gleneagles Hospital[d][6]
NarodnostZimbabvijec
Politična strankaZimbabvejska afriška narodna zveza - Domoljubna fronta
Poklicpolitik
PodpisSignature of Robert Mugabe clear.svg

Robert Gabriel Mugabe, zimbabvejski politik in predsednik Zimbabveja, * 21. februar 1924, † 6. september 2019, Singapur.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Mugabe se je rodil v okrožju Zvimba in je odraščal v misijonu Kutama, severozahodno od današnjega glavnega mesta Harare (takrat Salisbury v Južni Rodeziji). Obiskoval je jezuitske šole, študij, ki ga je dokončal leta 1951, pa je nadaljeval v Južnoafriški republiki. Tam je diplomiral iz angleške zgodovine ter kasneje dopisno še iz ekonomije, na londonski univerzi. Med letoma 1958 in 1960 je poučeval v Akri, glavnem mestu Gane, v Južno Rodezijo pa se je vrnil leta 1960 še vedno pod vplivom marksističnih idej, ki jih je pridobil v času študija in kasneje med delom v Gani.

Začetki politične kariere[uredi | uredi kodo]

Po vrnitvi v domovino se je pridružil Nacionalno demokratski stranki Joshue Nkoma, ki se je kasneje preimenovala v Zimbabvejsko unijo afriških ljudstev (Zimbabwe African Peoples Union - ZAPU). Zaradi prepovedi delovanja stranke s strani takratne južnorodezijske vlade se je leta 1963 pridružil rivalski stranki Zimbabvejski afriški nacionalni stranki (Zimbabwe African National Union - ZANU), kjer je kmalu prišel na mesto generalnega sekretarja stranke.

Leta 1964 je bil skupaj z Joshuo Ngomom in Edsonom Zvogbom zaprt in obsojen na deset let zapora. Po izpustitvi, leta 1974, se je umaknil v sosednji Mozambik od koder je vodil vojsko stranke, Zimbabvejsko afriško ljudsko osvobodilno vojsko, ki jo je financirala komunistična Ljudska republika Kitajska. Ta vojska je izvajala akcije proti kolonialnim britanskim silam na območju Južne Rodezije in poskušala doseči neodvisnost.

Leta 1978 je pod pritiskom mednarodne skupnosti, na čelu s Henryjem Kissingerjem, britanska stran morala popustiti in povabiti predstavnike črnske večine v sodelovanje pri vodenju države do prvih svobodnih volitev v tej državi. Na volitvah, ki so sledile je zmagala stranka Združeni afriški nacionalni svet, ki jo je vodil škof Abel Muzorewa. Kljub tej zmagi črnske stranke pa Mugabe in Nkoma nista hotela priznati legitimnosti te vlade in sta nadaljevala z vojno, zaradi česar Zimbabve tudi ni postal mednarodno priznana samostojna država.

Premirje je bilo sklenjeno leta 1979 in Mugabe se je skupaj z ostalimi voditelji stranke vrnil v domovino. Na pogovorih so se dogovorili za novo ustavo in določili datum za nove volitve, ki naj bi bile februarja 1980. Hkrati je moral Mugabe prepustiti 20 sedežev v parlamentu belski manjšini.

Stranka ZANU je na volitvah dobila kar 57 od 80 sedežev v parlamentu, kar je pomenilo, da je opozicija dobila le tri predstavnike, saj je bilo 20 sedežev rezerviranih za Rodezijsko fronto, belsko stranko. 4. marca 1980 je Robert Mugabe postal ministrski predsednik. Vladna koalicija strank ZANU in ZAPU je tako povsem obvladovala politično prizorišče in dosegla mednarodno priznanje države Zimbabve.

Nesoglasja v koaliciji pa so leta 1983 privedla do državljanske vojne, ki je trajala do leta 1987. Iz nje je Mugabe izšel kot zmagovalec. Ukinil je mesto ministrskega predsednika in se imenoval za predsednika Zimbabveja.

Predsednik[uredi | uredi kodo]

Robert Mugabe je tako postal prvi predsednik Zimbabveja po njegovi uradni osamosvojitvi od Združenega kraljestva, leta 1980. Na začetku priljubljeni in splošno priznani voditelj pa je postopoma uvajal vse bolj diktatorski režim. Začel je izvajati program »redistribucije zemlje«, ki je pripeljal do preganjanja in fizičnega odstranjevanja belih lastnikov z njihovih posestev, podobna usoda pa je doletela tudi črnske veleposestnike.

Mugabe ni dopuščal in še danes ne dopušča nikakršnih nasprotovanj svojemu režimu, preganja neodvisne medije ter glavno opozicijsko skupino Gibanje za demokratične spremembe. Vodja gibanja, Morgan Tsvangirai, je bil pred leti aretiran in obsojen zaradi organiziranja protestov proti predsedniku.

Mugabe je leta 2005 doživel srčni napad, zaradi česar so se začele pojavljati špekulacije, kdo ga bo zamenjal na položaju predsednika. Ko je novembra 2017 odstavil svojega podpredsednika, je vojska v soglasju z le-tem izvedla nekakšen državni prevrat in ga najprej spravila v "hišni pripor", po množičnih demonstracijah, ki so sledile, pa ga je večina v vladajoči stanki 21.11.2017 prisilila k odstopu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]