Velika nagrada Nemčije 1935

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zastava Nemčije   Velika nagrada Nemčije 1935
Podrobnosti o dirki
2. dirka Evropskega prvenstva od 5-ih v sezoni 1935.
Circuit Nürburgring-1927-Nordschleife.svg
Datum 28. julij 1935
Urad. ime VIII Großer Preis von Deutschland
Lokacija Nürburgring, Nürburg, Nemčija
Dirkališče Stalno dirkališče, 22,810 km
Razdalja 22 krogov, 501,82 km
Gledalci 300.000
Vreme Oblačno, mokra steza
Najboljši štartni položaj
Dirkač Zastava Italije Renato Balestrero Alfa Romeo
Štartno vrsto je določil žreb
Najhitrejši krog
Dirkač Zastava Nemčije M. von Brauchitsch Mercedes
Čas 10:32.0
Stopničke
Prvi Zastava Italije Tazio Nuvolari Alfa Romeo
Drugi Zastava Nemčije Hans Stuck Auto Union
Tretji Zastava Nemčije Rudolf Caracciola Mercedes

Velika nagrada Nemčije 1935 je bila druga dirka Evropskega prvenstva v sezoni 1935. Potekala je 28. julija 1935 na dirkališču Nürburgring. Pred 300.000 nemškimi gledalci in nacistično oblastjo je presenetljivo zmagal Italijan Tazio Nuvolari z Alfo Romeo Tipo B moštva Ferrari, drugi je bil Hans Stuck z dirkalnikom Auto Union B, tretji pa Rudolf Caracciola z Mercedes-Benzom W25B.

Poročilo[uredi | uredi kodo]

Manfred von Brauchitsch ob postanku v boksih

Dirka je potekala pred 300.000 fanatičnimi nemškimi navijači, nacistično oblastjo in samim Adolfom Hitlerjem, ki so pričakovali zmago nemškega dirkača v nemškem dirkalniku. Kandidati za zmago so bili predvsem dirkači moštva Mercedes, ki so ga sestavljali Nemci Rudolf Caracciola, Manfred von Brauchitsch, Hermann Lang in Hanns Geier ter Italijan Luigi Fagioli, in moštva Auto Uniona, ki so ga sestavljali Nemci Bernd Rosemeyer, Hans Stuck in Paul Pietsch ter Italijan Achille Varzi. Tazio Nuvolari je želel dirkati v Auto Unionu, toda sedež so dali njegovemu največjemu rivalu, sam pa je dirkal z Alfo Romeo Tipo B, katere motor je imel med 50 in 100 konjskimi močmi primanjkljaja v primerjavi z nemškima dirkalnikoma. Štartna vrsta je bila sestavljena na podlagi žrebanja, steza pa je bila po nočnem dežju še vedno delno mokra.

Ob štartu sta dva dirkača Auto Uniona, Stuck in Pietsch obtičala na štartni vrsti. Medtem je Caracciola, ki je štartal iz tretje vrste, povedel, sledili pa so mu Nuvolari, Fagioli, Brauchitsch in Raymond Mays. Po prvem krogu je imel Caracciola že dvanajst sekund prednosti pred Nuvolarijem in Fagiolijem, sledili so še Rosemeyer, Brauchitsch, Louis Chiron, Antonio Brivio, Varzi, Piero Taruffi, Lang in Geier. Po koncu drugega kroga je imel Caracciola še vedno dvanajst sekund prednosti, drugi je bil Rosemeyer, nato so sledili še Rosemeyer, Fagioli, von Brauchitsch in Nuvolari. Dva kroga kasneje se je Chiron prebil na četrto mesto, Nuvolari pa je padel na šesto mesto. Kmalu za tem je na Chironovi Alfi Romeo prišlo do okvare diferenciala in Nuvolari je ostal sam v ospredju v boju z nemškimi dirkalniki.

Nuvolari je začel pospeševati, Rosemeyer pa je prehitro pripeljal v ovinek in zapeljal v kanal. Z uničeno zadnjo pnevmatiko in polno umazanije na zadnjem delu dirkalnika je zapeljal v bokse, tako da ga je Nuvolari v šestem krogu prehitel, nato je v sedmem krogu prehitel von Brauchitscha, ki mu je vrnil v osmem krogu. Nuvolari je v devetem krogu še enkrat prehitel von Brauchitscha, nato še Fagiolija, v desetem krogu pa še do tedaj vodilnega Caracciolo in na presenečenje številnih nemških gledalcev prešel v vodstvo.

V enajstem krogu od dvaindvajsetih so prvi štirje dirkači, Nuvolari, Caracciola, Rosemeyer in von Brauchitsch, hkrati zapeljali na postanek v bokse na zamenjavo pnevmatik in dolivanje goriva. Prvi je iz boksov zapeljal von Brauchitsch po le 47-h sekundah, drugi Caracciola po 67-ih sekundah, nato Rosemeyer po 75-ih sekundah, Nuvolarijeva Alfa Romeo pa je še kar stala. Razlog za to je bila okvara črpalke za gorivo, med tem pa je Chiron miril vidno besnega Nuvolarija, ki je mehanikom mahal naj pohitijo. Po 134-ih sekundah je Nuvolari po tem, ko so mu mehaniki gorivo nalili kar z vedrom, le zapeljal nazaj na stezo in se vrnil na šesto mesto. V naslednjem krogu je v bokse zapeljal Stuck, Nuvolari pa je še vedno besen zaradi slabega postanka v boksih divjal po še vedno delno molki progi. Vodilni Fagioli je v dvanajstem krogu zapeljal na svoj postanek v boksih, ki je trajal 51 sekund, ob povratku na stezo se je vrnil ne peto mesto, ne predaleč od Nuvolarija.

Von Brauchitsch se je že lahko videl kot zmagovalca in je drvel po zaviti progi s povprečno hitrostjo 145km/h. Fagioli je bil v težavah zaradi vzmetenja, Rosemeyer pa zaradi količine goriva. V trinajstem krogu je Nuvolari prehitel tako Stucka, kot tudi Fagiolija in Caracciolo, Rosemeyer je zaradi zlomljene cevi za gorivo zapeljal v bokse, tako da je bil Nuvolari na drugem mestu, 69 sekund za vodilnim von Brauchitschem.

Zdaj se je začel lov za vodilnem Nemcem. V vsakem od naslednjih treh krogov se je Nuvolari von Brauchitschu približal za nekaj sekund, Caracciola pa je držal tretje mesto. Na zidu pred boksi je tabla vodilnega opozarjala, da je Nuvolari le še 43 sekund za njim. Von Brauchitsch je odgovoril s krogom, katerega povprečna hitrost je presegla 145 km/h, toda v naslednjem krogu je zaostanek znašal le še 32 sekund. Stuck je prehitel Caracciolo, ki je imel zdravstvene težave, in se prebil na tretje mesto. V predzadnjem, enaindvajsetem, krogu je imel von Brauchitsch 35 sekund prednosti. Nemec, ki je imel vzdevek Pechvogel (Nesrečni ptič), je vozil previdno, s tem ko je varčeval z zavorami in pnevmatikami. V zadnjem krogu je bila razlika pri Flugplatzu, pet kilometrov po štartno-ciljni črti, 30 sekund, pri Adenauerforstu 27 sekund, pri Karusselu pa je bila razlika le še dvesto metrov. Napovedovalec, ki je glasno spremljal zadnji krog von Brauchitscha, je nenadoma utihnil, kajti vodilnemu Nemcu počila pnevmatika, zato po platišču ni mogel voziti več od 75 km/h in kmalu je Nuvolari zdrvel mimo ter na začudenje in razočaranje množice gledalcev zmagal.

Drugi je v cilj pripeljal Hans Stuck z Auto Unionom, tretji Caracciola praktično brez sape, Rosemeyer je bil četrti, Nesrečni ptič pa le kot peti, ki je dirkalnik parkiral daleč od boksov v poskusu, da bi skril solze razočaranja. Za Nuvolarijem so se zvrstili štirje nemški dirkači in kar osem dirkačev z nemškimi dirkalniki. Nacistični uradniki so imeli pripravljeno le nemško himno Deutschland Über Alles, toda zmagovalec Nuvolari je rešil tudi to situacijo, kajti vedno je s seboj nosil posnetek Marcia Reale za srečo.

Tako se je razpletla dirka, ki velja za Nuvolarijevo največjo zmago v dolgoletni zelo uspešni karieri. Z že zastarelim dirkalnikom Alfo Romeo Tipo B je namreč premagal dve nemški tovarniški moštvi s celo kopico odličnih dirkačev in odličnim dirkalnikom na njihovih domačih tleh pred samim Adolfom Hitlerjem. Pokazal je odlične dirkaške kvalitete, levje srce in močno odločnost, kljub katastrofalnem postanku v boksih, po katerem je pridobival sekundo za sekundo predvsem s hitrejšo vožnjo v ovinkih od ostalih, kasnejšim zaviranjem in vožnjo na robu brez napake.

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Štartna vrsta[uredi | uredi kodo]

1. vrsta 1. poz. 2. poz. 3. poz.
Zastava Italije
Balestrero
Alfa Romeo
Zastava Italije
Nuvolari
Alfa Romeo
Zastava Nemčije
Stuck
Auto Union
2. vrsta 1. poz. 2. poz.
Zastava Nemčije
von Brauchitsch
Mercedes-Benz
Zastava Italije
Zehender
Maserati
3. vrsta 1. poz. 2. poz. 3. poz.
Zastava Monaka
Chiron
Alfa Romeo
Zastava Nemčije
Caracciola
Mercedes-Benz
Zastava Francije
Étancelin
Maserati
4. vrsta 1. poz. 2. poz.
Zastava Združenega kraljestva
Mays
ERA
Zastava Švice
Rüesch
Maserati
5. vrsta 1. poz. 2. poz. 3. poz.
Zastava Italije
Fagioli
Mercedes-Benz
Zastava Nemčije
Rosemeyer
Auto Union
Zastava Italije
Varzi
Auto Union
6. vrsta 1. poz. 2. poz.
Zastava Nemčije
Pietsch
Auto Union
Zastava Madžarske
Hartmann
Maserati
7. vrsta 1. poz. 2. poz. 3. poz.
Zastava Italije
Taruffi
Bugatti
Zastava Nemčije
Lang
Mercedes-Benz
Zastava Italije
Ghersi
Maserati
8. vrsta 1. poz. 2. poz.
Zastava Italije
Brivio
Alfa Romeo
Zastava Nemčije
Geier
Mercedes-Benz

Dirka[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Krogi Čas/Odstop Št. m. Toč
1 12 Zastava Italije Tazio Nuvolari Scuderia Ferrari Alfa Romeo Tipo B 22 4:08:04.1 2 1
2 1 Zastava Nemčije Hans Stuck Auto Union Auto Union B 22 +2:14.3 3 2
3 5 Zastava Nemčije Rudolf Caracciola Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25B 22 +3:09.0 7 3
4 3 Zastava Nemčije Bernd Rosemeyer Auto Union Auto Union B 22 +4:46.9 12 4
5 7 Zastava Nemčije Manfred von Brauchitsch Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25B 22 +6:13.3 4 4
6 6 Zastava Italije Luigi Fagioli Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25B 22 +7:54.2 11 4
7 8 Zastava Nemčije Hanns Geier Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25A 21 +1 krog 20 4
8 2 Zastava Italije Achille Varzi Auto Union Auto Union B 21 +1 krog 13 4
9 4 Zastava Nemčije Paul Pietsch Auto Union Auto Union B 20 +2 kroga 14 4
10 21 Zastava Švice Hans Rüesch Privatnik Maserati 8CM 20 +2 kroga 10 4
11 16 Zastava Italije Goffredo Zehender Scuderia Subalpina Maserati 6C-34 19 +3 krogi 5 4
12 22 Zastava Italije Pietro Ghersi Luigi Soffietti Maserati 8CM 19 +3 krogi 18 4
Ods 17 Zastava Francije Philippe Étancelin Scuderia Subalpina Maserati 6C-34 18 Motor 8 4
Ods 9 Zastava Nemčije Hermann Lang Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25A 15 Motor 17 5
Ods 10 Zastava Združenega kraljestva Raymond Mays ERA ERA B 11 Pritisk olja 9 5
Zastava Nemčije Ernst von Delius
Ods 20 Zastava Madžarske László Hartmann Privatnik Maserati 8CM 9 Vžig 15 6
Ods 14 Zastava Monaka Louis Chiron Scuderia Ferrari Alfa Romeo Tipo B 5 Diferencial 6 7
Ods 23 Zastava Italije Piero Taruffi Bugatti Bugatti T59 3 Trčenje 16 7
Ods 15 Zastava Italije Antonio Brivio Scuderia Ferrari Alfa Romeo Tipo B 1 Diferencial 19 7
Ods 11 Zastava Italije Renato Balestrero Gruppo San Giorgio Alfa Romeo Tipo B 0 Trčenje 1 7
DNS 15 Zastava Francije René Dreyfus Scuderia Ferrari Alfa Romeo Tipo B 8
DNS 19 Zastava Nemčije Ernst von Delius ERA ERA B 8
DNS 22 Zastava Italije Luigi Soffietti Luigi Soffietti Maserati 8CM 8

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Snellman, Leif; Etzrodt, Hans. "VIII Großer Preis von Deutschland". The Golden Era of Grand Prix Racing (angleščina). Pridobljeno dne 22. aprila 2015.
  • Galpin, Darren. "VIII Großer Preis von Deutschland". The GEL Motorsport Information Page (angleščina). Pridobljeno dne 22. aprila 2015.
  • Brown, Douglas S. "The German Grand Prix of 1935". Grand Prix History (angleščina). Pridobljeno dne 21. februarja 2007.

Zastava Belgije Belgija • Zastava Nemčije Nemčija • Zastava Švice Švica • Zastava Italije Italija • Zastava Španije Španija


Zastava Francije Pau  • Zastava Monaka Monako  • Zastava Italije Targa Florio  • Zastava Francije Tunis  • Zastava Italije Tripoli  • Zastava Finske Eläintarhanajot  • Zastava Italije Bergamo
Zastava Nemčije Avusrennen  • Zastava Francije Pikardija  • Zastava Francije Orléans  • Zastava Združenega kraljestva Mannin Moar  • Zastava Francije U.M.F.  • Zastava Brazilije Rio  • Zastava Italije Biella
Zastava Belgije Frontieres  • Zastava Nemčije Eifelrennen  • Zastava Francije Francija  • Zastava Španije Penya Rhin  • Zastava Francije Lorena  • Zastava Italije Valentino  • Zastava Francije Marne
Zastava Francije Dieppe  • Zastava Francije Comminges  • Zastava Italije Coppa Ciano  • Zastava Italije Coppa Acerbo  • Zastava Francije Nica  • Zastava Italije Modena
Zastava Estonije Estonija  • Zastava Češkoslovaške Masaryk  • Zastava Italije Coppa Edda Ciano  • Zastava Združenega kraljestva Donington  • Zastava Italije Coppa d. Sila  • Zastava Združenega kraljestva Mountain Champ.


Predhodna dirka:
Velika nagrada Belgije 1935
Sezona Velikih nagrad 1935
Evropsko avtomobilistično prvenstvo
Naslednja dirka:
Velika nagrada Švice 1935

Predhodna dirka:
Velika nagrada Nemčije 1934
Velika nagrada Nemčije Naslednja dirka:
Velika nagrada Nemčije 1936

1926  • 1927  • 1928  • 1929  • 1931  • 1932  • 1934  • 1935  • 1936  • 1937  • 1938  • 1939  • 1951  • 1952  • 1953
1954  • 1956  • 1957  • 1958  • 1959  • 1960  • 1961  • 1962  • 1963  • 1964  • 1965  • 1966  • 1967  • 1968  • 1969
1970  • 1971  • 1972  • 1973  • 1974  • 1975  • 1976  • 1977  • 1978  • 1979  • 1980  • 1981  • 1982  • 1983  • 1984
1985  • 1986  • 1987  • 1988  • 1989  • 1990  • 1991  • 1992  • 1993  • 1994  • 1995  • 1996  • 1997  • 1998  • 1999
2000  • 2001  • 2002  • 2003  • 2004  • 2005  • 2006  • 2008  • 2009  • 2010  • 2011  • 2012  • 2013  • 2014  • 2016
2018  • 2019